Mi éri meg jobban?
Egyetemre járni(Pest) úgy, hogy kollégiumban/albérletben lakom, vagy úgy, hogy itthon maradok és mindennap vonattal feljárok Pestre? Mindkettőnek megvan az előnye, hátránya..
Ha koleszban lakom, csak hétvégente láthatom az itthoniakat, az állataimat, akikért már előre fáj a szívem. A kolesz drága, az albérlet még inkább, mi nem állunk jól, és én nem tudom, hogy az egyetem mellett tudnék-e ott valahol dolgozni. Nem is beszélve arról, hogy 3-4 másik diákkal megosztani a szobát/lakást nem annyira hatékony a tanulást illetően. Előnynek számít persze, hogy nem kellene minden nap órákat tölteni a vonaton, hogy oda- ill. hazajussak, közelebb lenne az ,,otthon", és jó kis kaland lenne a saját szakállamra felfedezni a várost és kipróbálni, milyen is az élet valójában.
Ha itthon maradok, egy csomó macerát megspórolok a költözködéssel, albérletkereséssel. A vonatbérlet megéri, ahhoz képest olcsó, és akkor is meg kellene vennem, ha Pesten laknék.
Vonattal innen másfél óra alatt lehet eljutni Pestre, nem kevés, de ha azt vesszük, hogy egy osztálytársam már most 45 perc alatt ér haza busszal, annyira nem is sokkal több. A vonaton, legalábbis eddigi tapasztalataim szerint, nincsenek is annyian, tudnék ott is tanulni. Csak ugye mégiscsak problémás, hogy minden áldott nap felmenjek és hazajöjjek. (A szakon, amire menni szeretnék, minden nap be kell járni)
Ráadásul kimaradnék a diákéletből, míg a többiek ott maradnak Pesten, kialakítják lassan a saját életüket, saját kapcsolataikat... Ezenkívül biztos lenne néhány alkalom, amikor valami miatt nem tudnék hazajönni, ott kéne aludnom, akkor mit csinálnék? Hát talán ismerősök, de nem mehetek mindig a nyakukra.
Meg akkor ugye ki tudja, mikor érek haza, akkor még kezdjek el tanulni, talán pont addigra végzek is, mire újra el kéne indulni.
Hát nem tudom, igazából mennék is meg maradnék is. Szerintetek?
A legjobban az éri meg, ha bérelsz egy lakást Europai Uniós támogatásból, tehát gyekorlatilag ingyen. Abban lakhatsz, mikor laknod kell, üresen hagyod, mikor nincs rá szükséged, stb.
Ha nappali tagzatos diák leszel, akkor még előtte kell megigényelned, úgy, hogy a kérelem beadása után (nem elötte!!!) elmész főállású munkaviszonyba legalább 2 hétre, mert csak dolgozónak adják a havi 100.000.-Ft-ot, vagy valakinek a nevén (párod, testvéred, stb) pályázod meg a pénzt, amit max. 18 hóra adnak.
Szerintem a lakhatási támogatást egyáltalán nem éri meg ilyen célra igényelni! Diákként vannak olcsó és jó lehetőségek még (pl. kollégium --> lehet nem luxus, de 10-20 ezer forintból kijön), a támogatás majd jól jön akkor, ha kilép a nagybetűs életbe egyedül, avagy ketten a párjával és ott állnak, hogy spórolni kéne a közös jövőre, de ha albérletet kell fizetni, akkor nincs miből.
Kedves kérdező! Én biztosan nem utaznék 3 órát egy nap, nincs az az isten! Csak rajtad áll, azon múlik, hogy te milyen karakter vagy, de szerintem az utazás időrablás. Nem könnyű tanulni sem a vonaton, hiszen hajnalban kelsz, hogy beérj órára, ha késik a vonat, te meg 8-tól zh-t írsz, akkor halálra aggódod magad, hogy vajon beérsz-e. Reggel fáradt vagy, mert korán keltél és még pihennél, este fáradt vagy, mert a hajnali kelés után egésznap szellemi tevékenységet végeztél, odafigyeltél jegyzeteltél, a vonaton ismét inkább pihennél.
Én mondjuk mérnöknek tanulok, de ebbe semmiképpen nem fért volna bele ennyi utazás a napi kötelezőkön felül még. Arról nem is beszélve, hogyha pl. egy-egy szabadkézi rajz volt a feladat, annak neki kell ülni komolyan. Ezt a vonaton nem lehet, mire hazaérsz meg hulla leszel.
Én kolis lettem, mert albérletre nincs keret. Ki lehet bírni. Ki kell alakítani olyan társaságot, akikkel jól megértetitek magatokat és szívesen laknátok együtt, összeköltözhettek és élhettek 3-4 évig egy szobában. Ilyenkor általában nem igen van konfliktus, sőt.
Én azt mondom, hogyha más nem, akkor első félévben próbáld ki az utazgatást, majd ha nem jött be, még mindig kereshetsz B verziót. Ismerek olyat, aki képes egy-egy órát utazni az egyetemre, majd haza, én ezt nem bírnám.
Egyébként, ha kialakítasz jó kapcsolatokat szaktársakkal, akkor az ott alvással nem lesz gond. Nálunk pl. 500 forintért aludhat bent a koliban vendég. Ezért ágy nincs, de van egy matracunk arra a célra, ha valakinek a valakije váratlanul ott akarna aludni. Hosszútávon nyilván nem járható, mert ahhoz kényelmetlen, hogy minden második este ott aludjon valaki de alkalmanként nincs baj vele.
Én azt mondom fogj egy lapot, egyik oldalára pozitívumok, a másikra negatívumok. Egyik este szánj rá pár órát, ülj le és gondold végig komolyan, hogy számodra melyik lenne a legjobb döntés.
Lehet, hogy nehéz a felvogásom, de nem értem 3-as váaszában, hogy miért éri meg pénzért bérelni albérletet jobban, mint ingyen állami támogatásból. ez támogatás, nem kölcsön, tehát nem kell visszafizetni.
Fejtsd már ki, hogy miért akarod magad vagy a kérdezőt feltétlenül megkárositani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!