Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Leírnátok, hogy milyen az...

Leírnátok, hogy milyen az osztatlan tanárképzés?

Figyelt kérdés

Az angol nyelvvel szeretnék foglalkozni, és a tanári pályát néztem ki, viszont nem tudom, hogy zajlik ez az egész. Mesélnétek róla? Milyen órák vannak? Milyen gimnáziumi jegyekkel és érettségivel lehet bejutni például az ELTE-re? Minden érdekel, legyetek szívesek, sokat írjatok!

Köszönöm, K.

2014. nov. 11. 17:30
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudok sokat, úgyhogy előre is elnézést kérek.

De annyit igen, hogy:

az osztatlan képzés azon alapul, hogy mikor elvégzed az alapképzést nem kell külön mesterképzésre jelentkezned, hanem szépen mész tovább

ezért az osztatlan képzés sokkal több évet vesz el az életedből; mikor elvégzed viszont azonnal diplomázhatsz is

azt tudom, hogy vehetsz fel más tárgyat is az angol mellé: irodalom, történelem de olyat is lehet, hogy mondjuk harmadiknak egy másik nyelvet: latin, orosz vagy ami épp van az adott egyetemen

nagyon sok angol nyelven írt könyvet kell olvasni; mikor bekerülsz az első éven, nagyon sokan kiesnek majd, rengeteg új idegen szóval fogsz találkozni úgyhogy szótárazási munkád lesz bőven

az órák változó mennyiségben lesznek, ez is attól függ, hogy mit veszel még fel a fő szakod mellé (vagy miket)

2014. nov. 12. 18:18
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

hogy milyen jegyekkel lehet bejutni az változó: van aki egy 3-as átlaggal is bejut, ha épp terhes vagy már van gyereke, hátrányos helyzetű, stb.

ezekért és még nagyon sok másért is lehet plusz pontokat kapni, ugyanakkor pontduplázással is meg lehet emelni a saját pontjaidat úgyhogy nem olyan nehéz bekerülni és a mérce sem olyan magas

a probléma csak az, hogy az ELTE-re elképesztően sokan jelentkeznek azért is kerülnek be azok, akiknek nagyon nagyon sok pontjuk van és akiknek kevesebb, azok lemaradnak a listáról és nem nyernek felvételt

de erre is van megoldás, mert ha sehova nem vesznek fel akkor pótfelvételivel megpróbálhatod újra az ELTE-t és így nagyon esélyed lehet arra, hogy végre felvegyenek

2014. nov. 12. 18:21
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Szinte bármit felvehetsz az angol mellé másik szaknak, de úgy tudom, hogy kötelező is felvenni valamit.

Ha gimnáziumi tanár szeretnél lenni, akkor 5+1 évig tart a képzés, ebből a plusz egy a gyakorlat. Az angol nyelvet nemcsak tökéletesítened kell majd az egyetemen, de meg is kell ismerkedned nagyon széleskörűen az angol irodalommal, illetve kultúrával/történelemmel. És harmadikként fel kell venned a pszichológia/pedagógiáról is valamit, mivel nemcsak a szakjaidat kell megtanulnod, amiket majd tanítani fogsz, hanem valamelyest a lélektant is, pedagógiatörténetet, neveléstant, stb., ami nyilván kötelezően kapcsolódik a tanári pályához.

2014. nov. 12. 18:25
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én az ELTE-re járok, történelem-francia szakra, így az alapokról tudok írni. Ezzel az oldallal érdemes ismerkedned, ha még nem tetted meg: [link]

Gyakorlatban úgy néz ki az egész, hogy az angol mellett KÖTELEZŐ másik szakodnak lennie, úgy is jelentkezel a felvételi eljárásban, hogy "angol nyelv és kultúra tanára; xyz tanára".

Háromféle tanárt képeznek: általános iskolai, középiskolai és ún. vegyes (amikor az egyik szak általános-, a másik középiskolai). Az első 4+1, a második 5+1, a harmadik 4,5+1 éves. A plusz egy évek a kötelező szakmai gyakorlatok.

Gyakorlatban úgy néz ki, hogy tanulod az egyik szakod, tanulod a másik szakod, valamint a pedagógia-pszichológia modul óráit is. Ez utóbbi az ELTE-n első félévben csupán egy tárgy, főleg gyermeklélektan, elvégre arra lesz majd szükséged tanárként. Angolon első évben főként nyelvgyakorlatod lesz, meg ilyen "bevezetés a bevezetésbe" című óráid, de itt nézhetsz hozzá mintatantervet: [link]

A pontszámok nem szoktak magasak lenni, azért 400 felett elég ritka, de szerintem ha valaki igényes önmaga felé, akkor legalább a két választott tárgyából minimum az emelt érettségi és azon az ötös jegy (még ha nem is követelmény az emelt, sajnos sok ilyen van). Én francia szakon azt tapasztalom, hogy simán bejutott valaki emelt nélkül (ilyenek az angol-franciások, akiknek nem volt kötelező), és az órák színvonala botrányos. Nem értenek semmit, magyarul beszélünk, az átlag B2-es szintet sem ütik. Csoportbontás nincs, aki tudna, az szenved, az egész egy gagyi, olcsó nyelvtanfolyam színvonalán megy, ami nem feltétlenül a tanárok hibája, de én azt érzem, leépülök, nem azt, hogy javulok. Angolon nem tudom pontosan, mi a helyzet, de hallok városi legendákat, hogy ott még nagyobb az ehhez hasonló szórás.

Nem csak magát az angol nyelvet fogod tanulni, hanem irodalmat/kultúrát/történelmet/írástechnikát, és még sorolhatnám, lesd meg a mintatervet, egyetemista korodban is az lesz a bibliád! :)

Hirtelen ennyi jutott eszembe, meg az, hogyha tanárképzésre jelentkezel, akkor pályaalkalmassági vizsgát kell tenned, de az ELTE TKK oldalán ez részletesen le van írva. Ha kérdésed lenne, ne tartsd vissza, ha tudok, szívesen válaszolok! :)

2014. nov. 17. 16:06
 5/6 A kérdező kommentje:

Koszonom szepen a valaszokat es hogy ilyen sokat irtatok!:)

Utolso, irtam privatot!

K.

(Bocsi az ekezetek miatt.)

2014. nov. 19. 11:11
 6/6 A kérdező kommentje:

Esetleg ha valaki tud személyes tapasztalatokat írni, szívesen várom! :)

K.

2014. nov. 21. 20:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!