Valaki, aki jó (emelt) bioszból, ezekért fellebbezhetek?
2014. október 22. emelt biológia érettségiről van szó :
1,
X/A feladatnál az esszénél,a megoldókulcs szerint a K-vitamin konkrét funkcióját is le kellett volna írni,a feladatban viszont csak a vitamin megnevezését kérték!
2,
IX. feladatnál nem mutat túl a követelményrendszeren az a kérdés,hogy a makk táplálószövete fotoszintetizál e?
Emiatt az egész sorom borult...
A köv. rendszerbe annyi volt,hogy miből képződik,és,hogy triploid!!
3,
V. feladat 4. kérdése miért B a válasz? Az ozmózis nem a passzív transzportfolyamatok közé tartozik?Ott szintén a kisebb konc. hely felől a nagyobb felé történik az oldószer áramlása ?
4, I. feladat 8. kérdés: mellcsontja tarajos.... Na most én ezt áthúztam,mert én minden könyvembe úgy tanultam,hogy a szegycsontja tarajos,most wikipédián kiderült a kettő ugyanaz...
Szerintem ez kicseszés,mert akkor vegyek 20 felkészítő könyvet,és talán a 20. ba benne lesz,hogy az valójábn a szegycsonttal egyenlő?Lehet alap ,de én mindig is csak szegycsontot tanultam ,és a többiek is akik írták...
Előre is köszönöm a segítséget,nagyon fontos lenne,mert ezen múlhat,hogy továbbviszem az eredményemet,és akkor már májusba nem kell mennyek bioszból :)
A 4. pontban igazából az volt a szemétség,hogy (középiskolai szinten) 10-ből 9x-er,így találkozik vele a diák,szegycsont néven....
Persze gondolom ezt ők magasról... :DD
Az a baj,hogy olyanok állítják össze,akik azt se tudják mit és hogyan tanulunk középiskolába...
SZERINTEM a következő van:
K vitaminosért tutira fellebbezhetsz, sehol sincs megadva a szerepe feltüntetése.
Mellcsontért nem, sajnos hivatalos neve ez is.
Az V. feladat 4-es kérdésére valójában a válasz mindkettő, mert egyrészről neked mindenképpen igazad van, az ozmózis passzív transzport, másrészről viszont kisebb koncentráció felől a nagyobb felé megvalósulhat fehérjéken keresztül is, ami viszont aktív transzportnak minősül. Ez a feladat tuti hibás.
A makkosra nem tudom a választ, bocsi :(
Akkor ez is jól ki lett találva...
November 4.-én tekinthetem meg a dolgozatot,és 7.-én már szóbeli,hogy még véletlenül se legyen idő semmire :D
Gondolom,addig nem lebbezhetek fel,amíg ki se kaptam,vagy igen? :D
Bár a problémáim,olyan jellegűek,hogy a feladatsor készítői voltak figyelmetlenek...tehát nem arról van szó,hogy tetszés szerint példát kellett írjak valamire,és gondolkodni kell,hogy az elfogadható e...
1. A K-vitaminon kérdésért jogos a felháborodás.
2. Nem mutat túl, ha tisztában vagy a táplálószövet fogalmával. Az csupán tápanyagraktár, ami keményítót stb. tartalmaz, köze nincs a fotoszintézishez, amihez elengedhetetlen a kloroplasztiszok jelenléte. Ami hol van? Hát ott, ahol zőőd. Levelek, szár...
Másrészt logikus is, hiszen a táplálószövet a magon belül van. Itt pedig nyilván nem éri fény, ergo hogy fotoszintetizálhatna?
3. Nem tudom, hogy keveritek ide az ozmózist.
A kérdés: kisebb koncentráció >> nagyobb konccentráció.
A válaszlehetőségek: aktív vagy passzívtranszport .
Egyértelműen aktív, ez az aktív transzport lényege: hogy kis koncentráció felől nagyobb felé csak energiafelhasználás árán juttathatunk anyagot.
Amiről te beszélsz, az oldószer áramlás, a feladatban pedig oldott anyagról van szó.
4. Hát nem akarod bunkó lenni, de...
Megint csak logika: milyen csontos határai vannak a mellkasnak? Gerinc, bordák és szegycsont. Ha ezt a rövid szoftvert lefuttatod magadban, nem nehéz kitalálni kizárásos alapon, hogy mellcsont=szegycsont.
Szóval az első kérdésért reklamálhatsz, a többiért nem.
A kérdés csak az, hogy megéri-e?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!