Diplomával tényleg többet ér az ember?
Felsőfokú szakképzés keretében számviteli végzettséget szereztem. Több éve dolgozom, keresetemről ne is beszéljünk.
Időközben jelentkeztem főiskolára, közgazdász szakra, levelező tagozatra. Anyagi megfontolásból 1 évet halasztottam, pénzt spórolok erre a célra, maximum diákhitel segítségével elkezdem a sulit.
Többen említik, hogy diplomával jelentősen megugorhat a kereset - pár ember szerint. Volt szomszédjaim (akik diplomásak) most veszik a hetedik ingatlanjukat, amik közül a hatodik Horvátországban van. Nem vagyok irigy, ugyanakkor kétlem, hogy nekem ez is lenne.
Egyik barátom 48 évesen szerzett közgáz diplomát, 2 éve nincs fix munkahelye, minimálbéres állást kap.
Mi a véleményetek erről???
30/F
A "diploma" ugyanaz a kategória, mint a "gyümölcs"!
Diplomás az orvos is és a "büfé-szakot" végzett kommunikátor is.
.
Emberként nem különb a diplomás, csupán lehetőségei nagyobbak a jobb életminőség megvalósítására. Persze, csak akkor, ha diplomja nem csupán egy pecsétes papír, hanem mögötte tudás és a szakma iránti elkötelezettség is van!
Fordítva van.
Edy diplomára képes ember, ha nem szerzi ezt meg, az bűn és pazarlás.
Ahoj!
Az ember értékét nem a végzettsége határozza meg, ezt szentül vallom, az emberi értékeket nem lehet ilyen dokumentumokban mérni.
Az biztos, hogy csak némileg jelent előrelépést egy diploma, sokkal fontosabb, hogy ezzel bekerülsz-e egy olyan körbe, ahol meglesz a kapcsolati tőkéd ahhoz, hogy egy jól fizető állást szerezz vagy sem. Az leányálom, hogy végzettség, rátermettség vagy emberi értékek alapján lesz bárkinek is jó állása, ma csak egy dolog számít: a kapcsolatok. Kit ismersz, ki kinek ajánl, ki hova juttat be. Ha ezek nincsenek, akkor bizony lehet diploma a kezedben, de nagyon ritka, hogy a szakmádnak megfelelő, normális vagy magas keresetű állásba belecsöppenhetsz.
Az a tanácsom, hogy minél hamarabb ismerj meg olyan embereket, akik közé szeretnél bekerülni, máshogy nem fog működni a dolog.
Ahoj! Dakujem!
Köszönöm az eddigi tanácsokat!
Beszélek angolul és hobbi szinten megtanultam szlovákul (habár ezt még csiszolni kell).
Várom a további ötleteket stb...
Nem ilyen egyszerű a kérdés.
A közgazdasági diploma önmagában nem sokat ér.
A kilencvenes évek óta több tízezren szereztek ilyet, miközben csak néhány százra lett volna szükség.
Ráadásul jött egy kis válság is, amit a vezető közgazdászok vagy nem látták előre, vagy a csodában bízva eltitkoták hogy jön, ezzel alaposan megtépázták a szakmát.
A frissen végzett közgazdászok mind a középfokú végzettségűek elől veszik el a helyeket, akik ezáltal még lejjebb, a gyártósorokra szorulnak...
Jobban el lehet helyezkedni közgazdáz diplomával, mint szakképzéssel, de ez emberenként változhat. Lehet, hogy egy OKJ-s könyvelő előbb talál egy jó munkát mint egy diplomás pénzügy-számviteles.
Függ a szakmai gyakorlattól, ismeretségtől, mennyire ügyes valaki a munkájában, mennyire kitartóan keres stb.
A PSZF-el is már vitatkoznék. Csak az én évfolyamomból több pályaelhagyóról tudok (az vagyok én magam is). A kiépített kapcsolataid manapság már csak addig jók, amíg oda-vissza előnyös viszonyban / pariban tudsz lenni azzal, akin keresztül érvényesülni akarsz. Ha szívességért kuncsorogsz és éppen semmid nincs viszontban, akkor nagyon magasról le vagy ejtve...
A diploma minőségének - természetesen - nem mindegy, hogy mennyit güriztél érte és hol, de az érvényesülés az már egy teljesen más történet.
A diploma megszerzésével nem nő egyenes arányosságban a fizetés is. Kell hozzá egy jó nagy adag szerencse, avagy nagyon komoly kapcsolatok.
Egyébként a komolyabb egyetemek 90%-a magasról tojik a problémáidra (lásd csúszás), amint lejárt a munkaidejük, leteszik szépen a tollat és elindulnak haza. Munkaidőben meg mindig van valami fontosabb, mint a te ügyed. Én legalábbis ezt látom. Ha nem jár az ember személyesen a nyakukra naponta, akkor szinte lehetetlen komolyabb ügyeket elintézni.
Diploma és diploma között is van különbség. Én kezdőként majd egy 150-es nettóért összetehetem a kezem. Valaki már a 90-ért is, valakinek meg mázlija van és diploma nélkül is megcsíp olyan állást, ahol a 250-et úgy dobják utána.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!