Angol tanarit vegzettek! Mik a tapasztalatok?
Hali!
Attól függ mik az igényeid, hol szeretnél hosszabb távon élni, stb. Ha angol tanár leszel itt Magarországon, akkor taníthatsz iskolában, nyelviskolában, magánban, fordíthatsz, tolmácsolhatsz, stb. Tanárként van egy csomó szünidőd és a béreket is rendezgetik mostanság. Mondom 'rendezgetik' :-))). Hogy van e rá kereslet: nézegesd a közigállás-t. Sok sikert!
Ha rám hallgatsz, akkor tanárképzés helyett felveszel még egy-két idegen nyelvet, felsőfokig, és inkább elvégzel egy fordító-tolmács képzést.
(egy angoltanár-végzettségű ex angoltanár, jelenleg lektor)
Hát egy szó mint száz, ha már van két OKJ-d, és remélhetően hozzájuk kapcsolódó szakmai gyakorlatod is, akkor én a helyedben ezekbe az irányokba indulnék el.
Egy tanárképzés minimum 3 év, ha meg nem szívatnak, és akkor az még csak az alap főiskolás diploma, amivel az általános iskolásokat taníthatod. Az erkölcsi megbecsülés ott a legalacsonyabb. Közvélekedés, hogy kisiskolás tanárnak csak az megy, aki csak olyan szinten ért hozzá, amilyenen tanítja.
Szóval inkább idegenforgalom, idegenvezető, nemzetközi kereskedelmi ügyintézés, és közben az alatt a 3 (vagy 4) év alatt tanulj meg legalább még egy nyelvet intenzíven.
De csak szerintem......
Pontosan azért bunkók a kölykök, mert nagyon jól tudják, hogy megtehetik.
Nekem egyszer volt egy lány hatodikos-hetedikesem, aki a "mandátumom" két tanéve elején kuncogva "17-eskének" szólított. Amikor eljöttem, végre elárulta, hogy én bírtam addig a legtovább; neki a hét tanév alatt én voltam a 17. angoltanárja. Szóval a gúnynevem egyértelmű jelzés volt az osztályban a többiek felé, hogy "nnna, 16 tanárt tapostam már, te se bírod fél évnél tovább velünk". Egy év után kezdett ez elmaradozni.
Minek is fogadjunk szót, pár hónap után elege lesz belőlünk, addig meg kibírjuk így is, úgy is.
Nem csak hogy leszarják a szülők, hanem még a tanárral szemben sokszor érdekszövetségben, egységfrontban lépnek fel a vitás ügyekben. Ha kicsit elitebb a suli, akkor a szülő fizet, márpedig a vevőnek mindig igaza van, ugye, -- a tanár mindig pótolhatóbb, mint a kuncsaft pénze. Ha meg valami gyenge közsuli, ahova a maradék hülyéket veszik fel, onnan a tanár ha csak teheti, maga menekül.
Én közoktatásban akkor jártam jól, ha szeptember közepén felvettek, amikor már én is kapkodtam a maradék lehetőségekért. Ekkor kötöttek egy szerződést június végéig, (de ha nem tetszett, el lehetett menni.) Következésképpen nyárra nem fizetett szabadság járt hanem lótúró. Munkanélküli segély vagy igen vagy nem, az aktuális jogszabályok szerint.
Rosszabbik esetben "bizonytalan" időtartamra szólt a szerződés, és akkor rúgtak ki, amikor akartak év közepén is.
És okot mindig találtak rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!