Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Lehetséges előbb befejezni az...

Lehetséges előbb befejezni az egyetemet?

Figyelt kérdés
Tegyük fel, hogy valakinek már van tapasztalata az adott területen vagy csak okos és gyorsabb tempóban tud haladni akkor van esély arra, hogy előbb befejezze az egyetemet?

2014. aug. 4. 12:46
 1/10 anonim ***** válasza:
79%

Ha meg tudja oldani az egymásra épülő tárgyak felvételét, még akár lehetne is.

De a legtöbb egyetemi szak pont úgy van felépítve, hogy ez elég valószínűtlen. Maximum akkor lehet "gyorsabban" haladni, ha már máshol hallgatott az illető adott tárgyakat, és azokat áthozza, így akár fél-egy évet is spórolhat. Ez erősen szakfüggő.

2014. aug. 4. 12:54
 2/10 anonim ***** válasza:
52%
Ez nagyon ritka. Én még ilyenről nem is hallottam, ennek fő oka, hogy a mintaterv általában így van felépítve (ráépülések miatt). Másrészről egy nehezebb szakon az is ritka, hogy valaki időben elvégzi, nem hogy hamarabb.
2014. aug. 4. 13:49
 3/10 A kérdező kommentje:
Nem lehet vizsgát tenni tantárgyakból?
2014. aug. 4. 13:59
 4/10 anonim ***** válasza:
68%
Általában minden tantárgyból kell vizsgát tenni (vannak pár kivétel, amikor nem, követelményrendszertől függ). De ha a felsőoktatási intézmény komolyan veszi a mintatervet (legtöbb esetben így van), akkor nem lehet csinálni 2 kurzust párhuzamosan, ha az egyik előfeltétele a másiknak.
2014. aug. 4. 14:04
 5/10 anonim ***** válasza:
68%
Vizsgázni csak úgy tudsz egy tárgyból, ha megvan belőle az aláírásod, az aláírás feltétele pedig általában az órákon való részvétel, az évközi zárthelyik legalább elégségesre való megírása és az esetleges házi feladatok beadása.
2014. aug. 4. 14:45
 6/10 A kérdező kommentje:
Úgy értem, hogy előrehozott vizsgát afféle szintfelmérőt amivel bizonyítod, hogy te már tudod az adott tárgyat.
2014. aug. 4. 16:22
 7/10 anonim ***** válasza:
68%

Ilyenről még soha nem hallottam. Olyan van, hogy adott tárgyat másik szakról "áthozod", és kreditekkel/jeggyel együtt elfogadtatod, és nem kell megcsinálni. Bemondásra, fogalmazzunk úgy, nem hiszik el, hogy te tudod, még az óralátogatás alól sem fognak felmenteni.

De fuss egy kört a tanulmányi osztályon, lehet, hogy bizonyos intézményben, bizonyos szakokon ez működhet, nálunk biztos nem.

2014. aug. 4. 17:05
 8/10 anonim ***** válasza:
52%
Ilyenről még nem hallottam, de nem is tartom túl elképzelhetőnek. Meg úgy értelme nem is lenne, mert ha egy tantárgynak van egy előfeltétele, akkor az még nem jelenti az, hogy csak annak a tantárgynak az előismerete szükséges hozzá. Nálunk is fel lehet venni mintaterv szerint 2. félévben egy 6. féléves tárgyat, de nagyon sokan el is bukják, mert 2., illetve 3. féléves tárgy ismerete is előnyös hozzá. Szóval szerintem nem érdemes.
2014. aug. 4. 17:24
 9/10 anonim ***** válasza:
52%
Ilyen nincs, olyan viszont van, hogy bugos a Neptun és fel tudod venni a ráépülőt ( egy ismerősömnek sikerült), de azt nem tudom, hogy kapsz-e jegyet.
2014. aug. 4. 23:25
 10/10 anonim ***** válasza:
67%

Nálunk néhány helyzetben engedélyezték, hogy az alap és a ráépülő tárgyat is felvegye az ember egy félévben, viszont nyilván amíg az alapból nem volt meg a vizsga, addig a ráépülőből sem lehetett menni.

Szerintem fölösleges erőltetni, ha egy komoly szakról van szó, akkor általában örül az ember, ha normális tempóban tud haladni és szépen eltudja végezni az egyetemet. Nem kell duplán vért izzadni és tönkretenni magad csak azért, hogy egy félévet "elcsalj".

2014. aug. 6. 15:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!