Nappali FOKSZ és esti OKJ egyszerre? (ingyen) Vagy FOKSZ után ingyenes OKJ?
Felvettek államilag támogatott felsőoktatási szakképzésre(nappalira). 18 éves vagyok és kiszeretém használni az ingyenes OKJ-t,így arra gondoltam hogy a FOKSZ-szal párhuzamosan egy ingyenes esti OKJ-t elkezdenék.Lehet a kettőt egyszerre?
Tudom hogy addig ingyenes az első OKJ amíg nem szereztem államilag finanszírozott szakmát(nappalin 21 éves koromig utána estin vagy levelezőin).Gondoltam arra is hogy a FOKSZ elvégzése után mennék estire,de azt nem tudom hogy az ingyenes lenne-e,mert a FOKSZ is szakmát ad,bár tudom hogy az egyik a 12 félévemből megy a másik meg teljesen más téma de akkor is már lenne egy "államilag finanszírozott szakmám". Szóval összeségében lehetséges -e a két alternatívából valamelyik vagy akár mindkettő :) ?
Mindkettő!
Simán mehetsz most okj képzésre a FOKSZ mellett, semmi nem tiltja. Ingyenes lesz ha esti iskolarendszerű képzést választasz. Lehet kettőt egyszerre!
FOKSZ elvégzése után is mehetsz esti ingyenes okj-re! (akkor a korod miatt már tényleg csak esti lehet)
Helyesbítem ami írtál picit, egy db. államilag finanszírozott szakma jár, közoktatásban mindenkinek, függetlenül attól hogy felsőoktatásban tanulsz/tanultál-e FOKSZ képzésbe bármit is..nem kell összekombinálni ami nem tartozik össze.Ne bonyolítsd túl...örűlj hogy ha jól gondolkozol elég sok szakképesítést tudsz szerezni ingyenesen..
Köszönöm a válaszod:)
Mert már gondoltam arra is hogy hagyom a FOKSZ-ot és megyek az OKJ-ra aztán megpróbálok az alpszakra bejutni :)Bár az nehézkes lenne(gyógypedagógia)..főleg két év múlva amikor a ponthatárok csak úgy verdesik majd a plafont :)
"amikor OKJ-ra jelentkezel egy dolgot kérdeznek : van-e OKJ bizonyítványa" Ha az adott okj iskola csak így hevenyészve ennyit kérdez elég sok tanulót veszít.
Ugyanis nem számít az alábbi okj képzettségek megléte az ingyenesség szempontjából:
1.saját pénzen végzett képzés akár iskolarendszerben akár tanfolyami rendszerben
2.nem számít az ingyenesen végzett tanfolyami rendszerű képzés (régen ilyen is volt)
3. nem számít bele a munkaügyi központon keresztül végzett okj képzés sem
4. nem számít bele az ha valakinek már van iskolarendszerben végzett szakmája, ha amikor a szakmát szerezte még nem volt okj száma a szakmának, azaz szakmunkás bizonyítványt kapott végzéskor (pl. én érettségi után kozmetikus szakmát szereztem iskolarendszerben még a 90-es években, de nem számított mehettem ingyenes esti okj képzésre mert az én kozmetikus bizonyítványomban nem volt még okj szám, nem létezett ez a fogalom még akkor)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!