Miért különböző egyes egyetemeken a felvételi pontszám?
Bp lakossága: 2 millió, Debrecen lakossága 204ezer.
Kicsit nagyobb a nyomulás. A többi elemzést rád bízom.
Azért a város lakosságánán kívül más tényező is van.
Minden egyetemnek van egy patinája. Az ELTÉnek kicsit több van, mint a Debreceni Egyetemnek, de pont ez a két legjobbnak mondott egyetem az országban. Nagyon jó és híres még a Szegedi Egyetem, a Pécsi Egyetem, a BME, a Corvinus, a Semmelweis (a sorrend nem lényeg, és lehet kihagytam valamit). Ha egyetemről van szó, a külföldieknek ezek ugranak be leginkább (egy időben sok ezzel foglalkozó cikkel találkoztam).
Lehet, hogy ebben nincs semmi a közhiedelemmel ellentétben, de úgy gondolom, sokaknak ezek álomegyetemek, amikbe nagyon nehéz bejutni, pont azért, mert rengetegen jelentkeznek mindegyikbe, és ez felviszi a ponthatárt. És nem, nem a város mérete határozza meg, mert rengeteg vidéki is be szeretne kerülni. Szerintem többen, mint ahányan az adott városban laknak.
De ez szubjektív vélemény, én ezt vettem észre.
(Én egy kis vacak fősulira járok, most vagyok végzős, de ezzel is meg vagyok elégedve. Ugyanúgy felvettek államira anno, ugyanúgy kapok diplomát, a többi nem számít. :) Mielőtt negatív kritikákat kapnék, mert már sikeresen lehurrogtak a véleményem miatt egy másik kérdésnél, pedig azt se fogalmaztam meg bunkón.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!