Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » SZTE-TTIK földrajz szakról...

SZTE-TTIK földrajz szakról mik a vélemények?

Figyelt kérdés

Majd később szakirányul ezt választanám: Terület-és településfejlesztés!

Ide szeretnék felvételizni februárban, és érdeklődnék milyen a szak? Mit tudtok róla? Mik az esélyek vele?

Májusban végzek az OKJ-s képzésemmel,az is beleszámít.De teljesen más írányú. :D

Szerettem középsuliban a földrajzot, kis érettségim is abból volt (5!), a nagy érettségit nem ebből tettem. Azonban most a OKJ-m alatt gazdaságföldrajzot tanulok, 5-öst kaptam belőle.

20/L

2009. dec. 31. 12:33
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Imádom az arabokat!:P
2010. jan. 2. 22:32
 12/15 A kérdező kommentje:

köszönöm szépen a válaszokat. :)

Aki írt emailt annak is köszönöm.--> de majd ha lesz még kérdésem, akkor jelentkezem, csak most vizsgaidőszak van és el vagyok havazva a tanulással.

2010. jan. 4. 19:41
 13/15 anonim válasza:
100%

Én mint BSc-n éppen most végzős következőképp látom. Szerintem ha érdekel a földrajz, érdemes idejönnöd, de több dolgot vegyél figyelembe. A földrajz nem az amik sokan gondolnak h mi mienk a fővárosa meg mi hol van. Ennél sokkal összetettebb, tantárgyak során elő kerülnek, fizikai, kémiai, matematikai, biológiai ismeretek is. Semmiképp se büfészak. Az első év úgy mond alapozó év, bár az elmúlt 1-2 évben variáltak a tárgyakkal lényegébe nem változott jelentősen (bár bizonyos tárgyaknál követelmény lejjebb ment, büfészak....). Itt megjegyezném infós barátunknak, hogy megnézném mit alkotna egy ásvány és kőzettan vizsgán (első félév legnehezebb vizsgája, érdemes minden órán bent lenni és meg próbálni megérteni, tanulásnál is inkább érteni mint magolni). Az első év 2. szemeszterének elején kell dönteni a szakirányról, de figyelembe veszik hogyan teljesítettél, így hogyha biztosra akarsz menni érdemes tanulni. Négy szakirány van: Település és Területfejlesztés (Társadalmi és gazdaság földrajz orientált), Táj és Környezetföldraj (itt több a természeti tárgy, jó magam is ezen vagyok), Geoinformatika (itt bizony tanulnak programozni nem keveset), és végül Turisztikai (ha büfészak akkor talán ezt még annak mondanám de erről majd később...) 2-3. évben már szakirányos tárgyak dominálnak. Ami a nehézséget illeti szerintem ez érzék és készség függő, Geoinformatika aki matekból (megjegyzem első évben mindenkinek van alap matek), meg infóból jó annak közepes körülbelül aki nem annyira jó ezekből annak bizony elég kemény. Véleményem szerint, bár lehet elfogult vagyok Táj és környezetföldrajz nehézségben a következő illetve kicsit más jellegű. Van jó pár kémiás (talaj és talajvízvédelem, laborgyakorlat), fizikás (alkalmazott klimatológia)meg olyan tantárgyunk amelyek minden természettudományi területről igényelnek ismeretek (Környezeti földtan) ezek mind nehéz tárgyak és véleményem szerint egyiket se érdemes magolni sőt talán nem is lehet mert ok-okozati összefüggésben állnak amit ha nem értesz akkor magolás se sokat segít. Számos csoporttársam, jó barátom terület és település fejlesztő szakirányra jár így arról is van átfogó képem. Ott főleg gazdasági, társadalmi, politikai földrajz témái kerülnek elő. Itt úgy mond magolással át lehet menni pár vizsgán de érdemesebb itt is megérteni a dolgokat, szerintem sokkal könnyebb. Nehézségbe én kicsivel a tájos szakirány alá raknám. Szakirányt tekintve (alapozó tárgy mindenkinek egyforma és ott számtalan komolyabb nehéz, van ami maga tárgy miatt van ami terjedelemben vizsga van, Ásvány és kőzettan, Geomorfológia, Népesség és település földrajz és sorolhatnám a lényeg h aki magolni jönne ne is jöjjön mert semmi értelme, ha csak diplomát akar menjen bölcsésznek) élesebb szakadék talán a fenn említett 3 és a Turizmusos között van. Ez mindent tekintve a legkönnyebb szakirány (a tanári szakirányt azért, nem említeném, mert ott ugye kell minort választani ami külön téma) de turizmust tekintve számtalan felsőoktatási intézmény van, szóval ha idejössz nem tanácsolom, hogy ezt válaszd. BSc elvégzése után van lehetőség Geográfus MSc-re, vagy terület és telep. fej. szakiránnyal akár közigazgatási MSc-re a Corvinuson (egyik csoporttársam ment erre)Táj és környezetföldrajz szakiránnyal mehetsz tovább Földtudományi MSc-re, Környezettudományi MSc-re is. Ami a közösséget illeti, az én évfolyamom elég kis összetartó közösség alakult ki, meg alsóbb és felsőbb évfolyamosokkal is jó a kapcsolat, igen segítőkész a többség. Az oktatókról se tudok rosszat mondani (kivételek persze vannak mint minden szakon) a többség korrekt, és jól magyaráz, osztályoz. Felszereltségét tekintve megítélésem szerint országos szinten tejlesmértékben megfelelő. Remélem tudtam segíteni:) szerintem érdemes választani ezt a szakot ;)

Szia

2011. jan. 15. 20:18
 14/15 rosel válasza:
Azóta már elsős lettél? megkaptad a válaszokat élőben is?:)
2012. jún. 25. 13:50
 15/15 anonim ***** válasza:

Szegeden elég jó a képzésük: korszerű, korrekt oktatók.

A geográfus szakkal általában az a baj, hogy nem nagyon lehet vele mit kezdeni. Mit tudsz vele csinálni, ha elvégzed? Szinte semmit, vagy minimális pénzért talán felvesznek valahová.

Nem érdemes. Ha nem szereted a reál tárgyakat, akkor inkább menj pénzügy és számvitel MSC-re, esetleg műszaki menedzsernek, HR-es szakra. Ezek elég jók munkakeresés szempontjából és fizu alapján is. És nem annyira durvák.

Elgondolkodtató, hogy a legtöbben nem kapnak földrajzos diplomával munkát.

2022. okt. 6. 14:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!