Tanító vagy Óvodapedagógus?
Sziasztok!
Már sok-sok éve óvodapedagógus szeretnék lenni, jövőre el is jön az ideje, hogy felvételizzek. Közben elkezdtem nézegetni másokat, a mérnökinfó nagyon érdekelne, de hát sajnos a matek elég gyászos, úgyhogy lemondtam róla. Ami még igazán érdekelne, az a tanító lenne. Milyen jó lehet alsó tagozatban kisgyerekeket tanítani meg írni, olvasni, rajzolni és minden féle alapvető dologra. :) Az lenne a kérdésem, hogy esetleg ebben jártas emberek, melyik iskola a nehezebb, melyik szakmában lehet többet keresni, és melyik a jobb szakma? Köszönöm szépen mindenki véleményét előre is.
Én az ELTE Tanító és óvóképzőjére járok, óvodapedagógiára, és első éves vagyok és nagyon szeretem, tudok kicsit beszélni a szakról.
Az első félév nagyon jó alapozó volt, ha ott tanul az ember rendesen, az megkönnyíti a következő féléveit, érdekes tantárgyak vannak, de van egy két rohadt nehéz is, pl.: anatómia, amit nem kicsit kérnek számon...
Oviba is suliba is kellett menni első félévben "hospitálni" egy-egy délelőttöt. A gyakorlóovit te választod az eltés listából első félévben, és ahová akkor felvetted, ott leszel három évig. Első félévben ezzel annyi dolgod van, hogy csoportosan menni kell két (három?) délelőttöt, meg egyet egyedül.
Második félévben minden héten egy délelőtt csoportosan mentek oviba, ahol megfigyelitek a csoportot, a gyerekeket, és utána elemzitek amit láttatok. Plusz egy hetet mész egyedül is, ahol az óvónővel együtt teszed amit ő, csak foglalkozást nem tartasz, akkor megfigyelsz/részt veszel. Nálunk az utolsó napon a többiek előtt kellet játékot tartani és reggeliztetni meg így mindent csinálni amit amúgy az óvónő szokott, úgy, hogy a többiek az óvónővel együtt figyeltek :D
De hatalmas élmény, nagyon meg lehet szeretni a gyerkőcöket, és a csoporttársak is jófejek többnyire.
A TÓK-on órarend van, és csoportbontás. Első félévben jelentkezned kell egy specializációra, jelenleg 5 van.
Magyar-angol ovi, kisgyermekes-bölcsis, fenntarthatóságra nevelés, ovi-suli átmenet segítő, és pedagógus a társadalomban specializáció.
Kb 30-40-en vannak egy ilyen csoportban, az órák 90%-ára együtt járunk, kicsit klikkesedünk, de azért összetartó közösség vagyunk.
Én nagyon szeretem, nem bántam meg, hogy ide jöttem :)
A tanítóról annyit tudok mondani, hogy ott műveltségterületet kell választani, matek, magyar, természetismeret, ének van asszem meg talán már infó is, mesz szerintem más is, ebben nem vagyok képben.
Az a képzés 4 éves, és ott eléggé másként vannak a gyakorlatok. Eleve sokkal később mennek gyakorlatra, és nem végig ugyanabba a suliba/osztályba hanem változó. De erről nem tudok sokat.
Mind a két szakmának megvan a maga varázsa :) Szerintem, de ez egy szubjektív vélemény, a tanítóknak jobban megvan most kötve a keze az államilag meghatározott tankönyvek meg a kötelező napközi meg egyéb új rendelkezések miatt.
A fizetés tudtammal ugyanannyi, a tanítókra és az óvodapedagógusokra is a Pedagógus életpályamodell vonatkozik, a portfóliókészítéssel, és minden más gyönyörrel együtt.
Erre egyébként tök jól felkészítenek a suliban, már nem tudom hány portfóliót meg tervezetet írtam, ezt a részét mondjuk annyira nem szeretem, de ez van :D
Ja, és ha tanulsz szívvel-lélekkel és jó lesz az átlagod még ösztöndíjat is kapsz, ami nem annyira nagyon elérhetetlen mint amilyennek hangzik :D
Na, asszem ennyi, micsoda áradozás itt a vizsgaidőszak vége felé közeledve...lehet hogyha egy hónappal ezelőtt látom ezt a kérdést akkor nem lettem volna ilyen lelkes :D
20/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!