Szakiskolai végzettséggel, majd érettségi letétele után felsőoktatás mennyire esélyes?
Gondolom, a középiskolát kezdted el szeptemberben, mert az érettségit októberben vagy májusban lehet elkezdeni letenni, és két hónapon belül kész is van.
Ha tényleg benőtt a fejed lágy, és eldöntötted, mit fogsz másképp csinálni, akkor van esélyed. Az érettségi egyforma, akár van szakmunkás-bizonyítványod, akár nincs, inkább a mögötte levő tudás számít, amivel az egyetemen bent is tudsz majd maradni.
Nekem van ismerősöm, akit egy kis faluból szakmunkásképzőbe irányítottak annó, mert nem is mondták senkinek a tanárok, hogy gimnáziumba is lehet menni, felnőtt fejjel érettségizett levelezőn, munka mellett, és azóta van diplomája, és ugyanolyan értelmiségi, mint bármelyikünk.
Azon töröm most a fejem, hogy melyik iskolában végezzem el az utolsó 2 évet, hol tegyem le az érettségit. (Most az első 2 évfolyamot 1 évben tettem le.) Mivel most egy gimnáziumban vagyok levelezős tagozaton, az a heti 3,5 óra hossza, amit bent töltök az iskolában, elég kevés a véleményem szerint, ezért gondolkoztam hogy átiratkozok szeptembertől egy szakközépiskolába, ahol nappali tagozaton folyik a felnőtt oktatás. Ott a heti 5 nap alatt szerintem jobban át tudják adni az anyagot, jobban megtanulható, jobb érettségit szerezhetek vele, mint a heti 1 napon a "sovány vázlat" (tanárok fogalmazása) által, amit képesek leadni. (sokszor megemlítették, hogy nevetséges az óraszám..)
(Gimiben a levelezős tagozat inkább az érettségire irányul a tanítás, azaz csak az ahhoz szükséges, fontos anyagokat vesszük leginkább, az ilyen mellékes dolgokba bele sem nézünk. Ez nem tudom, fog-e befolyásolni valamit a későbbiekben. Hozzáteszem, hogy szakközépiskolában sem vagyok biztos, hogy nem csak a lényeget tanítják, csak úgy gondolom ha már 5x annyi az óraszám, több mindennel is tudnánk foglalkozni..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!