Valaki elmagyarázná, hogy miért a töri és az irodalom
az alapműveltség? Miért erőszakolják rám az
érettségit?
Figyelt kérdés
Az irodalmat és a törit az ember teremtette, a természettudományok már a Világegyetem első másodpercétől jelen voltak. A bökkenő, hogy természet van ember nélkül, ember nincs természet nélkül. Elég egy természeti csapás és felbomlik minden: társadalom, pénz, politika. Mikor nem lesz semmim, ami azelőtt érték volt, viszont sajog a gyomrom, szomjas vagyok, félek elaludni a ragadozóktól, a természet közvetlen közelében vagyok, vajon számít-e, hogy kenem-vágom az invesztitúraháborút, meg, hogy hány Radnóti verset tudok, vagy inkább az, hogy milyen fa kérge gyúlékonyabb, melyik gomba mérgező, hogyan lássam el a sebeim, merre van észak? A humánt ILLIK tudni, a reált KELL. Miért erőszakolja rám mégis a magyar oktatás az előbbit? Megértem, hogy ez is fontos, de az ALAPműveltség ALAPvető dolgokról szóljanak már, a humán csak "extra dolog".
2014. márc. 25. 17:25
1/10 anonim válasza:
mert ez tényleg alap. Az, hogy tudd, hogy milyen társadalmi környezetben élsz, politika, közélet, háborúk, stb.
Ezek viszik előre a társadalmat.
Jó, az is fontos, hogy melyik fa kérge gyúlékony, biztos. De a való életben sose veszed ezeknek hasznát, ha nem ilyen területre mész tanulni, dolgozni. Sose vettem hasznát a kovalens kötésnek és társainak.
2014. márc. 25. 17:40
2/10 anonim válasza:
Alapvető műveltség,meg ahogy látom te reálos vagy,valaki meg humános.Nem lenne fair,ha csak reál tantárgyakból kéne érettségizni.
2014. márc. 25. 17:40
3/10 anonim válasza:
Na ha már pont Radnótit említettes.Mit gondolsz bennük mi tartotta a lelket a munkaszolgálat alatt?Nem a kovalens kötés hanem egy Arany kötet.Másképp mondva az "őrzés".
Ami bennünket emberré tesz az a kultúra.Ha mindenki leszarná és el lenne azzal,hogy melyik gomba mérgező akkor anarchia lenne.Kultúra nélkül nincs társadalom nincs emberiség.Nélküle egyhamar a kipusztulás szélére sodródnánk.
De hoztam neked egy szállóigét."Aki a múlt hibáit elfelejti,ismét elköveti azokat."
2014. márc. 25. 17:52
4/10 A kérdező kommentje:
Reggel puha ágyban kelek, a kaja ott van az asztalon, nem kell vadásznom, bármikor fürödhetek, fogat moshatok, tv, szgép, telefon, minden kenyelmes, karnyujtasnyira van, bármikor fényt tudok gyújtani, kellemes szobahőmérséklet, ez mind a tudomany es a technika fejlődésének köszönhető. Hogy terjesztik az irodalmat? Nyomtatással. A régészek korszerű gépeket, programokat használnak, mikroszkóppal vizsgálják a tárgyakat. Minden a reálos tárgyak köré épül, miért másodrangú?
2014. márc. 25. 18:04
5/10 A kérdező kommentje:
A holokauszt kialakulása az emberi rasszizmushoz és a történelemhez köthető. A rasszizmus meg nincs génekbe kódolva, az nem velünk született, hanem tanult. Milyen rendszer az, amiben egy tollhúzással dönthetnek milliók életéről?
2014. márc. 25. 18:08
6/10 anonim válasza:
Szar.
2014. márc. 25. 18:12
7/10 A kérdező kommentje:
Az.
2014. márc. 25. 18:15
8/10 anonim válasza:
Én is Reálosnak tartom magam, de nincs bajom, hogy ezek a dolgok az alapműveltséghez tartoznak. Most mi a valószínűbb így élünk ahogy most szóval kell a kultúra mert ezért vagyunk ilyenek mint amilyenek most, vagy katasztrófa stb és kellenek azok amiket mondtál? Amúgy ha mégis olyan lenne az élet h rákényszerülnénk kérges meg gombás dolgokra ott se mennénk bele mélyen a reálba, csak h ez megehetjük e vagy nem, senkit nem érdekelne, hogy miért, csak hogy lehet vagy meghalsz.
2014. márc. 25. 20:08
9/10 anonim válasza:
A humán tárgyak igenis kellenek, az más kérdés, hogy félelmetesen rosszul oktatják őket, az pedig abszolút hülyeség hogy az érettségit le lehet tenni úgy, hogy az öt tárgyból négy humán, és csak a matek reál, de ha én reál szakra akarok menni akkor is minimum három humán tárgyat kell letennem. Mire fel úgy mégis?! Hét tárgyból érettségiztem kitűnőre de az még mindig rejtély számomra, hogy a történelem mi a francot keres az érettségiben. Habár végül is kell valami kis presztízst adni a lényegében nagyrészt büfé-ruhatár humán szakoknak.
2014. márc. 25. 22:02
10/10 anonim válasza:
Én egyébként orvosira járok és elkeserítő, hogy az emberek mennyire hülyék biológiából... már bocsi de a saját testem működése nem alapműveltség? Az, hogy hogyan kellene csinálni a BLS-t nem alapműveltség?! Ez nem csak orvosi kompetencia, hanem mindenkinek ismernie kellene, mert életek múlhatnak rajta! Arról nem is beszélve, hogy az az alapműveltség, hogy mit is csinál a Nemzeti Bank, vagy hogy milyen a választási rendszerünk, vagy mi a különbség a valuta és a deviza között, és mi az a THM. Persze ezt nem oktatják rendesen, de azt hogy ezer évvel ezelőtt Periklésznek milyen reformjai voltak azt igen. Ja? Bocsi hülye vagyok, ha nem így lenne, akkor talán nem birkák lennének az országban, hanem felelősségteljes állampolgárok.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!