Miért mondják sokan, hogy jobb szakmunkásnak menni mint diplomát szerezni?
Üdv! Felbosszant, hogy ezen az oldalon és szinte mindenhol azt hallom, hogy jobban jár az ember ha szakmunkásnak megy mint ha egyetemre menne.
Meg folyton azzal jönnek, hogy egy szakmunkás sokkal többet kereshet mint egy diplomás.
Szerintem ez hüly.ség!
Konkrét példák;
-Ismerek egy családot ahol a férj és a feleség is szakmunkás, két gyerekük van. A férfi kint dolgozik külföldön az ottani minimálbérért, a nő itthon raktárosként keres kb 100 ezret. Ellenben ismerek több mérnököt, orvost aki több százezret keres havonta.
Másrészt szakmunkásba az odajáró diákok miatt sem mennék ha most újra választanom kéne. Van ismerősöm aki most kikencedikes és asztalosnak tanul, naponta kb tíz percet foglalkozik a leckével és így is 3-as átlaga van, pedig elég gyenge képességű, általánosban majdnem meg is bukott. Aztán tele van drogos, piás tizenévesekkel, akik olyan alpáriak, hogy még az utcán is elkerülöm őket. Emellett sokuk még pocsékul is dolgozik. Nemrég kifestettem egy szobafestővel az egyik szobát, nem nagyon kellett glettelni, nem volt problémás a fal, a festék is jó minőségű mégis foltos és repedezik. Aki pedig ilyen pocsék munkát ad ki a keze közül az ne várja, hogy nagyra becsüljem. Tisztelet a kivételnek!
Persze tudom, hogy vannak diplomás munkanélküliek de aki végig bulizza az egyetemet, ahol amúgy is egy telített szakon van az ne csodálkozonn, hogy nem talál munkát. Értelmes válaszokat szeretnék.
Nem akartam senkit megbántani.
Viszont akinek van lehetősége (pénz), kedve, esze, kitartása az jobban jár ha elmegy egy NEM büfészakra. Szerintem is felesleges szabadbölcsésznek tanulni és átbulizni az egyetemi éveket, de egy orvosi, mérnöki, programozói stb. diplomával és biztos tudással a kezében magyarországon is sokra viheti az ember.
Aki azt mondta, hogy olcsó húsnak híg a leve, annak üzenem, hogy nem nézem le a szobafestőket de amíg nem kevés pénzt fizet ki az ember addig ne adjon ki pocsék munkát a keze közül. Ha fele annyit kért volna érte azt mondom oké nem baj, hogy repedezik de így...
Rengeteg jó példa érkezett, hogy külföldön ki milyen jól keres szakmunkásként, de én magyarországra gondoltam. Külföldön a diplomások is sokkal jobban keresnek.
Van egy hegesztő rokonom, nyelvtudása nincs, évekig munkanélküli volt itthon, most épp takarítóként dolgozik. Őt nem vigasztalja az, hogy külföldön mennyit kereshetne.
Mellesleg a légkör tényleg pocsék egy szakmunkásképzőbe.
Akkor leírom a saját példám. Jelenleg 24 éves vagyok még életemben nem dolgoztam normális munkahelyen, semmi mást nem csináltam csak tanultam. Ötévfolyamos gimnázium, felsőfokú nyelvvizsga, kitűnő érettségi. Most orvosira járok, 25 leszek mire végzek, csúszás nélkül.
Én szerencsés vagyok (?), mert olyan diplomát kapok, amivel azért el lehet helyezkedni, de valljuk be pályakezdőként 25 évesen ennyi tanulás után az az összeg, amit kapni fogok egy nagy nulla.
Ha elmentem volna asztalosnak, akkor mostanra már akár saját vállalkozásom és családom lehetne, és maximum 18 éves koromtól tudtam volna élni és dolgozni. Most mi a helyzet? Itt gürizek, egy sznob egyetemi miliőben és pazarolom az időmet baromságok bemagolására, csak azért, hogy egy olyan szakmát űzhessek itthon aminek a társadalmi és anyagi megbecsülése konkrétan zéró. Ja lehet, hogy a főorvos 40-50 évesen jól keres, de én egy csumpi rezidens leszek.
Arról nem is beszélve, hogy egy egyetemi miliőben pláne az orvosin ember legyen a talpán, aki normális párt tud magának találni, sznobság, nagyképűség, egoizmus általában a nagy semmire. Magányos vagyok, gyakorlatilag semmit nem tettem le eddig az élet asztalára, és már nem vagyok olyan fiatal. Ó és ez egy kifejezetten jó szak a többihez képest! Szerintem ma Magyarországon valaki vagy menjen mérnöknek, vagy felejtse el az egyetemet, mert rohadtul nem éri meg a befektetett idő és energia. A másik dolog pedig az, hogy sok szak szimplán időpazarlás, a nem reál képzéseken gyakorlatilag futószalagon gyártják az értelmetlen diplomákat, melyek csak papírok, nincs mögöttük tudás, persze az egó ott is kárpótol mindent.
Én szakmunkás vagyok de úgy látom hogy ebben az országban nem lehet jól keresni szakmunkás alkalmazottként mert nem fizetnek meg a vállalkozók és épp hogy be vagy jelentve.
Semmivel se keresek többet mint egy bolti eladó és azért a pénzért nekem koszos ruhában kell lennem, hidegben, melegben, esőben, állványon...
Viszont pár napa alatt elhelyezkedtem mindenféle ismeretség és állásinterjú, önéletrajz nélkül.
Vállalkozóként már jó a helyzet ha feltudod futtatni. Ezt bizonyítja az is hogy a főnököm milliókat tapsol el egy év alatt.
Diplomával nehéz elhelyezkedni az biztos, főleg ha egy kisvárosban élsz, márpedig nekem a legközelebbi nagyváros 100km.
Ha például pesten tanultam volna egyetemen akkor lehet hogy ott is tudtam volna csak elhelyezkedni.
Úgy vettem észre hogy sokan ott maradnak egyetem után.
Annyit keresel amennyit fizetnek.
Bejelentenek 4 órába és simán kiszúrják a szemedet 100.000ft-al, függetlenül attól hogy milyen diplomád van. Ha nem tetszik mehetsz máshova.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!