Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Valaki elmagyarázna pár...

Valaki elmagyarázna pár dolgot? (továbbtanulás)

Figyelt kérdés
Szóval arról lenne szó, hogy most kell ugyebár hamarosan kitölteni a felvételit. És pár dolog nekem még nem tiszta. Amikor kitöltöm, akkor csak intézményt, és kart kell megjelölni? Például ha megjelölöm, hogy BME gépész kar, akkor még hozzá kell írni, hogy pl mechatronikát, energetikát, vagy terméktervezést akarok tanulni? Illetve pontosan mik a tanszékek? Mert láttam egy ilyet, hogy BME gépész kar gyártástechnológia tanszék. ( [link] Engem ez érdekelne egész konkrétan, de a felvi.hu tájékoztatójában nem szerepel. Akkor ide nem lehet jelentkezni? Vagy ez micsoda pontosan? És ha ezt akarom tanulni, akkor már a felvételiben fel kell tüntetni? Vagy erre később kell szakosodni, vagy ilyesmi?
2014. febr. 2. 14:26
 1/5 A kérdező kommentje:
Remélem nem sikerült értelmetlenre, és azért érthető, mit szeretnék tudni. Értelmes válaszokat köszönöm előre is.
2014. febr. 2. 14:26
 2/5 anonim ***** válasza:

Jelentkezni SZAKOKRA kell. Megnézed a felvin, hogy melyik egyetemen, melyik karon pontosan milyen szakok vannak és azt írod be, amelyiket tanulni szeretnéd.

A tanszékek az egyetemen belüli egységek. Egy intézet egy (vagy néhány) tárgy oktatásával foglalkozik. Azokra nem lehet jelentkezni.

2014. febr. 2. 14:59
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Tehát akkora tanszéknek mi is a funkciója? És ha én gyártástechnológiát szeretnék tanulni, akkor mit kell tennem? Bocsánat, hogy ennyire analfabéta vagyok, de nem akarok semmit elcseszni.
2014. febr. 2. 15:03
 4/5 anonim ***** válasza:

Mondom, bizonyos tárgyak oktatásával foglalkozó egységek egy egyetemen belül.

Egy tanszék ált. nem csak egy bizonyos szakra járókat tanít, hanem több szak dákjainak is vannak kurzusok.

Mondok egy példát, hátha úgy egyszerűbb.

Mondjuk van az SZTE, amin belül van a Természettudományi kar (TTK). Azon belül pedig van pl. a "Biokémiai és Molekuláris Biológiai Tanszék".

Ez a tanszék szervezi pl. a biokémia, a biokémia alapjai, génműködések szabályozása stb. kurzusokat. És mondjuk a biokémia kurzust a biológia, biomérnöki és molekuláris bionika alapszakon lévő tanulóknak kell felvennie, mert az ő tantervükben szerepel.

Tehát egy tanszék nem egy szak hallgatóit oktatja, hanem egy bizonyos területet oktat többféle alapszakon lévő hallgatónak.

Tehát egy tanszék egy adott pici területtel (a példában pl. a biokémiával és molekuláris genetikával) foglalkozik, ennek az oktatását szervi, plusz persze vannak egyéb teendői (mondjuk kutatásokat szervez a saját területén).

De neked nem tanszékekkel kell foglalkoznod, hanem szakokkal, mert azokra kell jelentkezni. Aztán az egyetemi tanulmányaid folyamán kismillió tanszékkel fogsz "kapcsolatba kerülni", mert szinte minden tárgyat más tanszék fog meghirdetni.

Szóval nézd meg felvin vagy az egyetem honlapján a szakleírásokat, és arra jelentkezz, amelyik érdekel, amelyik azzal foglalkozik, amivel te szeretnél foglalkozni.

2014. febr. 2. 15:16
 5/5 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm szépen. Mindkét válaszra ment a zöld.
2014. febr. 2. 16:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!