Érvek: Gimnázium vs. Szakközépiskola?
Szakközépbe olyanok mennek, akiknek átlagos képességeik vannak és nem szándékoznak egyetemre menni, persze olyan is akad, aki 4 év után úgy dönt, hogy egyetemre akar menni, de a nagy többség inkább a szakma kitanulására még ottmarad 2-3 évet a suliban. Ez azért jó, mert a manapság bizonyos szakmák kihalófélben vannak (ezért is támogatja inkább ezt az oktatási formát a kormány), így könnyebb akár vállalkozást indítani, akár munkát találni.
Gimnáziumba olyanok mennek, akik egyetemre készülnek; persze gimnáziumból inkább nem mennek egyetemre, mint szakközépből igen; nekik azért jó, mert érettségi után elmehetnek OKJ-s képzésre (most abba nem menjünk bele, hogy mennyi értelme lehet egy OKJ-nak).
Gyakorlatilag csak azt kell eldöntened, hogy középiskola után milyen iránya szeretnél továbbtanulni.
Én csak a saját példámat tudom felhozni. Általános iskolában eldöntöttem, hogy én orvos szeretnék lenni. A városomban van is egy eü. szakközép, én oda jelentkeztem, fel is vettek. Később pálfordulással a gyógyszerészeti karra jelentkeztem, és harmadéves vagyok már most. (Ez az alapsztori, eköré építem érveimet.)
Érvek, hogy miért mindegy, hogy melyik:
--ugyanazt az érettségit írod.
--csakis RAJTAD függ, hogy milyen az érettségi eredményed.
--gyenge gimnáziumnál jobb egy átlagos szakközépiskola.
Érvek, hogy miért a gimnázium:
--nagyobb átfogó képed lesz az adott tudományokról.
--könnyebben eldöntheted, hogy mi akarsz később lenni.
--a legáltalánosabb a tanterv, így az érettségire mennek nagyon rá.
Érvek, hogy miért a szakközépsikola:
--ha te tudod, hogy abban a szakirányban akarsz elhelyezkedni, előnyödre is válhat az ott megszerzett tudás. Én például csak átismételtem a latin nyelvi szavakat anatómiára, mivel már 90%-ukat ismertem a középsikolában. (Az más kérdés, hogy muszály volt, mert emelt eü. alapismeretek érettségit is tettem. :D)
--ráhangolódsz a későbbi pályádra.
--érdekes lehet belátni a szakmába.
Szóval én azt mondom, lehet szakközépből is egyetemre menni. Az én iskolámból is legalább 40 ember ment a 90 valahányból, ami egy szakközépiskolában jó arány. Ja és ne keverd: szakiskola <-->szakközépiskola.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!