Hogy vannak ezek a szokok, szakirányok?
Van pl. műszaki menedzser alapszak, azon belül szakirányok. Akkor a szakirányok közül kell választanom egyet?
Más; van tematika, hogy a félévben milyen órák vannak. Azt mindet fel kell venni? Rengeteg sok, képtelenség lenne szerintem mindre eljárni. Hányat kell felvenni összesen, vagy hogy van ez?
csak kíváncsiságból, ez a bme-gtk-n van?
mert akkor kb tudok segíteni. én vegyész vagyok, de gondolom nálatok is hasonlóan működnek a dolgok.
szóval: felvesznek egyetemre (vagy már felvettek, nemtom?), az adott karra. van egy mintatanterv, ami megadja, hogy melyik félévben milyen tárgyakat kell teljesíteni. ez általában 30 kreditnyi tárgy. egy tárgy olyan 2-4 kredit közt mozog, tehát ez összesen úgy 8-10 féle tárgy, összesen 30 óra egy héten. ez nem olyan vészes, tekintve, hogy előadásra nem kötelező bejárnod, ha csak nincs katalógus.
ha nem sikerült valamelyik tárgyad, akkor azt köv félévben újra fel kell venned. ezzel am nem célszerű kísérletezni, mert az egyes félévekben egyre több lesz az olyan tárgy, amit csak akkor tudsz felvenni, ha előtte megcsináltad az x tárgyat.
miután kb 2 évet lehúztál ott, azt feltételezik, hogy elég okos és érett vagy már ahhoz, hogy eldöntsd milyen szakra akarsz továbbmenni.
ekkor választasz egy szakirányt, és most már, amellett, hogy heti 4-5 órád lesz közösen a többiekkel, szaktárgyakat is tanulsz pluszba. az összes akkor sem fogja meghaladni szerintem a 30-35 kreditet. persze vannak lazulós szakmák, vannak olyanok is, amiért teperni kell, de az a lényeg h mit akarsz tanulni, meg később dolgozni, úgyhogy inkább ez alapján dönts.
sok sikert, remélem segítettem vmit.
Vannak kötelezően választott tárgyak, szabadon választhatóak. Van, amiből gyakorlati jegy lesz, van amiből vizsga. Megvan adva, hogy összesen talán 180 kredit kell, a gyakorlati időért pedig további 30-at adnak. Ha megvannak a kreditek, írhatod a szakdolit, ha megvan a szakdoli, gyakorlat és a nyelvvizsga, kiadják a diplomát.
A szakirányt pedig időben megtudod, a leírásból pedig ki lehet következtetni mi lesz belőled.. :) mert olykor nem egyértelmű a kilométer hosszú cím :D
Hát, nemrég volt alkalmam részt venni egy nemzetközi projektben, ami EU szinten mozog. 6 nemzet 6 középiskolája vesz benne részt, átlagosan 17-18 éves korosztállyal.
Lesül a pofámról a bőr, hogy a felsőoktatási dolgokat 1 hónappal választás előtt még senki nem tudja, holott külföldön (legalábbis Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Németország, Törökország) már 15 éves korban szóba kerül.
Vannak kivételek, de... szomorú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!