Melyik OKJ képzés éri meg a legjobban?
Ne menj infós OKJ képzésre. Én szoftverfejlesztőre járok, de semmit nem ér. Januárban átjelentkezek egy másik szakra. CNC forgácsoló jó, de ez telített. Néztem statisztikát és múlt évben erre jelentkeztek a legtöbben, kb. 1300-1400 ember (és ez csak a múltévi adat).
Igazából csak a normális kétkezű munkák érnek valamit, azok viszont csak akkor jók, ha tényleg érdekelnek. Pl. hiába mész autószerelőnek, ha nem érdekel. Arról nem is beszélve, hogy elavultak a képzések sok helyen.
Felületes a tanítás, mást tanítanak, de alapból maga a papír sem ér semmit. Elég, ha utána olvasol. Én szoftverfejlesztőre járok. Word-el és excel-el szarakodunk. Nem programozunk nem csinálunk semmi szakmába vágót. Az iskola azért van, hogy tanítsanak. Ha önerőből akarsz megtanulni akkor felesleges suliba járnod csak azért, hogy meglegyen a papírod. Az OKJ papírt nem fogják nézni, főleg nem szoftverfejlesztőnél. Ilyen területen a tapasztalatot nézik, nem hiába van a legtöbb álláshirdetésnél kiemelve, hogy meg kell jelölni.
Nekünk vannak más IT-s osztályokkal összevont óránk, ugyan ezt mondják ők is (sőt teljesen más területen lévők is ezt mondják, ami azt bizonyítja, hogy maga az egész OKJ elég gyenge lábakon áll).
A legtöbb ilyen munkában amúgy a felsőfokú képzést várnak el. Gazdaságinformatikus, szoftverfejlesztő, mind kettő egyetemi szakok. A CAD-CAM-ról semmi jót nem halottam, a webmester úgy szint.
Nekem a bátyám 4 volt osztálytársa tanult CNC forgácsolónak. Közülük egy tovább ment egyetemre, egy az apján keresztül (protekció) eltudott helyezkedni, 2 pedig munkanélküli vagy alkalmi munkát vállalnak (néha feketén).
A rendszergazda pedig megint csak túltelített, főleg úgy, hogy sok tantárgyát más IT szakmánál is tanítják. Pl. nekünk hálózatépítést.
CNC-nek amúgy nincs sok köze az informatikához, leszámítva a programozási részét (inkább fizika, matek).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!