Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hogyan tanuljam meg könnyebben?

Hogyan tanuljam meg könnyebben?

Figyelt kérdés
Most vagyok 10. osztályos. 8.-ban 4.3-as átlaggal mentem középsuliba, 9. félévkor kettőből, és végén egyből buktam.. Pótvizsga sikerült, de a 10. osztály is elég nehezen indul(t) . Másnak még jegye sincs, nekem már 5 egyesem. :/ A földrajz, a fizika, és a kémia nehéz. Legalábbis nekem.. elég szigorúak a tanárok. Földrajzból is buktam 9. félévkor, és most nem szeretnék! Szerdán dolgozatot írunk, 4 leckéből, és mindegyik lecke 1,5-2 oldalas ( nagy spirálfüzetben .. ). Hogyan tudnék felkészülni rá alaposan? Ti milyen módszerrel szoktatok a leghatékonyabban tanulni? :)

2013. szept. 21. 15:06
 1/3 anonim ***** válasza:

Én ha nem tudok valamit megjegyezni, valamilyen vicces dologhoz kötöm, szójátékkal pl., vagy elképzelek vele egy vicces jelenetet.

Van egy nagyon jó módszer bármilyenfajta tanuláshoz, kifejezetten nagy anyagok, könyvek tartalmának elsajátításához, az a neve, hogy elmetérkép, youtubeon itt van róla egy videó:

http://www.youtube.com/watch?v=6U1s6JzxMjM

Hosszabb anyag tanulásánál előveszel egy üres nagy (A4-es vagy A3-as)lapot, középre felírod a témát, ahogy itt a képen, és szépen felbontod a lényegesebb részekre, és azokat tovább, és színes tollakkal, ceruzával, rajzolva rögzíted le a papírra (így már magát a tanulás folyamatát is sokkal jobban lehet élvezni). Ennek előnye, hogy sokkal sokkal könnyebben és rövidebb idő alatt ragadnak meg a fejedben a dolgok. Amúgy minél több érzékszervhez kötsz egy adott tanulnivalót, annál jobban megragad. Itt pl képeket társítasz hozzá a rajzolással, de be lehet vonni a tanulásba mást is. Az rengeteget segít ebben a módszerben, hogy rendszerbe szeded álatala a dolgokat, így pedig sokkal könnyebb lesz emlékezni rá. Ha nem rajzolsz, akkor is megéri ilyen formában kijegyzetelni. Nekem egyszer 1 napom volt felkészülni egy vizsgára, szinte alig rajzolgattam, az anyag kb. 2/3-áig jutottam, és amit ilyen módon kijegyzeteltem arra emlékeztem is, pedig időm sem volt átolvasni, így lett 3-as.

Fontos, hogy nem azonos időközönkénti ismétléssel rögzülnek a dolgok az agyban, hanem egyre növekvőnként, tehát pl. ha ma megtanulsz valamit, ahhoz, hogy a hosszútávú memóriádban rögzüljön, nem elég a következő két hétben minden nap ismételgetni, sőt azt is mondhatnám fölösleges.

Ismételd át helyette 24, majd 48 órán belül, majd 1 héten, ezután pedig egy hónapon belül 1-1 alkalommal minden esetben. Ez persze nyilván csak akkor célszerű, ha nem akarod elfelejteni hosszabb távon, és nem csak a szerdai dolgozatra kell.

2013. szept. 22. 15:47
 2/3 anonim ***** válasza:

Ja és ha jó az önfegyelmed, tarts 20 percenként 5 perc szünetet, állj fel, mozogj, sétálj egy kicsit, és igyál jó sok vizet (ezt amúgyis, mert segít a koncentrációban ha nincs a szervezetedben folyadékhiány). 1000 mg C vitamin is segít ugyanebben. A szünetek tartása nagyon jól beválik, mert amit egy tanulási ciklus legelején és legvégén tanulsz, az könnyebben megmarad, ezért a 20 perces ciklus még a 45 percesnél is hatékonyabb, de tényleg csak akkor, ha közben nem kezdesz el mást csinálni.

És még egy, talán legfontosabb dolog: képzeld el érzékletesen, hogy azt a jó jegyet kapod,a mit szeretnél. Képzeld el, ahogy kiosztják a dolgozatot kijavítva, és ott van rajta a jegy,amit szeretnél kapni rá (vagy még annál is jobb), és képzeld el, hogy ennek mennyire örülsz.

2013. szept. 22. 15:54
 3/3 A kérdező kommentje:
húhaa. nagyon sokat segítettél!:) köszönöm!
2013. szept. 23. 19:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!