Ha egy OKJ-s képzésből megcsináltam minden tantárgyat, csak a végső vizsga nem sikerült, akkor azt később is megpróbálhatom letenni, vagy elbuktam azt a 2 évet is, mikor iskolába jártam?
Tehát mint mondjuk középsulinál, hogy megcsináltam a 12. osztály utána életem folyamán bármikor letehetem az érettségit. Vagy a fősulinál, hogy ha megvan minden tantárgy, akkor az államvizsgát szintén, akár 4 év múlva is megcsinálhatom.
Ugyanez érdekelne engem, hogy OKJ-s képzés esetén is így van, hogy a végső vizsgát bármikor megcsinálhatom?
Szerintem a rá következő évben teheted le, azután már nem.
Indoklom.
Egyik osztálytársam megbukott az OKJ vizsgáján, a másik el sem jött rá, a 12 osztályuk mindkettőnek meg volt. Megmondták nekik, hogy a rá következő évben vizsgázhatnak újra. Gondolom utána eltanácsolja őket az iskola, vagy a fene se tudja.
Nos. Vannak olyan szakmák amik a mindennapokra épülnek, (gazdaság,jog,társadalomismeret,informatika) ezek fejlődnek, változnak folyamatosan.
Akik előttünk végeztek azok még a régi 1949. évi XX. törvényt kellett, hogy megtanulják, viszont mi akik 2012-ben végeztünk már az Alaptörvényt tanultuk. Ezért valószínűnek tartom, hogy maximum 1 évet lehet halasztani, utána lehet, hogy a 12. osztályt újra járatják veled, VAGY elmész egy OKJ központba, ahol fél évtől 2 évig bezárólag újra leteheted. Nem muszáj OKJ központnak lennie, lehet más iskola is, amely tanít minden fajta szakmát vegyesen.
Én jelen esetben középszintű OKJ-s szakmákról beszélek, felsőfokúm még nincs, tehát arról nem tudok nyilatkozni.
Szia!
Előttem válaszolónak nincs igaza, csak bizonyos esetekben esetleg. Ide másolom neked az erre vonatkozó hatályos rendelet bekezdését. Addig próbálhatod úrra amíg meg nem változik a szakmai vizsga követelménye, nincs korlátozás. Ha viszont változik az adott szakmának a vizsga követelménye akkor a képzést követő egy évig még a régi követelmény szerint lehet levizsgázni. Az előttem szóló ismerőse biztosan olyan szakmát fogott ki aminek megváltoztak a vizsgakövetelményei azért vizsgázhatott csak egyszer.
20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről
29. §
(5)56 A sikertelen szakmai vizsga, a pótlóvizsga és a javítóvizsga a szakmai és vizsgakövetelmény megváltozásáig, de legalább a szakmai vizsgát követő egy évig a képzés megkezdésekor érvényes vizsgakövetelmény szerint megismételhető.
Konkrétan egy gyógymasszőr képzésről van szó, szerintem ott nem változik a követelmény.
Viszont mi van akkor, ha idén már nem is indított ilyen szakot az iskola? A szakmai követelményt ők határozzák meg, vagy ezt országosan szokták?
Konkrétan egy gyógymasszőr képzésről van szó, szerintem ott nem változik a követelmény.
Viszont mi van akkor, ha idén már nem is indított ilyen szakot az iskola? A szakmai követelményt ők határozzák meg, vagy ezt országosan szokták? Illetve az ország más pontján is lerakhatom a végső vizsgát?
Akkor szerencséd van hogy nem változtak a követelmények, de ebben nem lennék biztos. 2013. szeptemberétől szinte az összes okj képesítés megváltozott.
Azt megkérdezhetem hogy te okj..milyen számú bizonyítványt kaptál volna ha sikerül a vizsga?
Ha az a suli nem indít ilyen képzést, akkor is megvan a bizonyítványod a képzésről. Ezt a suliban kérdezd meg, hogy veled mi lesz ebben az esetben. Ha nem foglalkoznak veled, akkor az oktatási hivatalhoz forduljál, ők ebben az illetékesek.
Ez az:
A szakma OKJ száma: 52726 0100105201
Én azért remélem nem változott és nem veszett el az a 2 évem.
Na ez az kedves kérdező!
A most induló okj képzés ebben a szakmában az alábbi
OKJ szakképesítés neve: Gyógy- és sportmasszőr. (tudom más volt a neve de erre változtatták meg, és a képzés nem középfokú lett hanem emelt szintű lett!)
OKJ-azonosító: 54 726 1
Szakmacsoport: Egészségügy
Tanulmányi terület: Terápia és rehabilitáció
Szint: emeltszintű szakképesítés
Képzési idő iskolai rendszerben: 2 év
Képzési idő felnőttképzésben: 1400-1700 óra
Lehetséges képzési formák: nappali, esti, tanfolyami
Felelős miniszter: egészségügyért felelős miniszter
Tehát ha egy éven belül vagy akkor levizsgázhatsz, és lesz okj 52..kezdetű bizonyítványod, ha egy éven kívül akkor be kell iratkoznod egy újabb képzésre ha ezt a szakmát akarod megszerezni. A modulok közül amiket elvégeztél és egyforma a száma (mert ugye a képzési moduloknak van azonosító száma) a mostani új okj képzésben is azt nem kell újra tanulni, a többit viszont igen)
De remélem még egy éven belül vagy, és nem kell ilyen macerán átesned.
Értem, köszi a segítséget!
1 éven belül vagyok, akkor még megpróbálhatom szerencsére.
Bár nem értem mi értelme volt változtatni, így is úgyis 2 éves és nem hiszem, hogy sokkal nehezebb lenne, mint volt.
Bocs, a "végső" vizsga mely
részekből áll(t)?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!