Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Szeptembertől egyetem! Bölcs...

Szeptembertől egyetem! Bölcs tanácsok?

Figyelt kérdés
Várok mindenféle tippet az elkövetkezendő pár évre. Lehet tanulás, bulizás, kapcsolatok, ügyintézés témában egyaránt! :D
2013. aug. 6. 10:53
 1/6 anonim ***** válasza:
Persze fontos a bulizás is, de ne menjen a tanulás rovására. Folyamatosan kell szerintem tanulni és nem csak a vizsgaidőszakban.
2013. aug. 6. 11:00
 2/6 anonim ***** válasza:
84%

1. Menj el gyakran a csoporttársak által szervezett közös programokra.

2. Minél több csoporttársaddal tartsd meg a jó viszonyt!

3. Kezdj el már évközben tanulni, ne csak a vizsgaidőszakban!

4. A kötelező olvasmányokat időben szerezd be!

5. Ha segítséget (jegyzetet) kérsz másoktól, biztosítsd, hogy rád is számíthassanak valamiben (pl egy másik tárgy jegyzetében).

6. Dolgozz diákmunkában!

7. Add be pályázatodat a szociális ösztöndíjra (persze ha jogosult vagy rá), ha nem kapod meg, de úgy érzed, hogy neked jár, ne hagyd magad, írj az illetékeseknek!

8. Többnyire azért járj be órára!

9. Ha előadáson unalmas a tanár, és az anyagot úgyis elküldi, ne járj be! :) Persze nálunk volt olyan, amikor egy jeggyel jobbat adott annak aki mindig ott szenvedett..

10. Használd ki, hogy ingyen sportolhatsz!! Én úgy tudom, hogy bármelyik tesi órára be lehet menni (ami nem fizetős), szóval használd ki!!

11. Ha van lehetőséged ingyen nyelvtanulásra (márpedig szerintem kell, hogy legyen), járj be arra is!

Én ennyit tanácsolnék! :) Sajnos én nem mindent így csináltam, meg is bántam.. :(

2013. aug. 6. 11:08
 3/6 anonim ***** válasza:
74%

Ne lógd el az előadásokat. (akkor sem ha nem kötelező mert nincs katalógus) 30% siker a vizsgán ha a tanártól is hallottad az anyagot.

Beadandó feladatokat ne hagyd az utolsó percre.

Vizsgaidőszakban hanyagold a bulizást, mert megéri hamar túl lenni az egészen normális jegyekkel, utána felszabadultabban lehet bulizni.

Ne az évfolyamtársaidra hallgass, hanem olvass utána a dolgoknak ha ügyintézésről van szó, nagy butaságok szoktak terjedni.

Próbálj meg felsőbb évesektől jó kapcsolatokat kialakítani, sok kidolgozott tételük lehet, ami jól jön. Na meg tanács a tanárokhoz, kihoz mi a heppje, vizsgáztatási stílusa. Nem mindegy hogy készülsz egy olyan írásbeli vizsgára ahol 30 perced van 4 tétel(kérdés) leírására, vagy 1 órád 2 tételre..egész már a részletek mennyisége, tök más lesz a készülés. Szóbelinél sem mindegy hogy tételhúzás vagy tétel nélkül csak kérdezgetnek. (utóbbi a legnehezebb)

Ha sikeres akarsz lenni egyetemen akkor ez legyen az első az nem a diákmunkához, vagy programokhoz alakítjuk a vizsgabeosztást, hanem fordítva.

Bárki szólja le a szakodat, ne hallgass rá, ne keseredj el, és ne kezdj variálni hogy mégse ezt akartam hanem mást, és ezt otthagyom, tapasztalatom szerint abból lesz a nagy semmi végzettség, aztán később bánja az illető. Gyorsan telnek az évek, aki midig variál majd 25 évesen rájön hogy még egy BA diplomáig sem jutott el, ha nincs tovább családi támogatás akkor marad neki végül a gyorstalpaló vagy külföldi segédmunka.

Ha nem jön be annyira az alapszak amit választotál, inkább MSC/MA-t nézzél amivel piacképesebb vagy.

OKj képzést csak diploma mellé kiegészítésnek végezz esetleg. Kb ennyi.

2013. aug. 6. 11:20
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

2. és 3. válaszoló gyönyörűen leírt mindent. Én esetleg azzal egészíteném ki, hogy

1. vegyél komolyan mindent. Az, hogy egyetemista vagy nem egyenlő azzal, hogy szabadság és bulik orrba-szájba, nem jársz be órákra és miegyéb. Elvégre most tanulod meg annak alapjait, amivel később foglalkozni is fogsz.

2. Nem tudom nálatok hogy lesz, de nálunk nem igen lehet elkésni. Egészen pontosan nem mehetsz be órára, ami ugye azért kellemetlen, mert gyakorlatokon, szemináriumon van katalógus, hiányozni meg hármat lehet csak, még ha halálos beteg is vagy. Nem olyan, mint gimiben, hogy bekopogsz és elkiabálod magad, hogy elnézést és leülsz a helyedre. Előadásra sem igen lehet bemenni, nálunk volt már olyan, hogy a 300 fős előadóteremben az oktató közölte a késővel (mindenki hallatára), hogy máskor legyen szíves vagy időben ideérni vagy az éjszakai tevékenységét, ami miatt most képtelen volt felkelni, máskorra halasztani. Bár ez változó persze.

3. Érdemes kihasználni a lyukas óráidat. Nekem sok ilyen van, és mivel bejárós vagyok, ezért nem igen tudok hazajönni. Persze lehetőség még, hogy másokkal együtt elmész kávézni vagy akármi, de én ilyenkor sokszor inkább kiülök tanulni, így otthon már nem kell vagy nem annyit. Nem mind1. Főleg akkor nem, ha amúgy is este 6-7-re érek haza, mikor már így is úgy is hulla fáradt vagyok.

2013. aug. 8. 21:43
 5/6 anonim ***** válasza:
Én éjszaka dolgozom, nappal suliban vagyok és mind szép és jó amit előttem leírtak, de sajnos az évközbeni folyamatos tanulást én nem nagyon tudom kivitelezni, persze amikor épp nem hulla fáradt vagyok, akkor én is tanulok, vagy legalább a diákat átolvasom 1-2-szer előadások előtt. Én azt tudom tanácsolni, hogy oszd be az idődet, hogy tudj eleget pihenni és jusson idő a szórakozásra/kikapcsolódásra is, mert az is fontos. Vedd komolyan az egyetemet, de azért legyél leleményes is, mert lesznek olyan tárgyak, amiknek az ég világon semmi értelmük nincs mégis kötelezők, azokba pedig ne fektess annyi energiát, mint a fő tárgyaidba. Tanuld meg kiszűrni a lényeges infókat, amiknek a későbbiekben is hasznát veheted. Ha megszerzel egy jegyzetet/könyvet, azt oszd meg te is, mindenki értékeli a segítséget és akkor másik is így fognak tenni. Nem tudom hova fogsz járni, de nálunk működik a "cserekereskedelem", tárgyfelvételkor/vizsgafelvételkor mindig szólunk a szakos/egyetemi csoportban, hogy le szeretnénk adni/elcserélnénk xy-ra és így mindenki örül. Az ügyintézés elég káosz szokott lenni, szóval egy jó nagy levegőt vegyél mielőtt belépsz a TO ajtaján. :) A határidőket pedig tartsd be, nem nagyon tolerálják a pótlást.
2013. aug. 9. 11:04
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, nagyon hasznosak mind! :) Egyébként SZTE.
2013. aug. 9. 13:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!