Mivel lehet a legkönnyebben doktori címet szerezni?
Akinek csak a "dr" kell a neve elé!
Akkor meg minek?
Hogy némelyik mennyire debil... aki szerint a jog könnyű, az elvégezte már? :) aki a dr. jelentésével nincs tisztában, javaslom nézzen utána, mert a doktori cím amúgy tudományos fokozatot jelent, az orvos, jogász, gyógyszerész kisdoktorit kap.:) Baromi nehéz a jog is, nem tudom hogy akik szerint nevetséges hogy megkapják a jogászok a doktort, azok képesek lennének-e megtanulni hetente egy pár száz oldalas könyvet, reggeltől estig bent ülni az egyetemen, este 7kor is szemináriumra menni, ZH-kra tanulni, és 4-5ös eredményt produkálni, majd summa cum laude-val végezni (gyk. kitűnő eredménnyel). Akik ilyeneket írnak mint itt némelyik, úgy kiperegnének a jogi karról első félévben h csak pislognának :) Vagy az irigység beszél belőlük? Egyáltalán nem ok nélkül kapják meg a jogászok a dr-t, és többségüket nem is ez motiválja h a neve előtt legyen az a két betű. Ha doktori címet akarsz szerezni, az a PhD, és gyakorlatilag SEHOL sem lehet könnyen megszerezni, mivel a phd alatt több évig kutatni kell, publikálni, megírni egy pár száz oldalas disszertációt a saját kutatás alapján, majd megvédeni a szakmai bizottság előtt.
üdv, egy negyedéves joghallgató ;)
"A dolog egyszerűbb: mivel a jogászok csinálják a jogszabályokat, megszavazták maguknak ezt a jól hangzó titulust, ami a többi diplomásnak nem jár." ... ebből látszik hogy mennyire buta vagy :)
Bár nekem teljesen mindegy, én ott leszek 2 év múlva dr. XY-ként, jó állással, jó fizetéssel, remélhetőleg később PhD hallgatóként, és igazából az ilyen véleményekre jobb ha magasról teszek mint a tied! :) Plusz országosan is értem már el sikereket, talán megérdemlem majd azt a dr-t a nevem elé. Annyit tudok mondani, hogy végezz el egy jogot, aztán meglátjuk hogy hogyan sikerül, mert tudod én minden félévben 4.5-5 közötti átlagokat produkálok, de végig is tanulom a félévet, vizsgaidőszakban nincs alvás, kíváncsi lennék hogy neked ez mennyire menne... nincs bulizás meg hasonlók. Bár gondolom vmi mérnök vagy, azok szólják le a humán képzéseket.
És még!! :D Csak hogy ne a saját igazamat bizonygassam, hanem elfogadható választ is adjak, a dr. címünk oka, hogy annó mikor az első egyetemeket megalapították, négy kar létezett: orvosi, jogi, teológia és a szabad művészetek amibe ilyen tartozott pl h. trivium (grammatika, retorika stb.) Ez egy tradíció, és más szakterületnek nincs ilyen nagy múltja mint ennek a két tudományágnak, nemcsak Magyarországon, hanem a kontinentális és angolszász rendszerben sehol. Nekünk a professzorunk mondta egyszer, mert ő is hallott a régi orvos-jogász vitáról h ki érdemli meg a dr-t a neve elé, a profunk csak annyit mondott erre: a jogász is orvos, méghozzá a jog orvosa. (pl. szabályalkotás, alkalmazás, hatályon kívül helyezés stb.) Az orvos és a jogász az emberekért van, mindkettőtől az emberek sorsa/élete függ. Ez egy tradíció és már csak azért is vicces mikor azt írtad h hát mi hozzuk a szabályokat azért vagyunk doktorok, mert a jogászok "doktorisága" már akkor jelen volt a társadalomban amikor csak íratlan szabályok voltak! :) ergó, maga a társadalom "szavazta meg" a jogászoknak ezt a titulust, mert társadalmilag elismert emberek voltak. És tényleg befejeztem, megyek olvasni :)
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!