30 év felett, diplomával és egy régi, elavult OKJ-s képesítéssel lehet új szakmát tanulni, hogy azt a Munkaügyi Központ támogatja?
Van egy lista, amit mutattak a Munkaügyi Központban, rajta egy tucat szakmával, amit finanszíroznak, és még kapnám mellé a Képzési Támogatást is (bruttó 60K + TB). A gond az, hogy egyik szakma sem túl szimpatikus (szobaasszony, csomagológép kezelő, stb.), így szívesen tanulnék mást egy oktatási központban (Számalk, Perfekt, Oktáv, Atalanta, stb.).
Kérdés, hogy ha máshol tanulok, és viszek erről igazolást, akkor megkapom-e a képzési támogatást?
Az ügyintéző arról mondjuk biztosított, hogy ha máshol akarok tanulni, akkor annak költségeit biztosan nem fogják finanszírozni, de a támogatást attól még megkaphatom?
(persze mindezt a legegyszerűbb lenne tőlük megkérdezni, de gondoltam megspórolok egy félnapos várakozást a Munkaügyi Központban és inkább itt teszem fel a kérdést)
Erre nincs lehetőséged. Csak azokra képzésekre mehetsz, amiket a munkaügyi kp. meghirdet, ha szimpatikus ha nem szimpatikus. Ezen tanfolyamok időtartama alatt kaphatod a bruttó 60 ezret, egyéb esetben átképzési támogatás nem jár, a képzést meg neked kell fizetned. Gondolj bele, akkor mindenki aki tanul ezt csinálná, hogy szerez mellé az államtól még pénzt is.
Lehet hogy van lehetőséged ingyenesen tanulni. Amennyiben az első okj képzésedet te magad fizetted akkor az állam egy okj képzést finanszíroz hisz 1 jár ingyenesen. annyi a titka hogy iskolarendszerű képzésekre tudsz jelentkezni és csak esti tagozatra. Ha tanulmányok alatt nem dolgozol, akkor ez egészségbiztosítást magadnak kell fizetni. Vagy még a felsőoktatásban vannak támogatható féléveid, elmehetsz mesterképzésre ez sem korfüggő bármilyen korú megteheti.
Köszönöm a választ.
"Sajnos" az első OKJ-m ingyenes volt (még 19 éves voltam), így nekem kiesik a mostani ingyenes lehetőség.
Viszont az Aktív korúak ellátását (22K + TB) kapom ha tanfolyamra járok, ha jól tudom. Ott még külön írják is, hogy ha az ember tanul, akkor nem hívható be közmunkára. Ezzel ugye csak az a baj, hogy addig nem dolgozhatsz (legalábbis "bejelentve").
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!