Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Első OKJ képzés pénzért?

Első OKJ képzés pénzért?

Figyelt kérdés
Év vége felé leszek 21 éves. Bizonyos okok miatt halasztanom kellett az iskolában, ezért csak most fogom letenni az érettségit (ebben a hónapban). Még nincs semmilyen szakmám, de határozott elképzelésem van ezt illetően. Tegnap érdeklődtem telefonon az iskolánál, hogy meg-e kapták a jelentkezésemet (véletlen se jeleztek volna vissza...). Ekkor kezdték el nekem magyarázni, hogy a korom miatt felnőttképzésbe megyek (más fajtában náluk nem is indul ez a szak) és ezért X mennyiségű (300-400 ezer körüli) összeget kell majd a két évért fizetnem. Ez komolyan így van?! Az első szakma nem ingyenes?

2013. jún. 13. 08:05
 1/6 anonim válasza:
de ingyenes. viszont csak 21 éves korig. te meg már sajnos betöltötted azt. :/
2013. jún. 13. 08:14
 2/6 anonim válasza:
vagyis majdnm annyi leszel amikor elkezdenéd a képzést.
2013. jún. 13. 08:16
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Ettől picit bonyolultabb a dolog.

Ma Magyarországon 4 fajta módon szerezhetsz OKJ szakmát.

1. munkaügyi központos keresztül, ha tartós munkanélküli vagy, akkor azok a tanfolyamokra jelentkezhetsz amiket a munkaügyi kp. indít és a felvételin sikeresen túljutsz. Ezek általában gyors és intenzív tanfolyamok, zömükben 3-4 hónap maximum (jó vannak hosszabbak is egy kicsivel, de ez az átlag)

2. tanfolyami jelleggel a bármelyik képző intézménynél ami hirdet és indít tanfolyamot. Ezért mindenkinek fizetni kell, ezen nincs állami normatíva a tanulók után.Itt az a mondat hogy első okj szakma ingyenes semmit sem jelent, mert ez szabad piaci alapon működik, az állam a képző intézménynek ilyen tanfolyami képzésnél egy fillért sem ad, tehát az iskola/intézmény is pénzért adja a képzést a tanulóknak. (valószínű ilyen képzést néztél ki magadnak ezért közölték veled a magas összeget)

3. iskolarendszerű képzésben nappali tagozaton (itt tanulói jogviszonyod van, jár a diákigazolvány, és jár utánad a családi pótlék), a képzés igazodik a tanévek rendjéhez, szüneteihez, osztályfőnököd van. Ne ez az ami 21 éves korog ingyenes. De nem csak ingyenes hanem igénybe sem veheted ha elmúltál 21, tehát nálad ez már kizárt. Fel sem vehetnek a korod miatt ilyen képzésre.

4. iskolarendszerű képzésben esti/levelező tagozaton (itt tanulói jogviszonyod van, jár a diákigazolvány), a képzés igazodik a tanévek rendjéhez, szüneteihez, osztályfőnököd van. Ne ezt az ami 21 éves korod után tudod igénybe venni.

Esetedben ha mostani érettségid után szakmát szeretnél tanulni és ingyen ez az egyfajta tanulási forma jöhet szóba. Viszont az nem azt jelenti hogy minden képzés indul mindenféle (fentebb felsorolt) formában. Van amit csak így indítanak, van amit csak amúgy. El kell döntened mi a fontos számodra, az hogy az eredetileg kinézett szakmát megszerezed, mert akkor az lehet hogy csak pénzért fog menni. mivel nem írtad hogy mi az, ezért nem tudom megmondani hogy annak létezik e ingyenes formája.

Vagy módosítasz az elképzeléseiden, és az iskola rendszerű képzések között válogatsz, és itt is csak az olyan szakok között amik indulnak estin/levelezőn. Mert az sem úgy van, hogy egy képzést nappalin és etin is indít az iskola, lehet átfedés sokszor, de lehet pl. hogy csak nappalit indít, mert csak arra a képzési módra tud normatívát kapni az államtól. Szóval sok tényezős a dolog. Ha megírod mit is szeretnél tanulni konkrétan és melyik város/városok jöhetnek szóba akkor esetleg segíthetek abban hogy mit tudsz választani ingyenes formában.

2013. jún. 13. 08:57
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :-)

Szerintem ez elég szomorú dolog, bár valahol megértem. Vicces, mert eredetileg 2 szakmát akartam (ez a mostani nem mindig keres annyira jól, de kb egyik álmom :) ) és ez miatt akkor a másik is fizetős lesz, mondván "második szakma". -.-

2013. jún. 13. 15:21
 5/6 anonim válasza:

Elnézést az off-ért...

Én idén érettségiztem (19), az orvosira jelentkeztem, de úgy néz ki, hogy nem lesz elég a pontom. Milyen egészségüggyel kapcsolatos okj-s, 1 éves képzések vannak ingyen?

2013. jún. 20. 10:52
 6/6 anonim ***** válasza:

Elég sok eü okj szakma megszerezhető ingyenesen, de hosszabbak mint 1 év. Illetve van rövidebb is, de azokhoz még érettségi sem kell pl. sterilező..szóval ilyesmit minek végeznél el a 8 általánost végzettek között??

Ha mindenképpen orvos szeretnél lenni akkor nehéz tanácsot adni. Mi van ha jövő évben sem elég a pontod? akkor más szak is szóba jöhet? Ha igen eü szak vagy már terület?

Vagy addig próbálkozol míg nem sikerül?

Nem azért írok ilyeneket mert ellendrukkered vagyok..sőt kívánom hogy idén legyen elég a pontod a felvételhez. Csak ahhoz hogy mivel töltsd esetlegesen az időt ha mégse vesznek fel a fent leírt kérdésekre fontos a válasz. Attól függ...

2013. jún. 20. 13:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!