Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Főiskola előtt OKJ? Megéri?...

Főiskola előtt OKJ? Megéri? Van értelme, vagy csak időhúzás?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Most vagyok végzős egy gimnáziumban - most érettségizek. Az írásbelik jól sikerültek, mindenből megvan még az esélyem az ötösre. Van egy középfokú német nyelvvizsgám is.

Még februárban beadtam a jelentkezést főiskolára, egyetemre is. (Gamf - mérnök informatikus, ugyanez SZTE-n)

Úgy érzem a pontjaimmal nem lenne gond, szerintem ilyen érettségivel és nyelvvizsgával be tudok kerülni.

Azonban a bent maradni ezeken a szakokon elég nehéz amennyire hallottam.

Programozni nagyon alapszinten tanultam eddig, matek középszinten jól ment, fizikát nem annyira szeretem, de abból is jó jegyeim voltak általában. Szóval általánosságban elmondható, hogy szorgalmas vagyok, de nem szeretek tanulni.

Mostanában azonban mégis elgondolkoztam azon, hogy elvégzek egy OKJ képzést. Azért merült fel az ötlet, mert most ugye még ingyen megtehetném és egy szakma szerintem sosem jön rosszul. Egy gépi forgácsoló képzésben gondolkodtam - tudom távol áll az informatikától, de még a gimnázium előtt is gondolkodtam ilyen témában, most pedig tanulhatnám, ráadásul ösztöndíj is jár érte mert hiányszakma.

A családom nagyon a főiskola/egyetem felé próbál terelni, de én nem vagyok magamban biztos. Mi van ha nem megy a programozás, vagy túl nehéz nekem a fizika vagy a matek? Ha otthagyom, vagy kibukok akkor meg fizethetem vissza a tandíjat...kinek hiányzik ez?

szóval két lehetőségem van:

1, Elmegyek fősulira és tanulok mint az állat - és nem biztos, hogy tényleg érdekelni fog a dolog.

2, Elmegyek most egy OKJ-re, kitanulom a szakmát és esetlegesen még utána is tudok menni felsőoktatásba. Ha nem jön be a gépész szakirány akkor vissza az eredeti tervhez (mérnök infó), ha bejön akkor akár gépészmérnöknek is tanulhatok.

Ja igen, ez az OKJ két éves képzés.

Szóval ti mit tanácsolnátok nekem? Nagyon tanácstalan vagyok...ráadásul most folyton ezen gondolkozok és eltereli a figyelmemet a tanulásról is és mindjárt itt a szóbeli érettségi. :(

18/F

2013. jún. 12. 13:17
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Nos ugye nem tudhatom milyen a családi háttered, mire ösztönöznek orrhon, hisz nagyban befolyásolja a fiatalt az otthoni vélekedés.

De bocs egy gépi forgácsoló szakma az okj 31..kezdetű bizonyítványt ad, ami annyit tesz hogy nem kötött érettségihez sem. Azoknak való akik általános iskolában kb. közepesen tanulnak, szóval nem egy kvalifikált szakma.

Kitűnő érettségivel nyelvvizsgával az hatalmas visszalépés, nem tudom hogy juthatott eszedbe ilyesmi egyáltalán. Ha az én gyerekem lennél (majdnem lehetnél kor szerint némi túlzással)hát nagyon haragudtam volna rád, hogy a legszebb éveidet ilyesmire pazarlod, holott a képességeid miatt nem erre vagy hivatott.

2014. febr. 9. 08:15
 12/12 A kérdező kommentje:

Igen tudom, illetve tudtam már akkor is, hogy nincs érettségihez kötve a szakma. Az más kérdés, hogy az itt tanultak ehhez képest azért nem olyan egyszerű dolgok. Más hozzáállást igényel egy ilyesfajta képzés mint egy középiskolai. Egyébként rajtam kívül elég sokan vannak érettségizettek az osztályban. A környéken elég nagy potenciál van a szakmában, elég sok cégnél el lehet helyezkedni vele. A fizetés nem túl kiemelkedő, de hamarabb szerezhetnék így munkát. A gond csak az, hogy amennyi rálátásom volt a szakmára, abból hiába gondoltam én azt, hogy tetszik nekem, mégsem hozzám illik. Mostanában nagyon sokat gondolkozok, hogy mit miért tettem, s sajnos kezdek idegileg rámenni. És ez így nem jó, nagyon nem jó.

Igen, valamilyen mértékben közrejátszott a családom anyagi helyzete is a döntésben. Nem mondom, hogy nem tudnánk finanszírozni, hogy én felsőoktatásban tanuljak, de az tény, hogy azért megterhelő lenne. Természetesen én is mindent megteszek, hogy könnyítsek a szüleim helyzetén - tavaly végigdolgoztam a nyarat diákmunkával, de teljes mértékben még nem tudok önállósodni. Persze, többen is mondták, hogy felsőoktatásba menjek, de annyira elegem volt már mindenből, hogy nem tudtam reálisan gondolkozni, és ésszerű döntést hozni.

Sajnos rettentő önbizalomhiányos vagyok, sokszor úgy érzem, hogy nem fognak sikerülni olyan dolgok, amihez alapvetően meglenne a képességem. Ez volt az érettségivel, a nyelvvizsgával is....

Magamnak hoztam ezt össze, csak én vagyok érte a felelős. Rossz döntést hoztam, ezzel teljesen tisztában vagyok most már. Azon leszek, hogy kijavítsam és bizonyítsak.

Annyira jó volt legalább ez az év, hogy a nyáron megkeresett pénzből, valamint abból az apró juttatásból amit a gyakorlati helytől kapok megcsináljam a jogosítványt. Illetve még nem, mert csak 2 hét múlva lesz a vizsga.

2014. febr. 9. 09:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!