Pszichológia szakra készülök menni.10-es vagyok. Milyen faktot kéne választanom, törit vagy magyart?
bioszt mindenképpen, abból nem olyan nehéz jót írni.
magyarból ne emeltezz, mert azt nagyon szigorúan pontozzák, jogtalanul nem adnak meg pontokat. a mi osztályunk a legjobb a suliban, és nálunk is 40-50 körül sikerültek az emelt magyarok, annyi meg ugye pszichológiára nem elég. szerintem bioszból emeltezz, arra fel lehet készülni normálisan, arról nem is beszélve, hogy szerintem nagyon fontos a pszichológiához, hogy értsd a bioszt is.
Hogyha ilyen mértékben humános az orientáltságod, akkor inkább azon kéne elgondolkoznod, hogy tényleg pszichológiára akarsz e menni. Nagyon sok benne a biológia, elvétve akad fizika is és kémia, valamint az elméleteknél az elvontabb filozófiai részek. Törihez nem sok köze van, maximum a különféle irányzatoknál, de ott is csak olyan mértékben, hogy hányadik században fordultak elő, milyen jelentőséggel.
Viszont ha a magyar és a töri érdekel, akkor én a helyedben elgondolkoznék a szociológián, mert az is ugyanúgy az emberekkel foglalkozik, csak a pszichoval ellentétben nem az elmében keres válaszokat az adott problémákra, hanem a társadalom egészében, azonban ugyanúgy van szociálpszichológiai része, és nagyon érdekes.
Itt van egy könyv, ami lefedi nagyjából a pszichológiai témaköröket, érdemes beleolvasnod, ha tényleg efelé orientálódsz (én nem járok pszichológiára, de arra akartam, viszont most volt egy félév pszichom és ebből a könyvből kellett készülni a vizsgaidőszakra, illetve ugyanúgy volt szociológiám is):
Pszichológiához:
Atkinson és Hilgard - Pszichológia
Szociológia/szocpszicho
1. Aronson-A társas lény (nagyon olvasmányos, tele van kísérletekkel)
2. Andorka Rudolf-Bevezetés a szociológiába (száraz, szakosabb)
Ha ezeket beírod googleba akkor kidob online olvasható verziókat!
mindkettőre tudnék felhozni érveket, bár gondolom már nem aktuális :D töri azért, mert ha később meggondolod magad, az még rengeteg helyre jó. magyart azért, mert megtanulsz analizálni, rengeteg lélektan, a 19-20. századi költőknél/íróknál pedig már mellőzhetetlenül ott van a pszichoanalízis, Freud, Jung stb. plusz a filozófusok korábbi korokból.
meggondolandó :) a biosz se jönne rosszul, de szerintem oly felesleges az anatómia miatt benyalni, hogy melyik növény hány szikű és hány fogból áll egy menyét fogsora.. ha pedig nem DE-BTK a cél, főleg felesleges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!