OKJ után Diploma?
Így tervezem a sorrendet, a kettő lényegében azért fontos nekem, mert szeretném kihasználni mind az okj képzést mind a diplomát. (meg így legalább beszámít a pont a diplomához is).
Lényeg hogy mindkettő egymáshoz hasonló képzés. Az okj tulajdonképpen a kiszemelt diplomai képzés egyik "ága" lenne.
Kérdés: Olvastam olyat, hogy mivel ugyanazokat is tanulom, ezért nem biztos hogy be kell járnom egyetemen x vagy y órákra. Ez igaz? (jelentősége ugyan nincs, csak érdekel)
Illetve olyat is olvastam, hogy akár jelentősen lerövidülhet az egyetemi 3,5 éves képzés (de szerintem ez badarság vagy nem?)
Ha OKJ-ba tanulod azt a tantárgyat, amit egyetemen tovább akarsz vinni, akkor persze beszámítják a jegyeket!
Viszont a képzési idő nem fog lerövidülni. :)
beszámítás az nem volt kérdés.
azt én is gondolom hogy hülyeség hogy lerövidül, de ha modulos képzés van, akkor azt lehetségesnek tartom, hogy x modulból nem kell bejárni. (mivel már megtanultam).
Én is így csinálom (most lesz az okj vizsgám). Van olyan lehetőség is, hogy egyszerre jársz okj-ra és egyetemre is, az én osztályomból sokan ezt csinálják. Egyetemi félvételinél pontot is kaphatsz érte, ha a képzés száma 54 és 55 kezdetű, a többiért sajna nem jár pont.
Egyébként én is úgy tudom, hogy lehetséges beszámíttatni a modulokat.
Ezt nem csak olvastam egyébként, de ha mondjuk leteszel egy diplomát ami teljesen eltérő a másik diplomától (de van közös modul) akkor azért már megkapod a kreditedet.
De mivel az OKJ szinte teljesen ugyanaz mint az egyetem annyi különbséggel, hogy az egyetem nem csak azt tanítja, ami teljesen szükséges a szakhoz.
De a főbb modulok egytől egyig ugyanazok. És ezért rövidebb az OKJ mert ott csak a főbb modulokat tanulod meg.
szak és iskola válogatja. én pénzügy számviteles vagyok, nálunk van aki az egyetemi képzés előtt elvégezte a p.sz szakügyintézőit, csak mégis diplomát szeretett volna. sok tárgyat nem fogad el neki az egyetem,mivel egy "okj" vizsgát csinált, ami nem ér fel az egyetemi diplomás kurzusok szintjével. pl. az illető vizsgázott informatika modulból az okj-n, de egyetemen újra kell neki,mert más szinten megy az oktatás. van amit elfogadtak neki, van amit újra meg kell itt is csinálnia, minden tárgyhoz külön kérelmet kell benyújtani, tematikát csatolva,és elbírálják...
lerövidíteni sem lehetetlen a képzést, ha indulnak kurzusok pont azokban a félévekben amikor neked kéne.
Ismerősön idegenforgalmi szakmenedzser lett OKJ-n, majd jelentkezett fősulira turizmus-vendéglátás szakra. A szakmai tárgyakat beszámították neki, azokból megkapta ugyanazt az érdemjegyet, amit OKJ-n is, mivel ugyanabban az intézményben folytatta a tanulmányait. Ezekre a tárgyakra nem is kellett bejárni, nem kellett újra vizsgáznia.
Ami maradt, az a közgázos és matekos rész, és a töltelékek, amik nem voltak OKJ-n, illetve itt is kell majd gyakorlatot tennie, mert OKJ-n kevesebb időt írtak elő, jah és kell nyelvvizsgáznia, mert ez sem volt OKJ-n.
A képzési idő nem rövidül meg, mert ugyanúgy sorba halad, csak azokat a tárgyakat veheti fel, amiket az adott szemeszterben ki van írva a szakon. Annyi, hogy 1-2 tárggyal kevesbb lesz, ha beszámolták neki.
Valóban érdemes kihasználni, mert jár érte pluszpont, kevesebb pont kell a bejutshoz, ha nincs még nyelvvizsgád, ráérsz akkor tenni, az is növeli a pontjaid számát, és addig is vagy valahol, tanulsz, ismereteket és tapasztalatot szerzel, ezéltal sikeresebben végezheted majd a főiskolát.
Hátránya talán csak az, hogy 2 évvel később végzel, 2 évvel később kapsz diplomát ha nem jelentkezel érettségi után egyből BA-ra... sok pénz a szülőknek, vagy neked ha önfenntartó vagy, de OKJ és BA mellett is lehet dolgozni, csak kimerítő.
pénz az igazából nem akkora gond, az okj-t meg én is a pontok miatt is, meg a beszámítás miatt is, meg a végén 2 papírom lesz, 2 hasonló szakról.
de a fő lényeg, hogy lesz diplomám is, más elágazódásban, mint az okj-s papírom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!