Gyógyszerészeti egyetemre indulok. Ha az agy kutatásával szeretnék foglalkozni, milyen irányba szakosodjak?
Patikában nem eladó lennél, hanem gyógyszerész. Sajnálom hogy a leendő kollégáidat így lenézed. A patikus már-már egy szinten van az orvossal, ugyanúgy páciensei vannak, ugyanúgy betegségeket gyógyít, egészségügyi tanácsokat ad. Attól még hogy nem előállítja hanem gyakorlatban alkalmazza a gyógyszereket ugyanúgy gyógyszerész.
Remélem az egyetem alatt megváltozik eme felfogásod.
Szia, nem értem a kérdésed, mivel a gyógyszerészképzés osztatlan rendszerű, így tehát szakosodásra sincsen semmilyen lehetőség. Egyetem alatt látni fogod, hogy milyen tárgy érdekel, abból keresel egy szimpatikus oktatót, elkezdessz nála TDK-zni(=tudományos dákköri kutatómunka) és kb. ennyi a történet - s szakmát jó eséllyel Tőle ill. a rajta keresztül elérhető speciálkollégiumokon éred el. Mivel egyetemenként különbözik, hogy hol minek a kutatásával foglalkoznak a különböző intézetek, így már csak ezért sem tudok neked ennél konkrétabbat mondani, illetve maga az agykutatás is nagyon tág fogalom. Ha molekuláris szinten érdekel, akkor biokémia, ha a működése, akkor élettan, ha gyógyszermolekulák fejlesztése, akkor gyógyszerhatástan - így általánosságban ennyit tudnék mondani; másodévtől érdeklődj az adott intézetnél, keress egy izgalmas témát, de főleg egy lelkes témavezetőt és hajrá. Próbálj meg egyetemen mindenre nyitott lenni, és csak csatlakoznék az előttem szólóhoz, hogy ne nézz le olyasmit, amit nem ismersz. Egyetem alatt rengeteget fog változni a szemléleted - próbálj meg minél több féle feladatot kipróbálni a gyakorlatok során. Mindenképp menj el gyógyszergyár kutatás-fejlesztésére, menj el egy klinikára klinikai gyógyszerészként kipróbálni magad - ez a két fő irányvonal az, ahol jellemzően munka mellett szereznek tudományos fokozatot (PhD), ill. ha úgy döntessz, hogy csak az alapkutatás érdekel, akkor TDK-zást után jó eséllyel maradhatsz az egyetemen (vagy mehetsz gyógyszergyárhoz,ha az egyetemet túl lassúnak tartod - pl. én végül ezt az utat választottam).
U.I.: Egyetemen ha jót akarsz magadnak, tényleg ne hangoztasd a patikus=eladó nézeteid, a közforgalmú gyógyszerészet még mindig a nagybetűs szakma, gyógyszertárat vezetni pedig a szakma csúcsa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!