Ösztöndíj egyetemen?

Figyelt kérdés
Valaki, aki egytemista, meg tudná nekem mondani, hogy ha fizetős képzésre vesznek fel, de félévkor vagy év végén elég jó az átlagom, akkor pályázhatok ösztöndíjra?

2013. ápr. 22. 20:27
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

2 félévenként az államisok legrosszabb 20%-t (ha jól emlékszek, hogy 20%...), "kicserélik" a költségesek legjobb 20%-val. Valahogy így van...

A lényeg: igen, lehetséges átkerülni

2013. ápr. 22. 21:25
 2/11 anonim ***** válasza:

Nem átkerülést kérdezett, hanem az ösztöndíjat.

Én úgy tudom, h a költségtérítésesek is kaphatnak ösztöndíjat, ha elérik az ösztöndíj sávot.

2013. ápr. 22. 22:08
 3/11 anonim ***** válasza:

"2 félévenként az államisok legrosszabb 20%-t (ha jól emlékszek, hogy 20%...), "kicserélik" a költségesek legjobb 20%-val. "

Már bocsi, de ez szimplán hülyeség. Az államilag támogatott képzéseken el kell érni egy minimális számú kreditet. Aki ezt nem teljesíti, attól vonják meg. Emellett év közben szinte mindig kihullanak páran. Ezeket a megüresedett helyeket tölthetik be a legjobban tanuló költségtérítésesek. Amit te mondtál, annak semmi értelme nem lenne.

2013. ápr. 22. 22:26
 4/11 anonim ***** válasza:

előző: csak neked feltúrtam a TVSZ-t, hogy lásd, ez nem hülyeség.

"Á→K átsorolandó; kisorolandó: az a kisorolható hallgató, akinek az elmúlt két féléves teljesítménye nem éri el a TVSZ 6.7 szerinti minimális szintet. E hallgatók esetében kell vizsgálni, hogy a az Ftv. 55 § (1) szerinti létszám 15%-ába esnek-e: ez utóbbi esetben kerülhet sor a tényleges kisorolásukra.

az Ftv. 55. § (1) alapján tudni kell az államilag támogatott hallgatók összlétszámát (hogy ennek 15%-os része meghatározható legyen; vö. erről fentebb);

Az eljárás a TVSZ 6.7 pontja szerinti kisoroláskor támogatására képzési áganként rangsor szerinti megjelenítést tesz lehetővé, valamint a képzési ágankénti összesített létszámokat, így a kimenet elemzésével képzési áganként meghúzhatók a létszámhatárok. — Ezen kívül az algoritmus megállapítja azt a összevont ragsorra érvényes összesített korrigált kreditindex-határértéket, amelyet elérő átsorolhatók látszámfelettiség miatt mentesíthetők az kisorolástól."

Ergo, attól hogy valaki nem szerezte meg azt a bizonyos kreditmennyiséget nem fogják rögtön átrakni költségesre, hanem megvizsgálják bele esik-e a legrosszabb 15%-ba (bocsánat, én 20%-t írtam mielőtt belekötnél).

"K→Á átsorolás; besorolás: Az az Ftv. 55 § (1) szerinti átsorolás, amelynek során a „szabad” államilag támogatott helyekre korábban költségtérítéses hallgató bekerülhet."

második válaszoló: mert ha valaki ingyen tanulhat az nem ösztöndíj igaz?

"Ösztöndíj alatt általában valamely állapotra vonatkozóan kapott, vissza nem térítendő pénzbeli támogatást értjük."

Az állam helyetted kifizeti a tandíjat, azaz pénzbeli támogatást ad.

2013. ápr. 22. 22:45
 5/11 anonim ***** válasza:

1) először te sem azt írtad amit másodjára: először azt írtad h a legrosszabbul teljesítő x%-ot kicserélik, másodjára azt h csak akkor ha nem érik el a min. szintet

2) igen ez is egyfajta ösztöndíjnak tekinthető, de ha a kérdezőt az átsorolás érdekelné akkor azt kérdezte volna, bár ő még nem reagált a válaszokra de biztos vagyok benne h a tanulmányi ösztöndíjra gondolt, mivel az esetek 99%-ában nem az államis képzésre szoktak gondolni ösztöndíj alatt

2013. ápr. 23. 00:08
 6/11 anonim ***** válasza:

1, Te sem azt írtad ami a TVSZ-ben van, szimplán hülyeségnek tituláltad, közben ez így van. A fáradtságot se vetted, hogy legalább utána nézz

2, Mert nem elég támogatás az, ha nem kell félévenként több százezer forintot kipengetni, igaz?

Úgy tűnik, akkor én abba a bizonyos 1%-ba tartozom. Ugye mekkora gáz?:)

2013. ápr. 23. 09:50
 7/11 anonim ***** válasza:
ha jobban megnézed a válaszokat, láthatod h azt nem én írtam...
2013. ápr. 23. 15:27
 8/11 A kérdező kommentje:
úgy értettem, hogy ha az egyetemre fizetős képzésre vesznek fel,az nem zárja ki azt, hogy majd később átmenjek államilag támogatottra , ha az átlagom eléri a kért szintet ? vagy igen?
2013. ápr. 23. 20:34
 9/11 anonim válasza:
Erről szerintem minden intézmény szervezeti és működési szabályzata (SzMSz-e) dönt. (Nálunk - tudtommal - nem vettek át senkit.)Szóval próbálj rákeresni az iskola honlapján, hogy náluk erre az esetre milyen szabály vonatkozik.
2013. ápr. 25. 06:10
 10/11 anonim válasza:
Az előző vagyok. A kommentek miatt félreértettem a kérdést, szóval leragadtam annál, hogy átvehetnek-e államilag támogatott helyre. De akkor a lényeg: ösztöndíjat elvileg csak az államilag támogatott diákok kaphatnak. Szintén az SzMSz-ben érdemes nézelődni, hátha van valamilyen speciális eset, ami az adott iskolára vonatkozik (pl. alapítványi pénzből biztosítanak valamilyen ösztöndíjat, ha mondjuk az adott szak csak fizetős formában indult).
2013. ápr. 25. 06:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!