Milyen a molekuláris bionika?
SZTE természettudományi kara kiemelkedő, ez is oda tartozik nagyrészt, úgyhogy én jónak mondanám.
Bukós tárgyak közé talán a kalkulust mondanám, ami határértékszámítás, deriválás, integrálás. Az sem feltétlenül nehéz, ha egész félévben folyamatosan tanulsz, vizsga nélkül megajánlanak neked egy 2-est, 3-ast. A többi (az elején) nem olyan nehéz, feltéve, hogy néha olvasgatod az anyagot..
Ha valami konkrét kérdésed van, nyugodtan írj, így nem tudom, mit kéne írjak :)
Az érettségitől meg ne félj, mindenki csak túlizgulja, utána meg csodálkozik, hogy ennyi volt az egész :)
Jó nektek, hogy van megajánlott jegy o.O
Nekünk PPKE-n, az anal1-anal2 elég durva. Mindenképp kell vizsgázni szóban ráadásul. Bár aki egész évben tanult rendesen annak azért meglesz itt is a 2-3-as minimum.
4-5-öshöz már tudni kell nagyon mindent szinte.
Mellesleg szigorlat is van belőle, ami a 6 matekos tárgy egybevéve. Írásbeli és szóbelivel.
Itt viszont most vezették be, hogy kötelező minden óra... mondjuk nem is éri meg hiányozni. Előadásokra is aki nem jár, nagyon megszívhatja, mert fontos...Gondolom nálatok sem viccből tartják az előadásokat.
Ja és a kémia szegeden milyen?
Itt mondjuk elég húzós a szerves is második félévben, SOTE gyógyszerész profok tartják... és hát ezt már nem lehet olvasgatással megtanulni. Brutál sok anyag van, és a nyelvezet is olyan, hogy tudni kell rendesen az gimis emelt szerves kémiát, mert különben nem értesz semmit kb az előadásokból. Ja és van PC labor is, ahol molekulákat, gyógyszermolekulákat, fehérjéket szimulálunk.
Ez nálatok is van?
Igen, a megajánlott jegynek én is örültem (volna, sajnos nem lett meg, így vizsgáznom kellett), de sajnos ez is csak 1-2 tárgyból van.
Hát nálunk is van néhány előadás, amit nem árt látogatni, de például én matek előadásokra abszolút nem jártam be, otthon gyakorolgattam, megértettem a feladatokat, így nem éreztem szükségét.
PC labor nincs, de most vagyok elsőéves, gondolom, későbbre tartogatják az ilyen finomságokat, egyelőre csak alapozó tárgyaim vannak.
A kémia (szerintem) nem olyan durva, bár sokan szenvednek vele.
Láttam, hogy nektek van külön olyan tárgyatok, hogy Általános labor, meg szerves kémia labor 2. félévben. Ez miből áll? Konkrét kísérletekből laborban? Le tudnál párat írni?
Kicsit nálunk ezt hiányolom, első félévben volt egy pár órás labor (egy alkalom) ahol kristályosítottunk... de kb ennyi. Második félévben már nincs is gyakorlati labor, csak PC-teremben szimuláció. Legközelebb csak 4. félévben lesz komplex biolabor, na az már gyakorlati. Biztos ennek is megvan az oka, mivel először az elméleti alapokat fektetik le elég erőse, aztán jöhet a gyakorlat élesben. Persze ettől én még szívesen lötybölném a vegyszereket :D
Szóval aki ide jön Pázmányra, ne számítson nagyon gyakorlati dolgokra az elején. Az inkább a későbbi években és MsC-n van.
Igen, minden héten (ill. általános laboron csak minden második héten) valami más gyakorlat.
Általános laboron volt keverékek szétválasztása, oldatok készítése, titrálás (hát most így hirtelen ennyi jutott eszembe:D)
Szerver laboron pedig volt eddig néhány átkristályosítás, elegy szétválasztás desztillációval, extrahálás, kromatográfiával szétválasztás, törésmutató-mérés, olvadáspontmérés, a későbbiekben pedig a tipikus szerveskémiából ismert reakciókra veszünk majd 1-2 példát, főleg szubsztitúcióra, de hogy valami 'kézzel foghatót' is mondjak, lesz koffein kinyerése teából :)
Egyébként igen, gondolom az alapok miatt rakták Nektek későbbre, a szerves labort mi is szervkém előadás után kaptuk, az általános laborral meg az általános kémia előadással párhuzamosan haladtunk, ez annyiból jobb volt, hogy rögtön meg lehetett tanulni mindent könnyen, hisz a szemünk előtt mutatták be - illetve végeztük el a gyakorlatokat, számításokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!