A középiskolás fiam fényképész szeretne lenni. Kinek van valami jó ötlete hol van ilyen képzés, esetleg nappali tagozatos?
Ez egy hasonló kérdés
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__egyeb-..
De a fiad azért ha tud keressen mást is,ami érdekli,mert ebből a szakmából megélni szerencse kérdése.
felsőoktatásba is van fotográfia:
Amúgy szerintem is válasszon mellé egy másik szakmát is. Mondjuk egy boltba is dolgozhat mellette, ahol ilyen igazolványképeket lehet készíttetni, meg minden féle fényképész cuccot lehet venni. Mert nem 1-2 év kell ehhez, hogy valaki sokat keressen ezzel.
végezzen vizuális kommunikáció szakot, vegyen egy profi gépet+ felszerelést, csináljatok neki sufniban valami stúdiószerűséget, egy profival csináltassatok neki egy honlapot, gerillamarketinggel hirdessétek és ameddig nincs menő referenciája, addig vállaljon esküvőket olcsón... 40-60 ezrekért...
Nagyon jó szakma, nagyon könnyen meg lehet belőle élni, csak hát itt is túlképzés van, és a legtöbb ember tehetetlen, fogalma sincs hogyan kezdjen saját vállalkozásba, nincs nyelvtudása, és a legtöbbjük gyárban végzi, mert hülye... ezért aztán terjed a szakma rossz híre...
a volt fényképésztanáromnál 250.000nél kezdődött egy esküvő, én kint vagyok vállalkozó Angliában, hát nem szűkölködöm...
előző vagyok,
van olyan ismerősöm, aki még fősuli alatt vett profi tükörreflexes gépet,mindenféle paravánokat, világítást, csinált háttereket, majd helypénzt kifizetve, bement mindenféle alternatív, underground rendezvényekre, és ott "profi" képeket csinált 2-500ft-ért... ezzel már fősuli alatt rommá kereste magát, és emellett a csajok is bomlottak utána, pedig állítom, hogy a legszánalmasabb luzer a világon, csak van agya és agilitása...
Azt hiszem egy hangyányit el vagytok tévedve szóval rendbe kellene itt tenni néhány dolgot. Egyrészt attól, hogy külföldön viszonylag könnyen lehet megélni a fotózásból (ezt mondjuk kétlem, de oké legyen), itthon még egyáltalán nem könnyű. Eleve az OKJ-s képzés amit el kell végezni két év. Egy brand felfuttatása, annyira, hogy az emberek egy kicsit is megismerjék és meg merjék bízni, olyan honorárium ellenében, hogy az esetleg nullára kijöjjön a költségei mellett 4-5 év még akkor is ha megtámogatod egy használható rendszeresen frissülő fotóbloggal.
Bármilyen fotószolgáltatás számlaköteles (tehát a legjobb esetben is ha KATA-t számolunk, évi 600e Ft kiadás, akkor is ha egy fillér bevételed sincs), ráadásul esküvőt fotózni baromi nagy felelősség, hiszen vissza nem térő pillanatokról beszélünk, ha a technikai vagy szakmai felkészületlenséged miatt valamiről lemaradsz komoly károkat okozol. Látásmód és megfelelő érzelmi intelligencia szükséges hozzá, több esküvői fotós van aki nyíltan kijelenti, hogy nem hisz a házasságban. Vicc kategória, ha nem hisz benne, az a képein is meglátszik. Az esküvői fotográfia egy külön szakma a fotográfián belül, elképesztő mennyiségű pénzt(1.5-3M Ft alhangon) emészt fel egy olyan felszerelés ami már valóban alkalmas professzionális szintű munkavégzésre és az azt használni képes szakmai tudás megszerzése is sok pénzbe és még több időbe kerül-
Ha a gyermeked a fotográfia irányban tanul tovább, akkor mindenképp előny, ha már csak az alapokkal is tisztában van, amit azon felül tud az pedig ajándék, nagy segítség lehet a fejlődésedben és jó kezekben lehet jövője a dolognak, viszont annak tekintetében, hogy mennyire lehet ebből meggazdagodni, el kell, hogy keserítselek. Az itthoni és a környező piacok fizetőképes kereslete (legalább is ebben a tekintetben) jóval alacsonyabb mint azokban az országokban ahol a fényképezőgépek árképzését beállítják. Nagyon nehéz a felszerelést világpiaci áron megvásárolni és a szolgáltatást aztán az itthoni piacok fizetőképes keresletéhez igazítva értékesíteni. Szóval ez az a munka amit szerelemből csinál az ember, nem azért, hogy meggazdagodjon, azt nem lehet. Ráadásul van egy csomó olyan "fotós" aki szakmailag és/vagy felszerelését tekintve bőven nem elég felkészült, de feketén, töredékáron végez finoman szólva is kifogásolható munkát (az előttem leírt hozzáállás ugye..) és sajnos egy olyan árérzékeny piacon mint a hazai, nekik is van piacuk, vagyis elveszik a többiek elől. Szóval azért a dolog nem ilyen egyszerű, ahogy előttem leírták, ráadásul többek között az ilyen hozzá nemértő "veszek felszerelést drágán és attól esküvői fotós leszek" (2-300e Ft ebben a történetben az aprópénz kategória, belépő szint, nem pedig drága) emberkék miatt gondolják azt az esküvői fotós társadalomról, amit.
ha az érdeklõdést, a vállalkozói ambíciókat és a jó üzleti érzéket megspékeljük egy kis tehetséggel, és nem azt a társadalmi réteget célozzuk, amely meg tudja fizetni a többszázezreket kérõ fényképészt, akkor igen is könnyû munka.
az én esküvõmön pl egy haverom ezt tanuló huga csinálta a képeket 10000 ft ért, egész jók lettek, és mégsem ment rá a fél évi keresetem, mintha egy "profi" csinálta volna... mellesleg a kiscsajt szinte folyamatosan hívják lakodalmakba, iskolai rendezvényekre.
Akkor még egyszer. Ahhoz, hogy valaki felelősségteljesen el tudja látni egy esküvő fotózását kell:
- Két darab dSLR váz a jobbak közül, legalább 3-4 objektív, akkumulátorok, megfelelő memóriakártyák, egy laptop, egy asztali számítógép megfelelő teljesítménnyel és megfelelő monitorral, két vaku, ehhez megfelelő rádiós kioldó, fénylágyítók, fotós táskák, kábelek, kártyaolvasó, szoftverek (és biztosan van amit kihagytam) kb. 2M Ft és akkor nagyon szűken számoltam és nagyon sok kompromisszumot kötöttem.
A vázakat két szezononként cseréled, tehát lehet számolni mondjuk évi 350e amortizációt, 600e adót és járulékokat (plusz iparűzési adó mert azt ugye nem tartalmazza a KATA). Kell egy autó amivel mozogsz, mert sok esküvői helyszín megközelíthetetlen autó nélkül, továbbá ilyen értékű felszereléssel egyébként sem buszozol (pláne, hogy ha mindent magaddal viszel el sem bírod), ha számolunk egy évre mondjuk nagyon jó esetben 20 esküvőt mert már befutottál és ennyien vannak akik téged megbíznak, akkor esküvőnként mondjuk (tegyük fel, hogy mind helyben van, városon belül) 100km-t autózol max a helyszínek között akkor 120e Ft-ot elautózol (ebben már bennevannak az autó fenntartási költségei nagyjából). Emellé jön még marketing költség mert húsz esküvő eléréséhez már tetemes összeget kell marketingre áldozni, számoljunk mondjuk 100e Ft-ot, továbbá fenntartasz emellett egy weboldalt, amiért ugye szintén évente fizetsz, tárhelyért, domainért, a keresőoptimalizálásért még havi 100e nem sok, főleg ha ott tárolod mondjuk az "ügyfélgalériákat" is. Tehát ott tartunk, hogy a kezdeti befektetést és a rezsit nem számolva is van kb. 1.4M Ft költséged egy évben amit hússzal leosztva is 70e Ft a költséged egy esküvőn átlagban. Kihangsúlyoznám, hogy ez egy nagyon optimistán számolt baromi ideális eset. Innentől kezdve mindenki döntse el maga, hogy lehet-e 10-50e Ft-okért esküvőt fotózni.
A megfelelő látásmódról, tehetségről, hozzáállásról, workshopokról pedig még nem is beszéltem.
Akkor mégegyszer:)
szegény országban élünk, a többség nem engedheti meg magának, hogy esküvõre hívjon egy ilyen drágán dolgozó fényképészt. Pont.
Lehet, hogy te is egy ilyen vagy, lehet, hogy te az országot más anyagi helyzetben látod mint mi, de a magyar átlagembernek be kell érnie sajnos a szomszéd pistikével fényképezõvel a kezében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!