Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Jó ötlet cukrásznak tanulni?

Jó ötlet cukrásznak tanulni?

Figyelt kérdés
Mennyire kell kézügyesség hozzá? Mennyire lehet elhelyezkedni vele? Mennyit keres kb egy cukrász? Akik cukrászok:szeretitek ezt csinálni? És beszélhetnétek róla bővebben is hogy milyen.Köszönöm előre is a válaszokat.

2013. jan. 13. 18:59
 1/7 anonim ***** válasza:
Én azt hallom, hogy nem nagyon fizetik meg őket.. De érdemes fórumokat nézegetni, sok kiderülhet belőlük. :) Sok sikert!
2013. jan. 14. 15:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
72%

Unokatesóm feleségének a tesója elvégzett egy cukrász tanfolyamot, és évi 6 milliót keres vele Angliában, és az elején még a munkahelye elküldte (fizették), 2 hétre Kanadába munkatapasztalat szerzés céljából. Neki amiatt is jó, mert nagyot hall, és ebben a munkakörben ez nem gond.


Szerintem egy közepes kézügyesség elég hozzá. Olyan nagy biztos nem, mert akkor lenne felvételi, ami a legtöbb helyen nincs. Meg sok helyen sablonnal dolgoznak, aminek a használatához szintén nem kell kézügyesség.


Nekem meg elég jó a kézügyességem (rajzolásból élek meg), és úgy érzem, ha cukrász lennék, nem tudnám eléggé érvényesíteni.

2013. jan. 15. 04:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim válasza:
bocsánat, de ilyen bődületes marhaságot nem hallottam még a szakmáról :/
2013. okt. 25. 13:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
3. Mármint ezt mire írod? Cukrász vagy? Mert ha igen,beszélhetnél róla,de ha nem akkor is érdekel a véleményed.
2013. okt. 25. 21:44
 5/7 anonim válasza:
100%

Nem állítom, hogy valótlanságot ír az előttem szóló, de a mai világban nagyon nehéz elhinni, hogy valaki elvégzett egy cukrász képzést (gondolom nem a normális 3 évest), továbbá, megint csak gondolom, igen kevés gyakorlattal külföldre helyezték ki, hogy tapasztalatot szerezhessen...ez ritka, mint a fehér holló...a legjobb szakemberek is vért izzadnak, hogy kikerüljenek külföldre és ők évekig készülnek...lehet, hogy neki tényleg összejött, de erre, mint átfogó válaszra nem lehet építeni... .

Amin igazán fennakadtam, az az, hogy nem gond a szakmában a nagyothallás?!?! Tesséék?? Ez a szakma pont akkor baleset! veszélyes, hogy ha az ember rosszul lát, vagy hall...forró és nehéz dolgokkal kell bánni és sokszor a gépek zaja miatt még nehézkesebb meghallani, ha veszélyre figyelmeztetnek! Nekem is volt nagyothalló kollégám, mindenkinek fárasztó volt, hogy folyton fel kellett hívni a figyelmét valamire és az instrukciókat is többszöri elismétlés után értette csak meg és nem mindegy, hogy azt hallja-e, hogy 30 dkg vagy hogy 30 g...régen még a hallásvizsgálat is kötelező volt a munkavállaláshoz! Sajnos vagy sem, de ez hátrány.

A másik a kézügyesség. Ezt 2. elég szűken lekerekítette csak a díszítésre. Való igaz, hogy nem kell festőnek, vagy szobrászművésznek lenni, de nem csak a díszítéshez kell kézügyesség! Az alapokhoz is ugyan úgy kell: egy tortát, vagy bármilyen pléhes árut ugyanúgy kell megcsinálni hibátlanul elsőre, mint százat és ehhez rutin kell és nem, nem tudja mindenki azonnal megtanulni. Sőt inkább senki.

Egy ügyes kezű rajzoló, festő, szobrász stb. gyorsabban sajátítaná el a díszítést, de nem biztos, hogy tudna mit díszíteni, ha nem tud megcsinálni egy regál piskóta karikát, vagy lapot normálisan, nem tud tortát tölteni egyenletesen és a többi. Ezt kell korán megtanulni. Cukrász és cukrász között is van különbség, de nem egy posztot kell betanulni, hanem érteni mindhez. Ez pedig hosszú évekbe telik.

"Sok helyen sablonnal dolgoznak". Például milyen sablonnal és hol? Amerikában, Angliában? Ja, de ott a cukrászat be is fejeződik a poroknál és kimerül a valami + karamell variációkban.

Persze vannak itthon is sajnos ilyen helyek/vállalkozók, de az általános elvárás, hogy kézzel tudj alkotni.

Ez pedig személyesen a 2-nak: csak rajtad múlik, mennyit hozol ki magadból, díszítő cukrászként sokra vihetnéd, ha nem lenne szükség mellette egyéb szakmai tapasztalatra, tudásra.


Mennyire lehet elhelyezkedni vele? Relatív, szerintem pályakezdőként itthon nagyon nehezen. Magadért annyit tudsz tenni, hogy mindent megtanulsz és bedolgozod magad, nyomod magad. Ez amúgy általánosságban is igaz, nem csak a cukrász szakmára.

Mennyit keres? Hát (sajnos) havi 80 ezertől fél millióig bármennyit, de az átlag pályakezdőként 80-100 ezer, esetleg + utazási támogatás és valamilyen kajajegy,

tapasztaltabbként 150-200 körül. Külföldön, jó nyelvtudással min. 2-300 ezernél indul a fizu.

Mindez attól is függ, hogy hova jelentkezel. Ha pl. egy Costes szintű helyen vagy cukrászmester nyilván megkeresheted az átlag többszörösét, de odáig is el kell jutni :).


Nagyon szeretem amit csinálok, mondhatni nekem ez a "szerelmem", de nem kedvelem/kedveltem a kollégáim többségét, a mostani főnökömet egyáltalán nem, egy igazi megtestesült rémálom. De! csak a saját tapasztalataim tudom megosztani.

Korán kelés adott, kifulladásig melózni adott, sz_r körülmények adottak, kevés lóvé adott,kevés szabadidő adott és megint csak ez az általános itthon. Én viszont csak azért is addig csinálom, amíg a legjobbak közt nem leszek és lesz annyi tudás a kezemben, hogy jó példát mutathassak.


Keveseknek jön be ez a szakma, főleg az emberi buktatók miatt, szóval én azt tanácsolom, csak akkor építs erre, ha határozottan ezt akarod csinálni, elszánt vagy és leperegnek rólad a beszólások, b_szogatások és ezek mellett mégis tudod fejleszteni önmagadat.

Amúgy máskülönben mint megszerzett tudás sem rossz, legalább fejleszted a látóköröd és bővíted az ismereteid tárházát.

2013. okt. 26. 09:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 hidd válasza:
100%
ez igy van
2015. jan. 14. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim válasza:
100%

Én hiszek a 2. válaszolónak. Ismerek vendéglátós embereket, akik még durvábban keresnek a németeknél vagy az osztrákoknál. Egyébként meg nem érdemes ilyen kérdéseket feltenni, mert ez az ország olyan, hogy amint valamit kitalálsz egyből mindenki elveszi a kedved, legyen az családtag, barát, ismerős vagy idegen egy netes fórumon. Nem tudnál olyan szakmát kitalálni, amire azt mondanák, akár itt a gyakorin, hogy jó ötlet, mindenre egyből csak a negatívumokat sorolják, minden s**r, csak akkor azt nem értem, miért tanul bárki is bármit, mert akkor ezek szerint mindenkinek ugyanolyan az állása fizetés, munkakörnyezet stb. szempontjából, mint egy szalagmunkásnak. Szerintem tanuld, csináld azt, ami érdekel, amiben örömöd leled, mert azt fogod tudni szívvel-lélekkel csinálni, és emiatt abban fogsz tudni jó eredményeket elérni, jó álláshoz jutni.


Persze nem árt kicsit tájékozódni, hogy miben mennyi lehetőség van, de az ilyen messziről negatívan büzlő kommentekkel ne foglalkozz, mert bárki a világon, aki elégedett az életével, az azt csinálja, amit szeretne, és azért érte ezt el, mert érdekelte, szerette csinálni, és emiatt jó volt benne. Az is biztos, hogy ha az ember nem csinál semmit, akkor ugyanott fog tartani 10 év múlva is, ahol eredetileg. Egy kínai közmondás is van ezzel kapcsolatban: "A tízezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik." Ja, és még egy jótanács: ahogy mondtam már, tájékozódj, de ha valakiből dőlnek a negatívumok, érzed, hogy inkább csak el akarja venni a kedved, mert fél vagy félt vagy okosabb akar lenni, nem azért, mert józanul látja a dolgokat, akkor ne válaszolj neki, ne vitázz vele, mert akkor tényleg célt fog érni, és a végén mindentől elveszi a kedved.

2015. nov. 30. 19:45
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!