Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Segítene valaki abban, hogyan...

Segítene valaki abban, hogyan állítsam fel a sorrendet az általam választott szakok között?

Figyelt kérdés
Nem rég tudatosult bennem, hogy a felsőoktatási felvételi esetén az első olyan helyre KELL beiratkozni, ahová felvételt nyertél. Szerencsére vannak már elképzeléseim és arra is van tervem, ha valami gikszer történne és nem kerülnék felső oktatásba. Van két szak, ami azért nekem igazán a szívem csücske: Pázmányon a jog és az ELTE-én a történelem régészet szakirány. E kettő között lavírozok és nem tudom eldönteni nekem mi a fontosabb: a joggal biztosan kapnék munkát valahol, jó fizetéssel, azonban sokba kerül (ugyebár fizetős indul csak) és habár a szüleim azt mondták megérdemlem, hogy kifizessék nekem, azért bármikor beüthet valami, ami miatt fizetés képtelenné válnánk és nem is akarom anyagilag tönkre tenni a szüleimet, legalább nem kéne aláírnom hallgatói szerződést, ami megakadályozná, hogy szabadon mozoghassak a világban. A régészet esetén viszont egy tök izgalmas 5 évet tölthetnék el és tudományos munkát folytathatnék. Ahogy magamat ismerem, még jól is állna nekem. De félek, hogy nem kapnék vele munkát és éhezésre ítélném magamat. Bár akkor talán ingyen tanulhatnék, de akkor az országban kéne maradnom, ami tovább rontaná esélyeket egy jó munkára. Ez a dilemmám, nem tudom melyiket írjam az első helyre, majd ha eljön az idő. Kérlek adjatok tanácsot nekem, mert senki nem tud érdemlegeset mondani nekem!

2013. jan. 12. 18:50
 1/6 anonim ***** válasza:

Én biztosan az utóbbit választanám. Magam is hasonló döntés előtt álltam tavaly (közgazdaság vagy biológia), végül egyik ismerősöm kérdése segített dönteni: "Mi az, amit akkor is csinálnál, ha nem fizetnének érte?"

Egyébként ha fizetősre mész, akkoris írsz alá hallgatói szerződést, legfeljebb nem kell majd ingyenes féléveket ledolgoznod. De nem csak ez van belefoglalva a szerződésbe.

2013. jan. 12. 18:55
 2/6 A kérdező kommentje:
Akkor erről a szerződésről is több infóra van szükségem!
2013. jan. 12. 18:57
 3/6 anonim ***** válasza:
Szerintem is történelmet válaszd, van esélyed bekerülni államira plusz, ha jól tanulsz kapsz tanulmányi ösztöndíjat és ha csak minimálisan is be tudsz segíteni a szüleidnek, hogy egy alapszak után esetleg ki tudják fizetni a jogot.
2013. jan. 12. 18:59
 4/6 anonim ***** válasza:

"a joggal biztosan kapnék munkát valahol, jó fizetéssel, azonban sokba kerül"

Ebből csak annyi igaz, hogy sokba kerül.

Jogi végzettséggel is baromi nehéz munkát találni, de régészként még nehezebb.

Ha muszáj lenne dönteni, a jogot választanám.

Ez a "Mit csinálnál akkor is, ha nem fizetnének érte?" dolog szép és jó, csak hiába szeretsz vmit, ha nincs pénzed lakásra, kajára, gyerekre...akkor aztán baromi sokra mész azzal, hogy szeretnéd a munkád ha egyáltalán lenne, de persze munkát se kapsz...

2013. jan. 12. 19:34
 5/6 anonim ***** válasza:
2013. jan. 14. 15:45
 6/6 A kérdező kommentje:
Az utolsó kommentelőhöz csak azt tudnám hozzá fűzni, hogy nem az ügyvédi pálya hívogat leginkább a jogi képzésben. De azt is leszűrhetem az eddigi leszűrteken, hogy akár elvégezhetek valamit, amit élvezek, aztán ki is nyírhatom magamat, mert így vagy úgy sz@rt se fog érni a munkám. Ezért csak a sorsot hibáztathatom, hogy humán beállítottságú lettem, ahelyett, hogy egy jó matekos aggyal születtem volna!
2013. jan. 14. 16:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!