Valaki elmagyarázni, hogyan van a felvételi egy egyetemre? Mert ha 3 tanárt kérdezek meg, ők 3 teljesen különböző dolgot mondanak nekem?
Tehát nagyon sok kérdésem lenne?
Szakközépiskolából lehet egyetemre menni? (sztem biztos h lehet csak már olyat is halottam h nem)
Felvételinél ha egyetemre akarok menni, az egész tantágyam jegyét fogják nézni: bele értem, fizika, kémia, ének , tesi stb) ezeket nézik?
A másik mivel szakközépiskolába járok 9.-10.be van nekem kémiám, földrajzom, és fizikám. 11.-12.be lesz biológia órám. Akkor ezt, hogyan számolnák, mármint az átlagot? Mert azt, halottam , hogy csak 11. év végét és a 12. félévi jegyek átlagát nézik, na de itt a kérdés mely tantárgyakból jön ki az átlag, és mennyi lehet az? Tegnap megkérdeztem a tanáromat , azt mondta , hogy nézik nekem a 10. év végi jegyeimet is ha tovább szeretnék menni egyetemere? Miből kell érettségizni, én úgy tudom magyarból, nyelvtanból, matekból, természettudományi tárgyból + nyelvből ez így van , vagy ha nem így magyarázzátok el hogyan van légyszi? : ) A másik lehet, hogy szakközépiskolába járok de kettő nyelvet tanulok angolt és olaszt, akkor az olasz nyelvnek a jegye is bele számít az átlagomba, lehet előnyöm több pontom ha az olaszt is tanulom, vagy nincs jelentősége? Ha orvosnak akarok menni nézik a 10.-9.-be nekem a természettudományi tantárgyaimnak az átlagát vagy mi????
De tegyük fel gazdasági egyetemre mennék... közgazdász akkor a törit meg a matekot kéne tudnom. Akkor jó lenne ha töriből emelet érettségit tennék le (ezt felv.hu-n olvastam) és akkor tuti természettudományi tárgyból bioszból érettségiznék mert utolsó két évbe az tanultam az úgy jó lenne? Hogyan tevődnének össze tehát a pontjaim ? Az olaszt néznék vagy csak ha abból érettségiznék? ?? Hány egyetemet lehet megjelölni? Miben különbözik az általános iskolában írt felvételeim a középiskolában írt érettségitől és miben tér el a pontszámítás és az átlag számítás? Léécccíí:)) válaszoljatok fontos lenne , mert kajak nem értem , hogyan-vannak ezek a dolgok! Köszönöm előre is a válaszaitokat, további nagyon szép napot minden kedves olvasónak és válaszolónk ::))
Kötelező érettségi tárgyak: magyar (mindkettő) történelem, matek és nyelv
Választható valamely természettudományi tárgy. Ennek mindig az az utolsó évi érdemjegye számít az átlagba amikor tanultad ha azt 9-10 akkor az.
szakközépből is lehet orvosira akkor két emelt kell: matek, fizika, kémia vagy biológia
Közgázra meg a tör kell.
Az egyetemre való felvétel feltétele az érettségi. Szakközépiskolában pedig tudtommal lehetőség van leérettségizni. Tehát igen, mehetsz egyetemre.
Felvételi az más tészta. A legtöbb szakra külön felvételi nincsen, az érettségi eredménye számít (néhány helyen van alkalmassági és/vagy gyakorlati vizsga, például építészet, művészeti képzések stb.).
Na most van ugye az 5 alap tantárgy. Ezek a matek, magyar (irodalom és nyelvtan egyben), egy idegen nyelv, történelem és egy természettudományos tárgy. Ezekből kell érettségizni középszinten.
A különböző szakokra azonban különböző tárgyakat fogadnak el. Ez annyit jelent, hogy például orvosira meg van szabva, hogy kötelező biológiából és mellette kémiából vagy fizikából érettségizni (a 3-mas válaszoló nem tudom honnan szedte a matematikát, orvosira sosem volt felvételi tárgy). Ez akkor annyit jelent, hogy az 5 alaptárgyad mellett lesz egy 6. érettségid is. De! Még mindig nincs vége :D ugyanis sok helyen már KÖTELEZŐ az emelt szintű érettségi. Orvosira mindkét felvételi tárgyból emelt szinten kell érettségizned. Ez annyit jelent, hogy matek, töri, magyar, idegen nyelv marad középszint, de biosz meg mondjuk kémia már emelt. Ez az orvosi. De mint mondtam, szakonként változnak a követelmények. Valahol lesz 6. érettségi tárgyad, valahol nem. Felvi.hu-n pontosan meg tudod nézni, hogy az egyes szakokra milyen tárgyakat fogadnak el és milyen szinteken.
Pontszámítás - ez is jó hosszú lesz:D
Kétféleképpen lehet kiszámolni a pontjainkat. Mind 2 rendszerben összesen 500 pont szerezhető, ebből 100 mindenféle pluszpont (emelt érettségi, nyelvvizsga stb), a maradék 400 pedig a tanulmányi.
1. számítás:
11. és 12. év végi eredményeid az alap 5 tárgyból (Ha te a természettudományos tárgyadat csak 9-10-ben tanultad, akkor abból az akkori eredményedet számolják). Ezek összeadódnak, az összeget duplázzák. Ez 100 pont eddig. Ehhez hozzájön az érettségid 5 tárgyának az átlaga (ha pl orvosira mennél, ahova eleve 6 tárgy kell, akkor automatikusan azzal számolják az 5 tárgy átlagát, amelyik jobb lett). Ez is ugye maximum 100 lehet. Majd ehhez hozzáadódik a 2 felvételi tárgy százalékos eredménye. Egyenként maximum 100. Összesen 400. Végül a fentebb említett pluszpontok.
2. számítás/duplázás:
A felvételi tárgyakból számolják a pontjaid, itt csak az a két tárgy számít, amit az adott szakon elfogadnak. Tehát felvételi tárgy százalékos eredményének a duplája, ez 200, illetőleg a másik felvételi tárgy százalékos eredményének a duplája, szintén 200. Összesen 400, plusz 100 pluszpont.
A rendszer automatikusan úgy számítja a pontjaid, ahogy neked kedvezőbb.
Pluszpontoknál azt érdemes tudni, hogy mindenképpen maximum 100 pluszpont gyűjthető. Tehát hiába van neked 5 felsőfokú nyelvvizsgád (egy felsőfokért 40 pont adható), akkor is csak 100-at fogsz kapni. Illetőleg 2x ugyanazért nem jár pluszpont. Ez azt jelenti, hogy van neked emelt angol érettségid, meg középfokú nyelvvizsgád, akkor csak az egyikért kapsz pluszpontot. Emeltért akkor, ha az adott szakon az felvételi tárgy volt. Ha nem, akkor a nyelvvizsgádért kapsz pluszpontot.
Jelenleg 5 szakot lehet bejelölni. Ugyanannak a szaknak az államilag támogatott és költségtérítéses formájának bejelölése egynek számít.
felvi.hu az a weboldalt, ahol mindent megtalálsz :)
hú hát erre most így írásba nem fogok válaszolni, mert baromi hosszú lenne. a lényeg:
természetesen mindenki jelentkezhet egyetemre, akinek van érettségije, az nem számít, hogy gimnáziumban vagy szakközépben szerezte. érettségi az érettségi.
pontszámítás kétféle módszerrel történik. (jeletkezéskot autómatikusan mindkét féle módszerrel kiszámolja neked a gép és azt kapod, amelyikkel a legtöbb pontod lesz).
egyik módszer, amikor beleszámítanak a középsulis jegyeid is. ez hosszú de felvin részletesen le van írva.
a másik, mikor a két felvételi tárgyad érettségi százalékát duplázzák meg. ekkor nem számít, hogy középiskolában milyen jegyeid voltak. a szaknál ahova jelentkezel mindnél egyenként ki van írva 5-6 tárgy, azokból kell kettőből érettségizned és azokat lehet dupláztatni.
érettségizni min 5 tárgyból kell: matek, magyar, töri, idegennyelv + választott tárgy.
osztályfőnöki órán tedd fel majd a kérdéseidet, az a tanárnéni biztos ismeri a dolgokat, mivel elvileg ez lenne a dolga.
egyéb kérdéseknél pedig felvi.hu, ott mindent megtalálsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!