Valaki aki mester képzés mellett dolgozik vagy dolgozott? FONTOS
Szia!
Mesterképzéses hallgató vagyok. A BA végzettségem nem túl piacképes, így valószínűleg rendes munka helyett csak gyakornokként fogok dolgozni. (Így felvesznek még a szakomhoz nem kapcsolódó területekre is.)
Bár úgy vettem észre, hogy a mérnökiken/informatikán kívül kb. senkit sem vesznek fel pályakezdőként, csak gyakornokként. Ennek az az oka, hogy valószínűleg sokkal-sokkal jobban megéri diákmunka szövetkezeten keresztül egy jól formálható, alacsonyabb bérigényű embert foglalkoztatni, mint egy ambiciózus frissdiplomást, akinek általában magasabb a bérigénye. Valószínűleg még a frissdiplomások járulékkedvezménye sem ér fel a diákmunka költséghatékonyságához.
Annak, hogy elmegyek gyakornoknak az lesz az eredménye, hogy lesz fizetésem, de nem lesz MA diplomám, hacsak nem tudom elintézni az egyéni tanrendet (ami a tanáraim miatt kizárt). Ráadásul nekem még félévente 80 órás gyakorlatokra is kell járnom, amit így nem tudnék teljesíteni.
De hogy mondjak pozitív példát is: előfordul azért a részmunkaidős gyakornoki munka is, párom programtervező informatikusként egy multinál van heti 20 órában. Igaz, még így is nagyon szenved vele, mert az MSc még több időt igényel, mint a BSc. (leszögezem, a BSc alatt soha sem bukott el tárgyat, átlagai is mindig magasak voltak, tehát nem egy link alak; és még így is nehéz összeegyeztetnie a sulit a munkával).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!