Szerintetek közel 30 évesen mit érdemes tanulni? Érdemes egyáltalán? Már annyi mindenbe belefogtam, sikertelenül, valahogy nincs még most sem egy biztos célkitűzés, viszont még egyszer utoljára megpróbálnék valamit?
29 vagyok, nő. Van 1 gyerekem és lassan lejár a gyed, aztán oviba megy, én meg itt állok hogy nincs egy szakmám, az előző munkahely pedig megszűnt.
Most levelezőn járok igazgatásszervező szakra de már 3. éve járom az elsőt mert közben szültem. Nehezen megy a tanulás mivel kevés az időm a gyerek mellett minden tárgyat teljesíteni, és így meg viszont folyton csak csúsztatok ami nem túl kedvező 125 ezres tandíj mellett. Mire elvégzem leszek 32 éves jobb esetben és akkor sem biztos hogy hasznát veszem, közben még nyelvvizsgát is szereznem kellene, ami szintén nem lesz egyszerű. Most azon dilemmázok, hogy folytassam e tovább a fősulit, vagy hagyjam abba és keressek valami okj-szakmát ami megvan pár hónap alatt? De egyáltalán mik azok a szakmák amivel nagy valószínűséggel el lehet helyezkedni és nem kell több évig tanulni? Az a baj , hogy érettségi után nem vettek fel rögtön fősulira és az azt követő éveket elpocsékoltam. Egy év kimaradt, utána felvettek bölcsészkarra amit otthagytam mert "untam" és kitaláltam, hogy én inkább dolgozni akarok! Jelentkeztem egy ismerősöm által az egyik energiaszolgáltatóhoz telefonos ügyintéző munkára, elég volt az érettségi oda, mert ott kaptunk oktatást. ott voltam 1 évet, kitaláltam, hogy mégis tanulni kéne, felvettek egy jó hírű üzleti akadémiára ami felsőfokú képesítést adott volna.Logisztikát tanultam ott. Még vizsgák előtt otthagytam :( Mellette jártam diákmunkára, de mivel otthagytam ezt a sulit is, így megszűnt a diákmunka is. 1 évet munkanélkülin voltam, aztán egy rokonom munkahelyén, Önkormányzatnál, az egyik titkárnő elment szülni és sikerült elintézni, hogy addig a helyére lépjek. Azt a munkát szerettem nagyon, de tudtam , hogy ez csak ideiglenes. Akkor vettek rá a munkatársak, hogy jelentkezzek igazgatásszervezői szakra mert később ilyen hivataloknál hasznát venném. Fel is vettek és most itt tartok. Megint nem tudom merre induljak, minek van értelme? A Hivatalba már nem mehetek vissza, így is el felé küldenek mindenkit. Sajnos azt sem tudom mihez kezdjek merre induljak el. Nem akarok még évekig itthon ülni , meg azt sem , hogy a párom tartson el. A pénzügyhöz egyáltalán nem értek, sem a számokhoz, szóval ilyen pénzügy, számvitel, meg közgazdaság ki van csukva.Esetleg van valaki aki hasonlóan "ellébucolta" az éveit, de később valami sikerült? Már tényleg fogalmam sincs mihez kezdjek. Ötletek, tanácsok?
Elolvasva az írásodat, úgy tűnik, nem vagy valami kitartó, hiszen végül is mindent otthagytál még idő előtt.
Én is ilyen voltam, elszórakoztam a főiskolát, de felszívtam magam, és megcsináltam. Nem szabad feladni!
Vannak még állami féléveid felsőoktatásban? Semmiképp se hagyd elveszni őket. Diplomával is sokszor nehéz elhelyezkedni, nem hogy érettségivel. Biztosan van valami, ami a szívednek kedves terület, oda jelentkezzél. Én az igazgatásszervezőt sem hagynám veszni, ha érdekel, ne add fel. Simán lehet két helyen is tanulni, még munka vagy gyerkőc mellett is, csak kitartás kell hozzá.
Ha nagyon nem akarsz felsőoktatásban tanulni, és tényleg nincs még OKJ-s végzettséged, kortól függetlenül megcsinálhatsz egy OKJ-t estin vagy levelezőn ingyen. (Nappalin nem)
Pl. itt: [link]
Nem tudom milyen a suli, nem jártam ide, csak egyik ismerősöm jár ide estire, és ingyen tanul. Nézd meg, hátha van valamilyen szakma, ami érdekel.
Nincs olyan szakma, amivel tuti az elhelyezkedés. A piac változik, van, amivel most lehet jól keresni és van állás, de lehet, hogy három év múlva már nem lesz olyan keresett. Jó szakemberekre mindig lesz igény, és nem árt több lábon állni. Csak tarts ki valami mellett, és ne add fel olyan könnyen!
Sok sikert, majd írd meg, hogy döntöttél!
Régen írtad a kérdésedet. Ha az önkormányzatnál jól érezted magad mint titkárnő akkor a legmegfelelőbb szak számodra az igazgatásszervező. (én is ezen tanulok most másodéves vagyok levelezőn..és én se 20 éves vagyok) tudom nem a legkönnyebb szak, de érdemes végigcsinálni. Kitartás kell hozzá az biztos. Remélem erőt vettél magadon azóta és már beiratkoztál jelen félévre. Ha tanulsz simán megcsinálható a szak. Az hogy éppen most nincs állásod annyira ne aggasszon legalább több időd marad tanulni. Hidd el utána találsz állást. Persze közig diplomával sem könnyű elhelyezkedni, de lehetséges. Sima érettségivel viszont tényleg nagyon nehéz elhelyezkedni, pláne olyan munkahelyre ahol jól is érzed magad. Az utolsó hozzászólásban olvastam hogy kereskedelmi vagy vendéglátós OKJ szakmát ajánlanak neked. Nem nézem le semelyik foglalkozást, de én ilyesmit nem ajánlanék senkinek. Kevés azon a területen a jó állás.
Legtöbben ilyen papírral igazi kuli munkát végeznek, árut pakolnak, vagy egész nap pultban állnak vagy kiszolgálnak. Szóval nem egy életbiztosítás mostanában, ilyen helyeken csak fiatalok dolgoznak, nem véletlen hogy alig látni idősebb eladót (max. élelmiszerboltban) pultos meg egyéb vendéglátós szinte kizárt 35.40 éves kor felett. Nem véletlen, a tulajdonosok csak fiatal lányokat-nőket akarnak alkalmazni ilyen munkakörben. Ezért az a tanácsom hogy tanuljál, mert a megfelelő szakon vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!