Mit gondoltok arról, hogy a kormány 50 000-ről 10 000-re csökkentette a keretszámokat a felsőoktatásban?
Látom képben vagy. Az orvosi képzést nem tervezték nagyban megvágni. Valamint itt is elhangzott már rengeteg kérdés ezzel kapcsolatban.
"tehtség alapján szerintem lenne ott helyem" Akkor meg mit izgulsz? Ha nem érsz el orvosira 440-450 pontot akkor érdemes átgondolni a jelentkezést.
1. Most úgy tűnik, nem ez a verzió lesz, de szerdán megtudjuk mi lesz.
2. Osztatlan egészségügyi képzéseknél (tehát orvosi, gyógyszerész, fogorvos) 2011-ben 1500 volt a keretszám, a mostani elképzelés szerint 1100. A mostani évfolyam kevesebb emberből áll, csökkent a hazai felsőoktatás iránti bizalom is, így szerintem így ha marad mégis ez a koncepció, nem lesz sokkal magasabb a ponthatár a 2011-esnél, szóval ha tényleg elég tehetséges vagy, be fogsz tudni kerülni.
Más területeket, pl. műszaki képzést sokkal jelentősebben érint a keretszám csökkentés, már ha így lesz.
"Ha nem érsz el orvosira 440-450 pontot akkor érdemes átgondolni a jelentkezést."
Vidéken 430-al simán be fog kerülni.
Van diákhitel is. Tudom, hogy sok, de ha külföldre akarsz menni egyetem után orvosi diplomával, néhány év alatt röhögve kifizeted. Ahogy az állami finanszírozással járó röghöz kötés megszegésével járó visszafizetési kötelezettséget is.
Akinek "esze 0", az nem érvényesül. Az csak bejut, aztán egy-két félév után kibukik.
Igen tetszetős ez a "külföldi állással 4 év alatt visszafizeted" duma. Csakhogy orvosira a tandíj 12 milla (csúszás nélkül), ez 2%-os (kamatos) kamattal 15 milliós tartozása lesz. Ez még tovább kamatozik a törlesztés végéig. Kell még öt év a szakképzéshez, addig nem tud külföldön dolgozni. És külföldön is kell valahol lakni, enni, közlekedni. 10 év alatt ha sikerül visszafizetni akkor már szerencséje van. És még mindig ott van a kérdés hogy felveszik-e álomfizetéssel külföldre.
Szóval aki orvosira diákhitelt vesz fel annak 40 éves koráig a tandíjat kell törlesztenie. Átgondolandó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!