Milyen szakmát érdemes tanulni érettségi után?
Több lehetőséged is van. Elsősorban figyelj oda rá, hogy tényleg azt csináld, amihez van érzéked, és amit szívesen csinálnál később. Ehhez természetesen vannak pályaválasztálsi tesztek (pl felvi.hu-n), ahol a válaszaid alapján kiderítik mely területeken érdemes próbálkoznod.
Ha semmiképp nem akarsz egyetemre járni, mert sajnálod a 3-4 évet, akkor se feltétlenül érd be egy sima OKJ-vel, inkább lengyen felsőfokú OKJ, amit a főiskolák hirdetnek, és általában két évesek. Ezekkel, ha később mégiscsak úgy döntesz, kellene egy diploma, még jól is jársz, mert pluszpont, és ha azon a téren maradsz, még akkreditáltathatsz is.
Egyébként véleményem szerint, most nagy jövője van a fogtechnikusoknak is, ha van egy kis kézügyességed, meg türelmed, nyert ügyed van. Gondolj bele, a mai világban mindenki szép megjelenést szeretne, és itt az elsők közt szerepel az ápolt fogsor. És, ha jól dolgozol 300 ezer forint körüli fizetésre is számíthatsz.
Valamint, fejlődik a turizmus, szóval nyelveket mindenképp tanulj, legyen nyelvvizsgád, az a legjobb, ha legalább két nyelvből középfokú. És ne a két átlag (angol plusz német) legyen, hanem norvég, spanyol, olasz, és most megint divat az orosz is.
Mindezt nem azért mondom, mert fogtechnikus lennék, én az álmaim követem, és építésznek tanulok, de sajnos szakképzett, középfokú végzettségű SZAKEMBERekből nagyon kevés van. Nézz körül, mi érdekel, és mondom felvi.hu-n is sokat tájékozódhatsz a szakmákról, a keresett szakmákról, a feltételekről. De ilyen jó tanulmányi átlaggal én biztosan elgondolkodnék egy főiskolai képzésen. Ott is megtalálhatod a hozzád illőt, akár három éves képzés formájában is, és utána tudsz nézni a hiányos szakmák közt is.
Dönts okosan!
Sok sikert!
Rita
20/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!