Mit ér a kereskedelmi OKJ?

Figyelt kérdés
Anyám kitalálta, hogy végezzem el, mert XY ismerőse kapott munkát a Spar-ban. Én nem szeretnék azért iskolát elvégezni (nekem ez már fizetős lenne), hogy egy kassza mögött üljek egész nap (spar, tesco stb.). Mi mást lehet még ezzel a szakmával kezdeni? Sokat segítenétek.

2012. okt. 25. 19:16
 1/1 anonim ***** válasza:

Hogy mit ér? Jelenleg úgy 50-200ezer Ft körül mozog a papír ára. (Ennyi a tanfolyam + vizsga.) Na, pont ennyit is ér. :)

Anno én is megcsináltam, még a boltvezetőit is, de szerencsére hamar továbbálltam, és inkább a mérnök diplomával helyezkedtem el.

A szakmáról: viszonylag könnyű vele munkát találni, akár kisebb boltban (pl. egy pláza üzlete), akár egy nagyobb hiperben (Spar, Tesco, egyebek).

Viszonylag könnyű munkának tűnik, és tényleg nem is bonyolult, bár sok múlik a dolgozó magatartásán is, hogy hogy bánik a vevővel.

Ami a komolyabb kockázat: nagyobb hiperben, ha hiányzik a kaszából, azt levonja a fizetésedből - és kasszánként milliók pörögnek át, senki nem tökéletes, rosszul adsz vissza, azt mindjárt a fizetésed bánja.

Kisebb üzletekben kevesebb vevő fordul meg, kevésbé a kassza ütögetése a feladatod. Pontosabban az is, de az csak a munkád kevesebb hányada. Ott inkább a megjelenés, magatartás, beszédstílus számít, hisz nem csak ütni kell a gépet, hanem el is kell adnod a termékeket, ki kell termelned a béred. Ha az üzletvezető látja, hogy miattad pörög az üzlet, akkor örömmel alkalmaz. Ha látja, hogy csak ülsz a pultnál, és unott arccal beütöd az árakat, akkor keres mást. Tehát a kisebb üzletekben jobban megmutathatod magad. Viszont itt rendszerint ott a készletfelelősség. Vagyis ha a leltárnál hiányzik valami, nincs meg az árukészlet, - annak ellenére, hogy az adóból azt leírja - a fizetésedből röhögve levonja, majd kezdőként még elmond mindenfélének, bizonygatja, hogy előtted nem volt lopás, szóval te szúrtál el valamit. Ő is hasonlóként kezdte, mint Te, ezért tudja, hogy ezt meg kell lépnie, odakoppintani, meg fenyegetni, mert jobban figyelsz,bizonyítani akarsz, hasonlók.

Ami miatt ezeket leírtam, az az, hogy ehhez nem elég egy papír, ehhez gyomor is kell. Minden munkakörben van felelősséged, de a kereskedelemben sokmilliónyi árukészlet pörög, sok a vevő, könnyebb hibázni, és nagyon sokan azt hiszik, hogy értenek hozzá, és mind mind a helyedre pályáznak.

Aztán van egy fennmaradó lehetőség: nyitsz egy saját üzletet. Itt amit sokan nem látnak be, hogy még nagyobb a felelősség. Hisz belerakod a pénzed, és ha nem tudod kitermelni a havi béredet, adókat, beszállítókat, akkor nem csak az állásod, és így 1-2 hónapra a keresetedet bukod el, hanem valószínűleg a hosszú évek alatt összekuporgatott javaidat is.

Választás van. Valamit csinálni kell. Én a saját, kiútkereséses időszakomban letettem a papírt, mert az egy biztosabb pont. Ezzel a papírral, ha csak pár hónapra is, de bizton lesz munkám, ha valami nagyon nem jönne össze. Nem egy senior mérnök havi bruttó 500ezres fizetésével, de egy minimálbér feletti, napi kaját és állásinterjúra járogatást fizetni képes bevétel, ami nekem fontos volt. DE hosszú távon nem bírnám csinálni, az biztos.

2012. okt. 25. 20:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!