Szociális munka?
De hát a kérdésedbe beleírtad a választ :)
Ha szenvedélybetegekkel akarsz foglalkozni, akkor például szociális munkás lehetsz, és a munkának is ez a konkrét neve.
Hogy hova jelentkezz, abban nem tudok tanácsot adni, én csak a saját egyetememet ismerem, a többin nem tudom, milyen az oktatás színvonala. A PTE-n szerintem jó, én ott vagyok harmadéves, szociális munka szakon.
A szociális munkás nem kimondottan betegekkel foglalkozik, hanem olyan emberekkel, akik valamilyen válsághelyzetbe kerültek, vagy más, a társadalom által problémaként azonosított helyzettel küzdenek, illetve megelőző (preventív) tevékenységet is folytat.
Van a munkájának beszélgetős része is, pl. egyéni esetkezelés, szociális csoportmunka, stb. De sok ügyintézés, adminisztráció is sajnos, ezt nem szokták szeretni :)
Amúgy elég sokféle lehet a kliensköre, pl. foglalkozhat szenvedélybetegekkel, hajléktalanokkal, iskolásokkal (iskola szociális munka), problémás családokkal, és még sorolhatnám.
A munkája során nem csak beszélget ugyebár, hanem pl. bizonyos munkakörökben programokat is szervez, ha teszem azt egy iskolában dolgozik, akkor mondjuk drogprevenciós előadást (ezt vagy ő tartja, vagy tényleg csak szervezi, és meghív valakit előadni), vagy ha szenvedélybetegek egy csoportjával foglalkozik, akkor ott is megszervezi a csoport működését, tevékenységét, szóval sokmindent csinál. Na meg azt is fel kell ismernie, hogy mikor haladja meg egy bizonyos probléma az ő hatáskörét, mikor kell más szakembert bevonnia.
De elég nehéz pár mondatban leírni, hogy pontosan mit csinál egy szociális munkás... Én az elmúlt két év alatt azt utáltam a legjobban az egyetemen, amikor egyik-másik órán felmerült, hogy definiáld a szociális munkát, de ne úgy, ahogy azt az órán kérik, hanem mintha egy laikusnak magyaráznád el. Ennél csak a "Miért szeretnél szociális munkás lenni?" című kérdést utáltam :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!