Miért csökkent a ponthatár egy túlképzéses szakon?
De MINDENHOL?
Nem hinném, hogy tizeniksz helyen pont ezt a szakot jelölték ennyire kevesen, hogy emiatt esett. Sőt, ahova én megyek, ott pont többen jelöltük, mint tavaly. Nálunk hetvenet esett a ponthatár.
Túlképzéses szak!
Na jó, akkor először is tisztázzuk, hogy mit jelent a ponthatár.
A minisztérium azt mondja az egyetemnek, hogy X hallgatót vehettek fel. Z-en jelentkeztek környezetmérnöknek. Megírod az érettségit a többi Y millió emberrel. Kijavítják. Ezt követően az egyetem felvesz a Z-ből X hallgatót (mert X<Z általában), majd kihirdeti, hogy a ponthatár 433. Mert az utolsó felvett ember pontosan 433 pontot ért el.
Nem úgy megy, hogy először van ponthatár és utána keretszám. Innentől kezdve a jelentkezésnek és a szak nehézségének semmi köze a ponthatárhoz. Kizárólag a minisztérium befolyásolja. Bővítik a szakot, mert a környezetvédelem menő és természettudományi területre hajtják az embereket, mert nálunk már be se férünk az épületbe annyi közgáz hallgató van. Mivel több embert vesznek fel, technikailag lehetséges, hogy csökken a ponthatár, de nem szükségképpen, mert lehet, hogy adott évben mindenki zseni és hiába 50 helyett 100-at vesznek fel, ha mind a 100 jobb pontot ért el, mint a tavalyi első ötven jelentkező leggyengébbike.
Az, hogy mindenki ide fog jelentkezni, mert alacsony a ponthatár pedig valami rémületes baromság. Mindenki OKJ-ra megy, amióta nincs államilag támogatott közgazdászképzés és a csökkentett bölcsész helyek jelentkezői se fognak filozófia helyett környezetvédelmet tanulni, csak mert kevesebb a pont. Nem is engedi a rendszer, mert más tárgyak kellenek. Plusz, én akkor se járnék környezetmérnökire, ha fizetnének. Szóval ízlések és pofonok, azért, mert alacsony a pont, még nem fog mindenki odamenni.
Hát pedig sokan jönnek erre a szakra úgy, hogy végképp nem érdekli őket a környezetvédelem, meg maga a szak, meg semmi... jobb esetben még valamelyik reál tárgy érdekli őket, aztán itt kötnek ki.
Tudom, mi a ponthatár. De ez nem beszólás akart lenni, köszönöm, hogy segíteni próbáltál.
Amúgy én gazdasági szakra nem mennék, semmi szín alatt. Így már kvittek vagyunk... ;)
Tudod az a vicc, hogy én se mennék gazdasági szakra semmi szín alatt. Viszont érdekelne az a pillanatnyi agyi aneurizma, ami engem a közgázra vitt.
Egyébként ez olyan dolog, hogy minden szakon vannak olyanok, akiket nem érdekel az egész. Nálunk pl. én. Meg mások. De ezek nem sok vizet zavarnak, mert vagy csinálják rendesen a szakot, ha már elkezdték, vagy otthagyják vagy kibuknak. Nálunk volt olyan, aki tavaly első héten eltűnt és soha után félévente egyszer egy vizsgán láttuk, hogy él. Olyan is volt, aki befizette a költségtérítés összegét, majd egy hét múlva a facebookon árulta a könyveket, amiket megvett, mert meggondolta magát. Szóval emiatt abszolút nem éri meg aggodalmaskodni. Egyébként nem is igazán értem, hogy mi a gond, mert ha csökkent a ponthatár, akkor nőtt az esélye, hogy felvesznek. Az elhelyezkedés meg még nagyon messze van ahhoz, hogy aggódj rajta, plusz aki hülye a szakhoz,úgyse ebben a szakmában fog dolgozni/kiszórják az interjún.
240 körüli ponthatár esetén... azért.
Nekem 370 felett volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!