Mekkora az esélye, hogy felvegyenek egyetemre államilag támogatottra?

Figyelt kérdés

Mind 2 szülőm dolgozik, egy testvérem van, már betöltötte a 18-at. Érettségim úgy saccolom, hogy angolt kivéve minden ötös lesz, infóból tennék emeltet. Mekkora esélyem lenne, hogy bekerüljek államilag támogatott szakra?

Ismerőseim közül csak azok jutottak államilag támogatottra akiknek több testvérük van, elváltak a szüleik, vagy az egyik szülő munkanélküli.

2012. szept. 9. 14:24
 1/4 anonim ***** válasza:
37%

Tudtommal nem jár pluszpont arra, hogy elváltak a szüleid meg stb.

Szerintem a jó érettségi még kevés az államihoz, de nem tudom, milyen szakra mennél. Szerezz nyelvvizsgát is, meg el kellene járkálnod ilyen-olyan versenyekre, hogy jó sok pontod legyen...

2012. szept. 9. 14:27
 2/4 anonim ***** válasza:
95%

Az hogy bejuss államilag támogatottra csak a tanulmányi eredményeiden múlik.

A kollégiumi elbírálásnál számít hogy felvesznek-e kollégiumba, hogy milyen az anyagi helyzete a családnak, testvérek száma stb.

2012. szept. 9. 14:29
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj! Az sem mind1, hogy az az ötös 80%-os vagy 98 %-os! Ezeken rengeteg pontok múlnak. Másrészt a szaktól is függ, hány hely van. Értsd jól, idén műszakira volt olyan egyetem, ahol már 240 (tehát a minimum) ponthatártól is felvettek volna, viszont jogra sokkal több kellett, nemzetközi gazdálkodásra pedig a legtöbb (482 pont).

Ráadásul plusz pontokat is kéne szerezned. Tegyük fel, hibátlan lesz minden érettségid, kitűnő voltál utolsó két évben, akkor is csak 400 pontod lesz. Csinálj emelt szintű érettségit, szerezz nyelvvizsgát, menj OKTV-re. Az ilyen fogyatékosságért járó dolgok szerintem amúgy sem neked valók, meg az nem is fer. Egyik csaj (24 éves), aki az utcánkban lakik, Debrecenbe jár x szakra, és nyomorék szegényke, de írni se tud, se beszélni. Így az anyja ír helyette az előadásokon. Annak aztán volt értelme jelentkezni...

2012. szept. 9. 15:14
 4/4 anonim ***** válasza:
94%

"Mind 2 szülőm dolgozik, egy testvérem van, már betöltötte a 18-at. "

Ennek semmi köze a felvételihez. Csak a jegyeid és a %-ok számítanak.

2012. szept. 9. 15:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!