Mennyire lehetek a gyógyszerész diplomával "életképes"?
Ha diákhitelt veszel fel, azt már rögtön törleszteni kell munkábaállás után (2% kamatttal). Viszont ha aláírod a hallgatói szerződést, és mégis kimész külföldre, akkor nem kell rögtön törelszteni! Benne is van: 20 éven belül annyi évet kell itthon dolgozni, ahány félévet jártál, tehát 10 évet. Ha te már egytem után kimész külfölre, majd csak a 10 év lejárta után keresnek, hogy : hé, hol vagy? nem kéne visszajönni a 10 évet ledolgozni?!" És ha azt mondod nem, akkor fizesd vissza. És nem kell rögtn, az is benne van: ,,ha 5 millió Ft-nál kevesebb a tandíj, akkor 1 év alatt, ha több, akkor 15 év alatt kell törleszteni." Azért ez így egész kényelmes, habár 3 % a kamatja, és nem csak 2. ne mond nekem, hogy 10 millióót nem tudsz összeszedni külföldön 2(!) év alatt!
Ok, ez volt az elmélet. Jön a gyakorlat. Van-e állás? Itthon van! Főleg gyógyszertárban tudsz elhelyezkedni, és mivel én is vacilláltam h gyógyszerész legye-e vagy sem, megkérdeztem egy pér embert, és a kezdő fizetésük is oylan nettó 200-250 ezer, ami az átlagbér duplája. Egész jónak mondható! ha meg gyógyszergyárban helyezkedsz el (Pl. a TEVA-nál Debrecenben), ennek a duplája is lehet.
Hogy külföld? Annyira nem hallottam, hogy sok gyógyszerész ment volna ki, de pl. Angliában teljesen más a gyógyszeszi rendszer, különbözeti vizsgát kell tenned, és ki tudja, máshol hogy van. Ha még orvos lennél, kapnál egy kis lakást a kórháztól (Németországban), de a gyógyszerészeknek nehezebb dolga van. Te tudod. Szerintem ha nem vagy orvos, nem éri meg külföldre menni, itthon is jó fizetést kapsz ;)
18/L
Én is újrafelvételizem, szintén gyógyszerésznek.
Most azonban elkezdtem a kémia alapszakot (vegyész lennék).
Nos, úgy gondolom ha már kitaláltad mit akarsz akkor felkészülni két emeltre nagy valószínűséggel menni fog (biosz és kémia/fizika). Én inkább azon aggódom, hogy ha tényleg felvesznek, akkor úgy-e ott hagyom a kémia szakot, te (gondolom) a műszakit, és ki kell fizetni a képzés diját, hiszen nem fogsz végezni a szerződés szerint. Vagy párhuzamosan is csinálhatod,( mondjuk gyógyszerész mellett ez elvileg nem kivitelezhető), de az egyiket fizetned kell, gondolom ebben az esetben a drágább képzést.
Én szorítok magunknak!:D
Üdv!
Előző vagyok.
Azt ajánlom, hogy inkább államira gyúrj(ha tényleg akarod), és semmi, de semmi féleképpen ne vegyél fel diákhitelt.
Ha ennyire külföldön szeretnél élni, végezz itt, de akkor tényleg fizetsd vissza (vissza lehet) tisztességesen.
09.02, 12:29-es
Te hogy oldod meg az érettségit? Mármint azt, hogy ahogy az enyém, úgy a te szakod is tele van gyakorlati órákkal, amikről nem hiányozhatsz, de az érettségi meg lehet, hogy bele lóg az órákba. Én eléggé aggódom emiatt, de te hogy oldod meg, milyen ötleteid vannak?
09.02. vagyok.
Én elég kevés órát vettem fel a csoporttársaimhoz képest, meg kreditekből is elég kevés van, ilyen szempontból tanulni lesz időm. Úgy tudom lesz egy pár nap szünetem októberben, tehát az nem érinti a vizsgaidőpontot, a szóbelire, meg ha minden szakad, akkor orvosi igazolással oldanám meg, egy félévben 2 a megengedett. (SZTE-n tanulok ha ez számít, és a GYTK-t is itt szeretném.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!