Orvosi egyetem hogyan is?
Egy 15 éves srác vagyok, szeretnék később orvos lenni, csak ehhez szeretnék pár kérdést feltenni. Plusz tanácsokat kérni.
Most szeptemberbe megyek 10.-be. Felfogom venni a biológiát +kémiát majd fakultációként.
Kérdéseim:
-Mennyi pontot kell elérnem hogy felvegyenek?
-Mit érdemes megcsinálnom a fenn maradó 3évben?
-Mennyi lesz az összes költségem a a 12félév alatt, ha nem nézzük az utazást és kaját, se bulizásra szánt pénzt??
-Orvosin belül mire érdemes szakosodni, melyik érik meg legjobban?
UI: Mielőtt nekem esnétek hogy én csak a pénz miatt csinálom.. Akkor annyi leszeretnék szögezni hogy:
1. azért szeretnék orvos lennie mert minden része érdekel
2. meg szeretném később támogatni édesanyámat mert hát sajnos elváltak a szüleim, anyukám szegény "halálra" dolgozza magát a minimálbérért, édesapám meg le se sz+r minket,(alkoholista) max annyit csinál hogy ha meglát akkor elmondja hogy hogy s mint ölné meg édesanyámat meg hogy milyen g+ci....stb
Szia!
-Mennyi pontot kell elérnem hogy felvegyenek?
Ezt csak jósolgatni lehet, konkrétumot nem lehet mondani, de annyi bizonyos, hogy szuperálnod kell az érettségin, mert még vidéken is bőven több, mint 400 pont lesz a határ várhatóan.
-Mit érdemes megcsinálnom a fenn maradó 3évben?
1-2 középfokú és/vagy felsőfokú nyelvvizsga mindenképp kellene, már csak a diploma miatt is. Emellett tanuld külön otthon a bioszt és a kémiát!
-Mennyi lesz az összes költségem a a 12félév alatt, ha nem nézzük az utazást és kaját, se bulizásra szánt pénzt??
Albérlet lesz vagy esetleg kolesz? Jegyzeteket kell majd venni, de gondolom kaptok jegyzettámogatást is, illetve ha jól tanulsz, akkor a 2. félévtől kezdve kaphatsz tanulmányi ösztöndíjat is. A szoc. helyzeted ahogy írtad nem túl fényes, így szoc. ösztöndíjat is lehet, hogy kaphatsz, úgyhogy ezt nem lehet így megmondani.
-Orvosin belül mire érdemes szakosodni, melyik érik meg legjobban?
Erre nem tudok válaszolni, valaki hozzáértő majd segít. :)
Hello
Sztem a pontokon még ne gondolkodj addig még sok minden fog változni.
Nyelvvizsgából jobb ha inkább csak egyet teszel le beszélj inkább egy nyelvet nagyon jól mint kettőt félig, szoc. helyzetedre nézve egy nyelvvizsga is húzós, árba tanfolyam plusz vizsga 50.000 alatt nem igen jön ki.
Mivel úgyis két emelt érettségi kell adja a 100 plusz pontot.
U.i 2 Szép, hogy támogatni szeretnéd édesanyád de mire oda jutsz, hogy rendes kereseted lesz az min 10 év addig pedig még rengeteg minden fog változni történni...
1. A jelenlegi pontszámítási módszert és az eddigi évek ponthatárait megtalálod a felvi.hu-n. Addig még simán megváltoztathatják az egészet...
2. Nyelveket érdemes tanulni.
3. Ne akard összeszámolni....Iszonyatosan sok. Első évben csak könyvekre vagy 80 ezer elment úgy, hogy nem vettem meg mindent és a fele fénymásolat volt...
Orvosi könyveket 10 ezer forint alatt nem nagyon kapsz. És lesz egy pár tárgyad az egyetemen. Egy fonendoszkóp is 20 ezer forint, aztán még köpeny, szike stb.
4. Ha sok pénzt akarsz, akkor inkább fogorvosnak menj. Az csak 5 év, és utána már dolgozhatsz is önállóan. Ezzel szemben az ált. orvosi 6 éves, és ha végzel, még egy nagy senki vagy. Utána kell még szakosodni. A fizetés meg a nevetséges kategóriát súrolja (havi 90-110 ezer forint).
A felvételi ponthatár a te esetedben már jóval magasabb lesz, mint mondjuk most, mert a keretszám változások miatt sokkal többen szeretnének majd orvosi egyetemre jelentkezni.
Az biztos, hogy kell két legalább 90%-os emelt érettségi, én 460 és 470 pont közé tenném az akkori SOTE ponthatárt, vidéken 10-20-szal alacsonyabb.
A fennmaradó 3 évben tanulj amennyit csak tudsz, OKTV-zz! Kémiából fontosak a számolások, de persze az elmélet is.
A biosznál nincsenek bonyolult számolások, viszont több a tananyag. Bioszból fontos, hogy az érettségi követelmény alapján tanulj. Kémiából elmélethez Villányi Attila: Kémia a kétszintű érettségire könyv és feladatgyűjtemény kell, számoláshoz az Ötösöm lesz kémiából.
Az orvosi egyetem költségei elég magasak a könyvek miatt, de meg lehet oldani a támogatásokkal, használt, könyvtári könyvekkel.
Azon még nem érdemes gondolkodnod, hogy mire érdemes szakosodni, először juss be és ott majd bőven lesz időd eldönteni.
Nagyon szépen köszönöm az utolsó 2nek is, ment a zöld
Teljes mértékben megelégedtem a válasszal :)
Amit felettem leírtak, az mind-mind tényleg nagyon jó. Én csak azt szeretném neked tanácsolni, hogy ne hagyj mindent az utolsó pillanatra.(Érettségiket tekintve.)
Szociális helyzetedből adódóan szerintem érdemes volna egy emelt szintű nyelvi érettségit tenned. Ha ott megvan a 60% (vagyis az ötös határát súrolod) akkor kapsz államilag elismert komplex nyelvvizsgát ingyen. Nekem pár osztálytársam anno 10.-ben így nyelvvizsgázott. (És mai eszemmel én is így csinálnám. Én mindent az utolsó pillanatra hagytam, mint mindig.)
És szerintem, mivel mások is így csinálják, és bevált nekik. Megpróbálkozhatsz 11.-ben az egyik, majd 12. év elején a másik emelt érettségi letételével. Így 12. év végére már csak a könnyű érettségik maradnak magyar, töri, matek.
És persze 11.-ben, és 12.-ben úgy tanulj, hogy a fő tantárgyak jegyeit "viszed" a továbbtanuláshoz.
Persze ez csak egy javaslat. De mindenképpen azt ajánlom, hogy készíts magadnak tervet az elkövetkezendő 3 évre, és nagyon okosan oszd be az időd!
Remélem azért ez is hasznos volt, ha a konkrét kérdéstől picit el is tértem :)
Sok sikert!
Utolsó vagyok. Bocsi, most néztem utána. Neked előrehozott érettségit lehet tenni infóból, latinból, és bármely élő idegen nyelvből. DE másból nem. Mert 2013-2014-től ez lesz a szabály. És te ebbe pont bele esel, mert akkor leszel 11.-es. (Tehát a 11. év végi tanácsom, így ugrott. :D) De a többit, ha én a te helyedben lennék tuti így csinálnám.
Borzasztóan sok a 6 tantárgy egyszerre. Meg lehet csinálni, csak ki tudja érdemes e kockáztatni.
Érted...
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!