Ti mit gondoltok erről?

Figyelt kérdés

Egy 15 éves lány vagyok, szeptemberben 10. osztályos leszek. Most csak egy "sima" gimnáziumba járok. Még nem döntöttem el, hogy mivel szeretnék foglalkozni felnőtt koromban. Esélyes az ügyvéd szakma, vagy pénzügy-számvitel is szóba kerülhetne. Az a baj, hogy egyik sem vonz annyira, nincs konkrét célom.. A magyart, törit és matekot szeretem és 5-ös is vagyok belőlük (most év végén csak 2 négyesem volt a biziben). Tudom, hogy sokat kell tanulni minden egyetemen, de inkább olyat tanulnék, ami legalább érdekelne is, így könnyebben megértem és nem felejtem el, mint a magolásnál.

Tavaly 8.-ban anyukám felvetette azt az ötletet, hogy szeretnék-e zenei szakközépiskolába járni, mert szerettem zongorázni, de akkor lemondtam róla, nem volt komolyabb tervem a zongorával. Most is szeretek zongorázni, ez volt a 6. és egyben utolsó évem is a zenesuliban. Énekhangom olyan "közepes-szintű", vagyis nem annyira szörnyű, de fejlesztenivaló még van rajta..

Most 9.-ben jött fel ez az ötlet, hogy felnőttkoromban zongoratanár, esetleg előadó legyek.. Ezzel a munkával meg lehet élni? A zongoratanárom szerint nagyon szépen tudok zongorázni. Végülis még most 10.-ben átgondolom, és ha a zongora mellett döntök, akkor lehet, hogy átmegyek egy ilyen gimibe 11.-ben.

Ti mit gondoltok erről? A helyemben mit választanátok? Esetleg milyen szakmát ajánlanátok még nekem? Fizikát, kémiát, biológiát nem szeretem, de a földrajzot imádom.

2012. júl. 13. 23:00
 1/5 anonim ***** válasza:

Azt a döntést csak te tudod meghozni, hogy mi akarsz lenni.

Pénzügy-számvitelel nehéz elhelyezkedni.

2012. júl. 13. 23:07
 2/5 étoile et lune ***** válasza:

Az ügyvéd szakma azért nem jó, mert be kell vágni egy 20 centi vastag lexiont mindenféle humbuk törvény-nyelven, a végén meg nem tudsz vele pénzt keresni, mert sok az ügyvéd, és alapból ha nincs jó beszélőkéd, sosem leszel sikeres a szakmában. Aztán meg nem mondhatod azt, hogy na jó, akkor lelépek külföldre, mert kint meg mások a törvények, ugye.

A pénzügy-számvitelről semmit nem tudok, de rohadt unalmasan hangzik.

Ha szereted a magyart és a törit, mehetsz magyar vagy töri szakra, és ne higgy azoknak, akik azt mondják, ezekkel kitörölheted. Azt tanuld, amit szeretsz, és ha elhivatott vagy, munkát is találsz velük - nem beszélve a diplomát követő mesterképzésekről, amikkel több esélyt szerezhetsz az elhelyezkedéshez.

A zongoratanári melót nem tartom túl nagy ötletnek, és igazából az előadót se. Van ilyen szak? Figyelj, ha tehetséges vagy, alapíts együttest vagy lépj be egybe, és ismertesd meg magad az emberekkel. De ehhez nem kell elvégezni egy külön iskolát szerintem - de Te tudod, én nem értek a zenesulikhoz, bár én is zeneosztályos voltam.

Tizenöt éves vagy, rengeteg impulzus fog még érni, de ne aggódj, úgyis lesz mindig választás. De csak magadra hallgass, különben nem leszel elégedett, és ott fogod hagyni/nem fogod szeretni.

2012. júl. 13. 23:18
 3/5 A kérdező kommentje:
hát igazából ez érdekelne a legjobban, pl. az ügyvédin azt a sok számomra "érthetetlenséget" nem is tudnám megtanulni.. a zenetöri az érdekes, azt sokkal szívesebben tanulnám. csak attól félek, hogy ha el is végzem az egyetemet, akkor ezzel meg tudnék élni? egy ügyvédnél pl kevesebbet keres egy zongoratanár?
2012. júl. 13. 23:21
 4/5 étoile et lune ***** válasza:
Igen, kevesebbet keres, mert ha egy ügyvédnek vannak visszajárós ügyfelei, akkor az neki havi több száz ezer. Egy zongoratanár szerintem 100-at, ha keres, az már jó... Zongoratanárként kevesebb az esély az elhelyezkedésre. Vegyél egy könyvet, amikben benne vannak a szakok és a sulik, nézd végig. Olyan sok szak van, nem is gondolnád - habár nekem annyi se volt elég. Ezekben benne van, melyik diplomával mihez lehet kezdeni. Fantáziálgass el az összes kicsit is szimpatikus szakmával, és két év múlvára döntsd el, melyik érdekel a legjobban.
2012. júl. 13. 23:48
 5/5 anonim ***** válasza:
szerintem ZENE!
2012. júl. 14. 21:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!