Ha felvesznek jogi asszisztensire (FNA) akkor menjek vagy ne?
Magyarra, törire és gazdaságinformatikára adtam be a jelentkezésemet + ide, és ugyan hiába írtam egy ötös magyart, az emelt törit elrontottam és oda már nem fognak felvenni.. (első helyre jelöltem be). De a jogi asszisztensire van esélyem. Most számolgattam utána. Igazából én már elterveztem, hogy mit csinálok, ha nem vesznek fel és nem gondoltam bele, hogy esetleg ide felvehetnek. Maradnék programozó technikumin, megismételnék egy pár érettségi vizsgát a két év alatt, lenne szakmám (20 többletpont), plusz 50 többletpont az emelt infóért.. és egy nyelvvizsgát is tennék le és akkor már gazdaságinformatikára mennék..
csak arra.
Mert ugye minden állami félév számít.
Nem lehet elpazarolni.
Meg nem tudom melyikkel lehet jobban lehelyezkedni vagy a jogi asszisztensivel el lehet-e.
Anya is ezt végezte el és nem ezen a területen dolgozott.
Dolgozik.
Segítsetek!
18/L
Szerintem mindenképpen végezd el, ha van hozzá kedved, és nincs más egyéb alternatívád. Mindenképpen tanulj, ne hagyd abba, amíg nem jutsz be az egyetemre/főiskolára.
Viszont a jogi asszisztensi OKJ szerintem a gazdaságinformatika szakra nem számít többletpontnak. Én is ezt a szakot végeztem (jogi asszisztens), és az ismerőseim, akik szintén ezt végezték, vagy jogra vagy igazgatási szakra mentek tovább...
Így szerintem mielőtt belevágsz, érdeklődd meg, vagy nézz utána, hogy a jogi asszisztensi OKJ többletpontként beszámít-e gazdaságinformatikára, mert nem minden szakot számítanak be mindenhova!
Elhelyezkedés szempontjából viszont: nagyon-nagyon kevesen dolgoznak konkrétan a szakmájukban! Illetve a végzettek között elég nagy arányban továbbtanulnak (legalábbis az én tapasztalataim szerint).
köszi ment a zöld nyíl :)
De ezzel a képzéssel nem veszítenék államilag támogatott féléveket?
Egyébként most már sokkal több kedvem van a sulimban maradi és programozó technikumit tanulni és úgy gazdaságinformatikára menni.. (oda felvételizni se kell, csak elvégezni a szakot és megkapom a 20 plusz pontot).
Jogon mondjuk szívesen tanulnék, de most az informatikának van nagy jövője, ezért is nem pályázom meg újra a magyart meg a törit, mintsem a jognak! mert ügyvédeket nem nagyon keresnek.
Szerintem ez is beleszámít az államilag támogatott félévekbe, viszont azt gondolom tudod, hogy 12 félévet lehet államilag támogatott képzésen eltölteni. Ha elvégzel egy 2 éves OKJ-t, az ugye 4 félév + ha jól tudom, a gazdaságinformatika 7 félév, szóval beleférsz a dologba. De azért gondold meg, mert ha mesterképzésre is szeretnél majd menni, akkor az már önköltséges lesz így!
A jog nem olyan rossz dolog, hiszen a jog ismerete sohasem lehet hátrány. Viszont az, hogy ha jogi asszisztensi szakra mész esetlegesen, még nagyon nem jelent semmit. Ezen a szakon csak bele-belenézegetsz a jogba, körvonalazásképpen, de konkrétan semmi egyéb. Én a jogi asszisztensi szak után joghallgató lettem a Pázmányon, de most - 2 év után - abbahagytam, mert borzasztóan unalmas és egyhangú. Nagyon-nagyon száraz tárgy! Ezért csak abban az esetben ajánlanám, ha vagy annyira kitartó, hogy olyan dolgokat is megtanulj (több száz oldalról van szó), ami nem érdekel és unalmas...
Elhelyezkedni azért el lehet vele, de ha esetlegesen külföldre költözéssel kapcsolatos ambícióid támadnak, akkor a joggal sajnos egy az egyben felejtős!
Azt tanácsolom Neked így látatlanban, hogy mindenképpen nagyon nézz utána a gazdaságinformatika szaknak, mert a leírásod alapján eléggé humán beállítottságú vagyok, a gazdaságinformatika viszont - tudomásom szerint - eléggé reál. Az viszont igaz, hogy az informatikának nagyon jövője van, és elég nagy a kereslet is rá, de nem vagyok biztos abban, hogy az informatika ezen ága az, ami annyira keresett! De persze lehet, hogy én tévedek!
Én azt tanácsolom Neked - ha megengeded -, hogy olvasgass fórumokat, illetve próbálj meg olyanokkal kapcsolatba lépni, akik ezt a szakot végzik/végezték, mert tőlük sok mindent meg lehet tudni.
Köszönöm még egyszer.. :)
Igen, humán beállítottságú vagyok, újságírónak készültem, eredetileg még 11ben a kommunikáció és médiatudomány szakra akartam menni, de sikerült meggyőzni magamat, hogy ne menjek oda mert a mekibe végzem felszolgálóként. Amikor pedig ezt elmondom csak néznek. Legtöbben ugyanis azért mennek oda, hogy a tévében szerepeljenek majd, de könyörgöm.. amíg Balázs, Nóri, Lilu, a régi mentorok bírják szusszal nem fognak újoncokat bedarálni a világukba..
az újságírás pedig.. inkább csak másodállásnak jó pedig szíve szerint azt csinálnám.. :)
Rendben, utánanézek.
Szerintem egyébként a jogi szak nem számít bele a gazdaságinformatikába, sokkal inkább a technikumi, s azáltal nem veszítek féléveket.
Féléveket mindenképpen veszítesz sajnos, ha kapcsolódik az elvégzett szak a választott egyetemi/főiskolai szakhoz, ha nem. Vagyis adott esetben, ha elvégzed a jogi asszisztensi szakot, akkor a 4 állami féléved ígyis-úgyis levonódik az egyébként rendelkezésedre álló 12-ből, csak annyit "veszítesz" vele, hogy ezt a gazdaságinformatikához nem tudod beszámíttatni többletpontként.
Viszont, ha végzel pl. egy gazdasági informatikus OKJ-t, akkor duplán nyer(het)sz vele, mert egyrészt beszámítják többletpontként a felvételinél, másrészt pedig a főiskolán lehet, hogy krediteket is el tudsz fogadtatni (vagyis lehet, hogy lenne olyan tárgy, amit például OKJ-n 4-esre vagy 5-ösre teljesítettél, és elfogadják a főiskolán - vagyis azt a fősulin nem kell újra tanulnod).
Ennek viszont szintén nagyon érdemes utánanézni, mert vannak olyan Szakképző Központok (Pl.: Atalanta), ami kapcsolatban áll bizonyos fősulikkal, és azokon a fősulikon biztosan elfogadják abból a Azakképző Központból hozott jegyeidet, ha úgy van.
Én viszont, mikor jogra mentem, az Atalantás jegyeimet - hiába mentem 4-esekkel, 5-ösökkel - nem fogadta el a Pázmány, mert az Atalanta a Károlival volt összeköttetésben. Ergo ott fogadták volna el csak! :(
A sulimban lesz programozó technikumi szak két éves.
Nem utasíthatnak el senkit.
Elvégzése után szakma jár és 20 többletpont, ami informatika ágazatnál számít be ergo a gazdaságinformatikába is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!