Mi a véleményetek a politológus szakmáról?
Három dolog szerintem az, amit előre tudni kell:
1. mit csinál a politológus?
2. hol akarod tanulni?
3. mit kell tenni, hogy megélj belőle?
Az én válaszaim:
1. elsősorban elemző, döntéseket előkészítő feladata van. Sok csoporttársam akart politikus lenni és nagyot csalódott.
2. Amit én javaslok, először szociológusnak tanulj. Akkor van időd ismerkedni a társadalomtudományokkal és eldöntheted, hogy akarsz-e valóban politológus lenni vagy inkább más érdekel. Különösen azért írom ezt, mert ha a történelem érdekel, akkor szinte biztosan lesz vonzóbb terület, mint a politológia.
3. Amit az egyetemi képzéseken tanítanak, azok az alapok. Ha azt kitűnően tudod, akkor az sajnos nem elég. Kell legyen szakterületed, amihez nagyon értesz. Hihetetlen pengének kell lenni 1 területen belül és akkor egyenes utad van a legjobb munkákhoz is.
Nekem az a véleményem erről a szakmáról, hogy aránylag sokan elvégezték, de kevesen vannak, akik valóban alkalmasak rá. Ahogy írtam, az egyetemi tananyag az alap, de arra olyan sok mindent kell építeni - és ezt kevesen teszik meg.
Ami jó benne: ha te is ész vagy, el tudsz helyezkedni és normális pénzt kapsz.
Ami nagy hátrány: sok a lüke ember, akikkel ki kell jönni a munka közben. Sokszor árral szemben kell haladni. Nagyon nehéz időszakokban lelkileg is egyben kell maradni. Például amikor mindenki, aki nem ért hozzá, megpróbálja bebizonyítani, hogy tévedsz.
Másik nehézség, hogy sokszor extra gyorsan kell hiteles képet alkotni a valóságról. Ha ugyanazon az egy helyen dolgozol, hajlamos lehetsz a megrendelőhöz igazodni. Ezt le kell gyűrni magadban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!