Hogyan tanuljak úgy mint a többiek?
Az nem rossz dolog, ha a egértéssel megy, mert sokkal többet ér, ezt ne feledd! De abban igazad van, hogy ez tú lassú ütem. Persze, ha te sem tudod, hogy mi lehet az oka, akkor nehéz egy ismeretlennek elmondani, hogy milyen problémád lehet, de megpróbálom. (Persze, ezt a választ azért úgy nézd, hogy gimiben kitűnő votam, és az egyetem is jól megy. De hátha segíthetek valamit pot emiatt.)
Szóval, lehet, hogy a koncentrációddal van gond. Nem tudsz rendesen odafigyelni arra, amit csinálsz. Nem tudom, hogy fiú vagy, vagy lány, a lányoknál gyakoribb, de a fiúknál is előfordulhat, hogy, ha szerelemsek, vagy szerelmi bánat gyötri őket, akkor ábrándoznak, nem képesek koncentrálni. Velem is előfordult már, ezt nehéz leküzdeni, talán annyi szerencsém van, hogy nekem mindig a tanulás az, ami segít...
Lehet, hogy valamikor kisebb korodban nem kellőképpen fejlesztették a tanulási képességeidet az óvónők, vagy a tanítónénik, és ezért rossz folyamatok játszódnak az agyadban, nem a megfelelő idegpályák aktiválódnak... Szerencsére, azt hiszem ez a készség fejleszthető, csak időt kell rá szánni. Meg kell próbálni a nyáron memóriafejlesztő feladatokat csinálnod.
Probléma lehet még az, hogy egyszerre túl sok információ árad feléd. Értem én ezt azon, hogy televíziót nézel, számítógépezel, zenét hallgatsz... Szülők, testvérek, esetleg haverok... Ezek a "tényezők" nagyban képesek lassítani az ember tanulását, ezt magamról tudom, hogy nekem egy laptop is elég, még internet se kell rá... Ha netem van, meg tévét is nézek, akkor lassulok, és saját érdekemben kénytelen vagyok önmegtartóztatást gyakorolni, ki kell kapcsolnom, különben nem vagyok hatékony. Persze előfordul az ellenkezője: van, hogy várok egy személyes levelet. Ha nem jön, akkor izgatott, sőt feldúlt vagyok egész nap. Ellenben, ha reggel bekapcsolom a gépet, megkapom esetleg, amit vártam, az feldob, kikapcsolom a gépet, aztán úgy megy minden, mint a karikacsapás.
De van, hogy olyan dolog történik, ami feldob, mégis inkább demotivál: a siker. Ha egy nehéz vizsgát 4-esre, vagy 5-ösre teljesítek (szerves kémia, szervetlen kémia, matek), akkor van, hogy napokig akkora adag (én azt szoktam mondani "egót" kapok, hogy képtelen vagyok tanulni...
Motiválni az tud leginkább, ha értem, amit csinálok, még jobban az, ha jobban tudom, mint az ismerőseim, és jönnek, és kérdeznek, ez jó esik...
Még valami: említettem a zenét. Nem csak káros lehet, egyeseket segít a tanulásban. Csak meg kell találni a megfelelő műfajt (a klasszikustól kezdve akármi lehet).
De nekem legjobban csendben, magányban megy a tanulás.
Szerintem megérné továbbfejlesztened azt, hogy megérted, amit tanulsz. Én például kémia vizsgára sem magolok, hanem megértem. És az az igazi tudás. DE minimális módon a nyáron mindenképp fejleszd a memóriád. Keress magadnak valamit, ami tetszik, és kezdj el azzal kapcsolatban dolgokat megjegyezni. Nem véletlen szokták például az orvosokat tisztelni: hozzá vannak szokva a magoláshoz, így könnyen megjegyeznek bármit. Ugyanígy a színészek. (A vegyészmérnököket azért nem mondom, mert annak tanulok...) Hozzá kell magad szoktatni, úgymond meg kell tanulnod tanulni. Gondolj bele, hogy hogyan jegyzed meg a barátaid nevét, szokásait, modorát, stb. Ez is rengeteg infó, és biztosan nem nevezed Tomit Ferinek. Ugyanazt a módot kell használnod a tananyag elsajátításához is.
És még valami: amikor tanulsz, legyen vele valami célod... Te javítani akarsz, ez derék, manapság kevés gyerek van úgy, hogy ő is úgy akar tudni, mint mások, sokan inkább olyan hülyék akarnak maradni, mint mások, azzal az indokkal, hogy "nem lesznek jobb emberek az 5-östől". Na, használd fel ezt, gondold, hogy különleges vagy, gondold, hogy az, amit teszel nagy tett... DE másokat zárj ki: ne érdekeljen, hogy Petinek tanulnia se kell, és bulizhat egész nap. Gondold azt, hogy azért izzadsz vért év közben, hogy a nyáron büszkén, és nyugodtan mehess el a többiekkel, és azt mondhasd: "Ez jó mulatság, férfimunka volt!"
Hát, dióhéjban ennyi. Bocs, hogy hosszú lett, remélem használni fog valamit. Majd később értesíts, hogy javult-e a helyzet!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!