Író, vagy költő szeretnék lenni, hova menjek tovább?
Akármennyire is nem tetszik, az elsőnek igaza van.
Szép dolog az írás, de nem kell hozzá sem egyetem, sem főiskola.
Tanulj vmi hasznosat, és szabadidődben meg költögessél meg írogassál. Küldd el pályázatokra, újságokba, és reménykedj, hogy vki észrevesz.
Ez nem olyan dolog, amit tanulni lehet.
Ne akarj ez alapján választani.És ez válasz a kérdésre, bármennyire is nem így érzed, és azt gondolod, hogy mindenki csak beleszól a dolgodba. Ha tudsz verseket írni, vagy novellát, esetleg van egy regény ötleted, attól, hogy jelentkezel mondjuk magyar szakra, nem fogsz tudni megélni belőle, ugyanolyan eséllyel fog felfedezni valaki, mintha nem járnál erre a szakra. Ha van hozzá tehetséged és sok helyen próbálkozol, akkor előbb utóbb úgyis célba érsz. Ha pedig nincs hozzá tehetséged, csak egyszerűen szereted, és szeretnéd ha értenél hozzá, akkor ez sajnos egyetemen tanulástól nem fog jobban menni. Ha meg van az egyedi stílusod, vagy nem is egyedi, de legalábbis a saját stílusod, akkor nem lesz arra szükséged, hogy mások megmondják, hogy na kisfiam így kell rímet írni, ezzel ezt tudod kifejezni ezzel meg azt... erre nincs szükség. :)
És akkor elmondanám, hogy én hogy vagyok ezzel. Én is mindig is imádtam írni, legyen az bármi, könyv, vers, novella, cikk...stb... már általános iskolás korom óta. Mégis meg se fordult a fejemben, hogy ilyen egyetemre menjek, hisz felesleges tényleg. Most vegyészmérnöknek tanulok, mivel érdekel a kémia is, nem csak a versek, és ezt is ugyanúgy élvezem, mint az írást, szóval szerintem te is próbálj ilyesmit keresni, amit még szívesen teszel. :) Én nem érzem úgy ettől, hogy olyan dologgal foglalkozok, ami szenvedés, hanem tényleg élvezem ugyanúgy. Biztosan neked is van ilyen dolog, amit még szeretnél, csak még max nem jöttél rá.
Mert azért önmagában attól, hogy írsz néhány jó verset, nem lesz pénzed, ez nem egy állás. Viszont megteheted azt, amit én is, hogy figyelgeted a pályázatokat (rengeteg olyan van, ahol nincs nevezési díj meg semmi) és beküldöd oda a műveidet. Vannak olyanok, ahol több százezret is lehet nyerni! Meg persze sok olyan ahol ilyen 30ezer körül, ilyenből tényleg sok van...
És akkor még nem is említettem a nemzetközi pályázatokat, ahová igaz angolul kell, de tényleg sok pénzt kaphatsz érte...
Bár nyilván az ember nem azért ír, hogy pénzt kapjon érte, de tudod ha lehet, élj a lehetőséggel, én is nyertem már sokszor, így ebből is tudok pénzt keresni, amit szeretek csinálni, mint hobbi. Attól még nem kell lemondanod róla!
Sok sikert! :)
Ezek szerint te egy poeta natus vagy. A nagyok is azt mondták, hogy ez az igazi költő, s nem a poeta doctus, aki tanulta a költészetet.
A magyar szak valóban ideális. Oktathatnál középiskolákban, akár egyetemen is. Mellette pedig foglalkozhatnál azzal, amit szeretsz. Minden esélyed megvan, hogy befuss (már amennyire be lehet ma pl. költőként), de miért is ne. A gondolataid eredménye az, ahol most vagy, s ez a jövőben sem lesz másképp. Ez az én filozófiám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!