Miböl áll egy irodalom érettségi és hogyan készülhetnék fel rá a legjobban?
A magyar érettségik mindig első nap vannak az érettségi időszakban és az egyik legkönnyebb érettségi az angol után. Az írásbeli 2 részből áll. Az első része egy szövegértéses feladat, melyben egy 2-3 oldalas szöveget el kell olvasni, majd válaszolni a szövegre vonatkozó kérdésekre. Ezen a részen 40 pontot lehet elérni. Maximális pont ennél nehezen érhető el, mivel egy-két kérdés sokszor kétértelmű és a vizsgázó nem tudja most ez vagy az a helyes válasz. Azonban kb. 30 pontot simán el lehet érni. A második része az érettséginek súlyosabb része. 3 témakörből választhatsz: érvelés, műelemzés (általában novella), összehasonlító verselemzés (2 vers összehasonlítása). Erre ha jól emlékszem 3 órát adnak, bár lehet kettőt nem emlékszem pontosan, viszont minimum 3 oldalt kell írni, mert ha nem írsz annyit sok pont levonás jár. Maximálisan kb. 10 oldal írható, erre sem emlékszem pontosan. A legelőnyösebb a műelemzést választani szerintem, azok mindig kellemes, könnyű témák, amikról 3 oldalt simán meglehet írni. Ebben a részben 60 pontot szerezhetsz. Így az írásbelire összesen 100 pont adható.
Ezt követi pár héttel később a szóbeli magyar érettségi. 2 részes: nyelvtan, irodalom. Összesen 50 pont szerezhető, tehát: 25 pont a nyelvtan, 25 pont az irodalom. A nyelvtan érettségin kihúzod a tételt. Kb. 5 perced van elmondani, mert a nyelvtan érettségin a tételhez kapcsolódó gyakorlati feladatot is el kell magyaráznod. Így jön ki a kb. 10 perces intervallum. Az irodalom érettségin pedig kb. 10 percben be kell számolnod a kihúzott tételről. Ez alapján elmondható, hogy egy nyelvtan tétel komplettül rövidebb kidolgozva, mint egy irodalom.
Így lehet összesen 150 pontot szerezni.
1. válaszoló megkérdezhetem, hogy miért gondolod úgy, hogy az angol a legkönnyebb az érettségin? Csak azért kérdezem, mert én abból parázok a legjobban.
Egyébként én is úgy gondolom, hogy a magyar lehet az egyik legkönnyebb érettségi. Még annyit, hogy az irodalom írásbelire gyakorolj otthon, írj érvelő fogalmazásokat, novella elemzést, vers elemzést...egyébként a novella elemzéses rész nem is biztos, hogy novella lesz, azt mondta az irodalom tanárunk, hogy volt már, hogy nem novellát kellett elemezni, hanem egy teljesen ismeretlen verset. A másik pedig, hogy a 3 oldalnak mindenképpen meg kell lennie, mert akkor meg sem nézik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!