Ti mit szóltok az államilag támogatott diákok számának csökkentéséhez?
17 éves lány vagyok és gazdaságtudományi képzések egyikére szeretnék majd jelentkezni, de ez most nagyon felidegesített. Aki nem tudja, miről van szó, annak leírom: 2012-től 250 főre csökkentik az államilag támogatottak számát a gazdaságtudományi képzés alapszakjain. 22 olyan főiskola van, ahol ilyet lehet tanulni, tehát átlagot számolva kb. 11 főt támogat az állam egy főiskolán. Gazdaságtudományon belül 10 alapszakot lehet tanulni, ami azt jelenti, hogy minden szakra kb. 1 embert vesznek fel államilag támogatottra.
Az egy dolog, hogy túljelentkezés van, de az, akinek régi vágya, hogy ilyen területen dolgozhasson, azzal mi lesz? Lehet azt mondani, h tanuljunk, de azért mégis mekkora a valószínűsége, h mondjuk pont engem vennének fel? Pedig egyáltalán nem vagyok rossz tanuló.
Kicsit hosszú lett, de köszönöm, ha elolvastad, kíváncsi lennék más véleményére is.

Első: nm lefelezték.
Tavaly 4900 helyből lett idén 250. Kicsit erős.
Egyébként nem egyenletesen fogják elosztani a helyeket, így nyilván a nívósabb sulikban több hely les.
Amúgy szánalmas lépésnek tartom. A csökkentést értem, de ez azért erős.
De a legviccesebb, hogy a művészeti képzésbe felvehető hallgatók számát 590-ről 750-re növelték:D
Tehát művészből több kell, mint közgazdászból:D
De én a helyedben nem is ezen aggódnék legjobban. A röghözkötés ezerszer rosszabb.

Szükséges volt csökkenteni az államilag támogatottak számát azokon a helyeken, ahol igen nagy túlképzés volt a munkalehetőségekhez képest. Ezzel hosszú távon azokon is segítettek, akik most ugyan elkeserednek, ha nem jutnak be oda, ahova szerettek volna, viszont az egyetem/főiskola után jóllehet, hogy sosem találnának munkát a szakmájukban. Most csak a legjobbak kerülhetnek be, ez így van, de mégis csak ez a szelekció legigazságosabb módja, hogy a legjobb eredményt elérni képesek kerülnek be. Csak az a szomorú, hogy a maradék, aki megengedheti magának a költségtérítésest, közel sem biztos, hogy olyan jó képességű. Erre sajnos nincs jó megoldás. Viszont legalább csak akkor végzi el az adott szakot az illető, ha tényleg szívvel-lélekkel azt akarja csinálni, és ez megint jó dolog. Most megszűnik az a probléma, hogy sokan csak időtöltésként járnak néhány igen könnyen elvégezhető, de a társadalomnak nem túl hasznos szakra.
Egyetlen dolog van, ami tényleg felháborító ebben az új korlátozásban: hogy nem 1 vagy 2 évvel az életbe lépés előtt hívták fel a felvételi előtt állók figyelmét arra, hogy mire számíthatnak. Ez nagyon etikátlan lépés volt, még ha égető is volt a költségvetés helyzete.

Akinek régi vágya veheti fel a diákhitelt. :(
250 fő nagyon kevés. Pénzügyes/számviteles sokkal több kell évente, mint amennyit jövőre akarnak képezni. Elég lenne csak felnézni bármelyik álllásportálra.
hogy fogják ezt kielégíteni? Gazdaság / Pénzügy az egyik legkeresetebb rovat..
Meg olyat se nagyon hallani, hogy valaki elvégez egy Corvinust vagy BGF-t és nem talál állást..

Ez egy gerinctelen döntés volt.
Egyrészt, mert nem ilyenkor, az utolsó pillanatban kéne közölni a kedves továbbtanulókkal, másrészt a legtöbbnek még az esélyt sem adják meg, hogy bizonyítsanak ezáltal. Aki nem oda való, az úgy is kibukik, lemorzsolódik, viszont bárkinek lehet egy rossz napja, mondjuk épp matek érettségi szent napján, az mit csinál? Esze megvan, elhivatottsága megvan, csak épp egy rossz nappal, ezáltal nem túl jó érettségivel elcseszte az egész életét.

Igen, de nem biztos, hogy kibukik, mert az egyetemek sem szeretnék lehúzni a rolót, az miatt, mert hülye az önköltséges... Ha nagyon sokan kibuknak a tanároknak sem lesz állása.
Majd jól leadják a most sem túl rózsás színvonalat.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!